Δυστυχώς ο Ερντογάν έδειξε τον κακό δρόμο: Για πανδημία βίας κατά των γυναικών προειδοποιεί ο ΟΗΕ

Τούρκοι πολίτες προσεύχονται με την ευκαιρία του Ραμαζανιού έξω από την Αγία Σοφία, στην Πόλη. EPA, ERDEM SAHIN




Μία δεκαετία μετά την εκπόνηση και θέση σε ισχύ της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για τον τερματισμό της έμφυλης βίας, ακτιβιστές καταγράφουν καθοδική πορεία για τα δικαιώματα και την ασφάλεια των γυναικών.

Τα παραπάνω αναφέρει η εφημερίδα Guardian, (σε κείμενο των Sarah Johnson, Ruth Michaelson)

Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν μία παγκόσμια επίθεση στα δικαιώματά τους και στην ασφάλεια, σύμφωνα με ακτιβιστές. Αυτή την εβδομάδα συμπληρώθηκαν 10 χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης από 13 χώρες.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι 46 χώρες υπογράφουν τη συνθήκη, ο κόσμος βρίσκεται στον κλοιό μιας πανδημίας βίας κατά των γυναικών, που επιδεινώνεται και γίνεται πιο έκδηλη από τον Covid-19, σύμφωνα με την Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ για τη Βία κατά των Γυναικών Dubravka Šimonović.

“Η πανδημία Covid αποκάλυψε τί συνέβαινε μέχρι τότε”, δήλωσε η Šimonović, προσθέτοντας ότι σε όλο τον κόσμο έχει καταγραφεί μία έντονη αύξηση σε κλήσεις προς γραμμές βοήθειας για την ενδοοικογενειακή βία, αναφορές για γυναίκες αγνοούμενες ή δολοφονημένες, και μία έλλειψη σε ασφαλή μέρη, για όσες ξεφεύγουν από την κακοποίηση. 

“Έχουμε μία πανδημία βίας κατά των γυναικών που δεν αντιμετωπίστηκε όπως έπρεπε σε έναν τεράστιο αριθμό χωρών”, δήλωσε. Τον Μάρτιο, η Τουρκία, όπου γεννήθηκε η Σύμβαση, ανακοίνωσε ότι από τον Ιούλιο θα αποχωρήσει από αυτήν, προκαλώντας την ευρεία καταδίκη τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς.

Η αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση ήρθε σε συνέχεια πολλών ετών κλιμακούμενης  αντιφεμινιστικής και αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ ρητορικής από τους πολιτικούς της, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Recep Tayyip Erdoğan. Ο Erdoğan έχει δημόσια και επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν πιστεύει στην ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών και η κυβέρνησή του όλο και περισσότερο συνδέει την ασφάλεια των γυναικών με την παραμονή στο σπίτι με τις οικογένειές τους και την απόκτηση περισσότερων παιδιών.

ΠΗΓΗ: GuardianSarah Johnson, Ruth Michaelson – Violence against women ‘a pandemic’, warns UN envoy

Μετωπική επίθεση του υιού Νετανιάχου στην Τουρκία: Κάνατε γενοκτονία Ελλήνων και Αρμενίων, επιβάλατε κατοχή στην Κύπρο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: