Ανοίγουν τα σχολεία, ανοίγει και ο τουρισμός: Σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων

Πελάτες κάθονται σε κατάστημα εστίασης την πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας του κλάδου, στο κέντρο της Αθήνας, Δευτέρα 3 Μαϊου 2021. ΑΠΕ ΜΠΕ, ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ




Μετά από το άνοιγμα της εστίασης, που έγινε τη Δευτέρα 3 Μαΐου, σειρά έχει το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Μαΐου και του τουρισμού το Σάββατο 15 Μαΐου, οπότε αναμένεται να απελευθερωθούν και οι υπερτοπικές μετακινήσεις.

Σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό για τη χαλάρωση των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας και με την προϋπόθεση ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά, όλα τα σχολεία -γυμνάσια, δημοτικά και νηπιαγωγεία- θα επαναλειτουργήσουν διά ζώσης από τη Δευτέρα 10 Μαΐου, με την πραγματοποίηση self test.

Στη συνέχεια, το Σάββατο 15 Μαΐου, θα ανοίξει και ο τουρισμός, ενώ έχει ήδη προαναγγελθεί και το άνοιγμα των οργανωμένων παραλιών. Οι τουρίστες θα πρέπει να επιδεικνύουν είτε αποδεικτικό εμβολιασμού, είτε αρνητικό PCR τεστ 72 ωρών.

Με το άνοιγμα του τουρισμού, αναμένεται να απελευθερωθούν και οι υπερτοπικές μετακινήσεις για όλους τους πολίτες στη χώρα. Την ίδια μέρα θα καταργηθεί πλήρως και η υποχρέωση αποστολής SMS για τις μετακινήσεις.

Μέχρι τότε όλες οι μετακινήσεις εξακολουθούν να γίνονται με αποστολή SMS στο 13033, ακόμα και για την επίσκεψη σε καφέ ή εστιατόριο οι πολίτες πρέπει να στέλνουν μήνυμα στο 13033 με κωδικό 6, ενώ υπάρχει και ο χρονικός περιορισμός των 3 ωρών.

Υπενθυμίζεται ότι από τη Δευτέρα 3 Μαΐου διευρύνθηκε κατά μία ώρα το ωράριο μετακίνησης των πολιτών και η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά στις 11 μμ και λήγει στις 5 τα ξημερώματα.

  • Τρίκαλα: Γέμισαν με κόσμο τα καταστήματα εστίασης

Γέμισαν με κόσμο τα τραπεζάκια στα καφέ, στα ουζερί και στις ταβέρνες των Τρικάλων και της Καρδίτσας με τον κόσμο, με σύμμαχο τον καλοκαιρινό καιρό, να τηρεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και κυρίως τις πρέπουσες αποστάσεις.

Οι εξωτερικοί χώροι των καταστημάτων σφύζουν από το πρωί από κόσμο, συζητήσεις, ζωντάνια μετά από έξι ολόκληρους μήνες απραξίας.

Φίλοι, γνωστοί και συγγενείς δίνουν τα ραντεβού τους σε καφέ ή ταβέρνα για να ανταλλάξουν τις ευχές των ημερών, και για να ζήσουν στιγμές χαλάρωσης, ενώ καταστηματάρχες που μίλησαν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ευελπιστούν πως η όλη κατάσταση θα επανέλθει στην κανονικότητα, καθώς ο κόσμος δείχνει να θέλει κάτι τέτοιο, με την θετική ανταπόκριση που υπήρξε από την πρώτη μέρα στο άνοιγμα της εστίασης.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Σωματείου Καφετεριών Ν. Τρικάλων κ. Γιώργος Ηλιάδης, επεσήμανε πως η πρώτη μέρα γεννά αισιοδοξία για το μέλλον, προσθέτοντας πως οι περισσότερες επιχειρήσεις άνοιξαν κανονικά.

  • Γεωργιάδης για την επαναλειτουργία της εστίασης: “Θα είμαστε δίπλα τους έως ότου όλα γίνουν όπως πριν”

Βόλτα στα μαγαζιά εστίασης στην Κηφισιά έκανε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης.

Όπως έγραψε ο υπουργός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Πρώτη μέρα της εστιάσεως σήμερα έκανα μια μικρή βόλτα στην Κηφισιά. Παντού χαμογελαστοί άνθρωποι έτοιμο για ένα νέο καλό ξεκίνημα και με πλήρη τήρηση των μέτρων. Τους Ευχαριστώ! Θα είμαστε δίπλα τους έως ότου όλα γίνουν όπως πριν».

  • Κέρκυρα: «Ζωντάνεψε» η πλατεία Σπιανάδα με το άνοιγμα της εστίασης

Με χαμόγελα υποδέχθηκαν σήμερα το άνοιγμα της εστίασης οι καταστηματάρχες υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Κέρκυρα.

Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Εστίασης Κέρκυρας Σάκης Κώστας, «το άνοιγμα της εστίασης έφερε πίσω την ελπίδα της κανονικότητας στην καθημερινότητα ενώ γέμισε με αισιοδοξία τους καταστηματάρχες».

Πολλοί μάλιστα, από τους θαμώνες των εστιατορίων, αλλά και των καφέ-μπαρ έσπευσαν από χθες, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Εστίασης Κέρκυρας, να κάνουν κράτηση, προκειμένου να «κλείσουν» τραπέζι είτε για φαγητό είτε για καφέ.

Την ίδια ώρα χαρούμενοι ήταν και οι πελάτες των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος καθώς πολλοί ήταν αυτοί που από νωρίς το πρωί «ξεχύθηκαν» στις πλατείες προκειμένου να απολαύσουν καθήμενοι τον καφέ τους.

Να σημειωθεί ότι παρά την πρώτη μέρα ανοίγματος της εστίασης δεν έχουν παρατηρηθεί μέχρι αυτή την ώρα φαινόμενα συνωστισμού, ενώ σύμφωνα με τον κ. Κώστα «τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας και αποφυγής διάδοσης του κορονοϊού και από τους εργαζόμενους στα κέντρα υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά και τους πελάτες».

Την ίδια ώρα στο νησί, πολλά καταστήματα εστίασης παρέμειναν κλειστά λόγω της λειτουργίας τους, κατά αποκλειστικότητα, μόνο τη θερινή τουριστική περίοδο, ενώ οι ελάχιστοι τουρίστες που έχουν επισκεφθεί το νησί είναι αυτοί που έχουν εμβολιαστεί και προέρχονται κυρίως από τη Σερβία, τη Βουλγαρία αλλά και τη Ρωσία.

Αυξημένη κατά 89% η κυκλοφορία των οχημάτων τη Μ. Εβδομάδα του 2021, σε σχέση με πέρυσι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: