Έκτη η Κύπρος στην ΕΕ στη χορήγηση 1ης δόσης: Ανοίγει αύριο η Πύλη για ηλικίες 29-30

File photo: Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας μέχρι τις 9 Οκτωβρίου το 81,4% του ενήλικου πληθυσμού έλαβε τουλάχιστον την 1η δόση εμβολίου. Οι πλήρως εμβολιασμένοι ενήλικες (18 ετών και άνω) έφτασαν στο 78,9%. Φωτογραφία μέσω ΚΥΠΕ




Ανοίγει αύριο Δευτέρα η Πύλη Εμβολιασμού για τα άτομα 29-30 ετών και θα είναι ανοιχτή από τις 7:30 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας, σημειώνοντας ότι σύμφωνα με το ECDC η Κύπρος κατατάσσεται 6η ανάμεσα στα κράτη της ΕΕ ως προς της χορήγηση της πρώτης δόσης του εμβολίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας οι εμβολιασμοί που έγιναν στην Κύπρο μέχρι και τις 8 Μαΐου (χορήγηση 40,3 δόσεων ανά 100 κατοίκους) ανέρχονται στους 354.264. Οι 270.101 (36,5%) αφορούν άτομα που έλαβαν την 1η δόση του εμβολίου και οι 84.163 (11,4%) αφορούν άτομα που ολοκλήρωσαν το εμβολιαστικό τους σχήμα.

Το Υπουργείο Υγείας αναφέρει περαιτέρω πως σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που δημοσιεύει το ECDC, η Κύπρος κατατάσσεται 6η ανάμεσα στα κράτη της ΕΕ ως προς τη χορήγηση της 1ης δόσης με το ποσοστό κάλυψης να είναι υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ (31,3%), ενώ το ποσοστό πλήρους κάλυψης είναι στο ίδιο επίπεδο με τον μέσο όρο της ΕΕ (11,9%).

Επισημαίνει ότι η εμβολιαστική κάλυψη ανά ηλικιακή ομάδα συγκριτικά με το ποσοστό των προσβολών από τον ιό και την αθροιστική επίπτωση ανά ηλικιακή ομάδα (σύμφωνα με την εθνική αναφορά),με βάση τα δεδομένα, δείχνει ότι οι ηλικιακές ομάδες που έχουν υψηλή εμβολιαστική κάλυψη καταγράφουν χαμηλό ποσοστό προσβολών και 3 φορές χαμηλότερη αθροιστική επίπτωση.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας όπως προκύπτει και από την πρόσφατη εθνική αναφορά, η αθροιστική επίπτωση στα άτομα ηλικίας 20-59 ετών, που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα σε υψηλό ποσοστό, είναι τριπλάσια από την αθροιστική επίπτωση στις ηλικιακές ομάδες των 70-79 ετών και των 80 ετών και άνω.

Ταυτόχρονα, παρατηρείται ότι στις ηλικίες όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι σε αρκετά προχωρημένο στάδιο, το ποσοστό των κρουσμάτων που καταγράφονται είναι κατά πολύ χαμηλότερο σε σύγκριση με τις ηλικιακές ομάδες που εμβολιάζονται αυτή την περίοδο και το ποσοστό κάλυψης είναι ακόμα μικρό.

Το Υπουργείο Υγείας αναφέρει ακόμα ότι ο κίνδυνος να νοσήσει κάποιο άτομο, που δεν έχει εμβολιαστεί, σοβαρά (βαριά) ή μέτρια από τον ιό είναι πάρα πολύ μεγάλος σε αντίθεση με τα άτομα που έχουν λάβει το εμβόλιο.

Τονίζοντας πως αυτή τη στιγμή, το εμβόλιο κατά της νόσου είναι ο μόνος τρόπος για να αναχαιτίσουμε τη διασπορά και τη μετάδοση του ιού και να περιορίσουμε την εμφάνιση μεταλλάξεων του ιού, προσθέτει πως η συναίσθηση της ευθύνης απέναντι στο σύνολο και την κοινωνία από τον καθένα θα μας οδηγήσει στην εκπλήρωση του στόχου, για επιστροφή στην κανονικότητα με ασφάλεια το συντομότερο δυνατό.

Παρατηρεί επίσης πως η ενθαρρυντική ανταπόκριση των πολιτών στο κάλεσμα για εμβολιασμό αποδεικνύει έμπρακτα ότι η ατομική ευθύνη ταυτίζεται και συμπίπτει με τη συλλογική.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΗΦ
Λευκωσία, Κύπρος

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

Άνοιξε η πύλη εμβολιασμού για τις ηλικίες 31 – 32 ετών στην Κύπρο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: