Aνατροπή: «Σπάει» το πακέτο των φρεγατών… Άλλο τα νέα πλοία και άλλο η ενδιάμεση λύση

Η φρεγάτα τύπου S, “ΛΗΜΝΟΣ” είναι ένα εκ των πλοίων που πρωταγωνίστησε καθ’ όλη τη διάρκεια της Ελληνοτουρκικής κρίσης. Πηγή εικόνας: Πολεμικό Ναυτικό




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

-Το προβάδισμα των Ολλανδών με τις φρεγάτες «Μ»
-Η σύνταξη του υπουργού στις επιχειρησιακές ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ)
-Ολοκλήρωση της αξιολόγησης από το ΠΝ των φρεγατών «Μ»

Λύνει τα δεσμά από την ενδιάμεση λύση, υπουργείο Εθνικής Άμυνας και Πολεμικό Ναυτικό εφόσον αυτό τελικά απαιτείται, με τους Επιτελείς που είναι οι επιχειρησιακοί χρήστες των πολεμικών πλοίων, να ξεκαθαρίζουν προς όλες τις κατευθύνσεις εδώ και καιρό ότι «μεγαλύτερα προβλήματα δεν θα προστεθούν στον Ελληνικό στόλο».

Έτσι φωτογραφίζουν ουσιαστικά πλοία ενδιάμεσης λύσης που σε καμία περίπτωση δεν κάνουν για την αποστολή που τα θέλει το ναυτικό.

Οι πληροφορίες των τελευταίων ωρών, μαρτυρούν όλα εκείνα που είχαμε επισημάνει κατά διαστήματα σε ρεπορτάζ μας, που αφορούν το «θρίλερ» με τις προτάσεις των «μνηστήρων», τις ολοκληρωμένες προτάσεις και την εύλογη αποστροφή του ναυτικού στα επιπλέον προβλήματα. Και παρατηρούμε τώρα ότι δεν αποκλείεται, φτάνοντας στο νήμα της «φρεγατομαχίας», τα πλοία που θα προκριθούν να είναι από μια χώρα κι από άλλη εκείνα τα μεταχειρισμένα της λεγόμενης ενδιάμεσης λύσης.

Η πρόταση αυτή είχε πέσει στο τραπέζι των συσκέψεων πριν μεγάλο χρονικό διάστημα, με την επισήμανση των επιχειρησιακών χρηστών ότι «τα πλοία ενδιάμεσης λύσης εφόσον έρθουν πρέπει να λύνουν κι όχι να προσθέτουν προβλήματα στον ήδη καταπονημένο και γερασμένο στόλο».

  • Η έκθεση για τις φρεγάτες «Μ» της Ολλανδίας ολοκληρώθηκε

Το κλιμάκιο του Πολεμικού Ναυτικού που μετέβη στο Άμστερνταμ για την αξιολόγηση των μεταχειρισμένων φρεγατών τύπου «Μ» και νακροθηρευτικών, τα οποία ενδιαφέρουν το ΠΝ, ήδη ολοκλήρωσε την αναφορά του για την κατάσταση στην οποία βρήκε τα συγκεκριμένα πλοία.

Κι εδώ έχουμε ορισμένες λεπτομέρειες που επισημαίνονται από στρατιωτικές πηγές και δεν αποκλείεται να κάνουν την διαφορά.

Οι Ολλανδικές «Μ» όπως έχουμε γράψει ξανά στο παρελθόν είναι η κλάση των πλοίων που ακολούθησε τις πετυχημένες φρεγάτες τύπου «S», τις οποίες ο Ελληνικός στόλος «δουλεύει» ανελλιπώς από τις αρχές της δεκαετίας του 1980.

  • Όλο το προηγούμενο διάστημα αυτά τα πλοία μαζί με τις τέσσερις ΜΕΚΟ- παρά τα επιχειρησιακά χρόνια που κουβαλούν -έβγαλαν ασπροπρόσωπο το ναυτικό κατά την Ελληνοτουρκική κρίση.

Η μετακίνηση του πληρώματος από τη μια φρεγάτα στην άλλη μπορεί να γίνει άμεσα και σε λίγες εβδομάδες το πλοίο να ενταχθεί επιχειρησιακά στον στόλο. Επίσης η εκπαίδευση, οι υπάρχουσες υποδομές, ο οπλισμός, είναι πολύ πιο κοντά στα δικά μας πλοία, πλην των πολύ πιο σύγχρονων ηλεκτρονικών και του ραντάρ.

Οι φρεγάτες «Μ» των Ολλανδών έχουν περάσει από εκσυγχρονισμό μέσης ζωής και μάλιστα οι Ολλανδοί δένουν τους κάβους σε μια εκ των δυο, επισημαίνοντας ότι δεν επαρκεί το προσωπικό που έχει το δικό τους Πολεμικό Ναυτικό.

Οι Ολλανδοί έχουν δηλώσει την πρόθεση πώλησης σε ιδιαίτερα δελεαστικές τιμές των φρεγατών αυτών (σ.σ. ίσως και κάτω των 70 εκ. ανά πλοίο) ακόμη κι αν η Ελληνική κυβέρνηση τελικά καταλήξει να επιλέξει τις τέσσερις νέες φρεγάτες από άλλη χώρα.

  • 2+2 φρεγάτες «Μ»;

Σύμφωνα με τα όσα είναι ήδη γνωστά εκτός των δυο Ολλανδικών φρεγατών τύπου «Μ», η πρόταση και για ακόμη δυο φρεγάτες των Βέλγων, ιδίου τύπου και περίπου στην ίδια τιμή πώλησης φέρνει νέα δεδομένα που εξετάζονται με λεπτομέρεια από το Πολεμικό Ναυτικό.

Άλλωστε οι Αξιωματικοί του ναυτικού στο Επιτελείο και τον Στόλο δεν σταματούν να επαναλαμβάνουν ότι εκτός των τεσσάρων νέων φρεγατών θέλουν πλοία που να μπορούν ακόμη και σε λίγες ημέρες να επιχειρήσουν. Και κάτι τέτοιο το βλέπουν στην επόμενη γενιά των S, στην πρόταση δηλαδή για τα μεταχειρισμένα πλοία των Ολλανδών κάτι που δείχνει πολύ ρεαλιστικό.

Σ’ ότι αφορά τις γνωστές προτάσεις των άλλων «μνηστήρων», υπάρχουν πάρα πολλοί «αστερίσκοι» επισημαίνουν οι ίδιες πηγές. Οι Γάλλοι ναι μεν δίνουν δυο πλοία δωρεάν, αλλά αυτά φέρνουν μαζί τους πολλά προβλήματα που θα προικοδοτήσουν τον Ελληνικό στόλο, ενώ θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να μάθουν τα πλοία τα στελέχη του ΠΝ.

  • Οι Αμερικανοί προς το παρόν παραμένουν σε «θολό» τοπίο αφού δεν έχει κατατεθεί η επίσημη πρόταση τους μέσω της LOA. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αλλά και το Πολεμικό Ναυτικό ακόμη και τώρα που φαίνεται ότι έχει μπει φρένο από τους Αμερικανούς, επιμένουν στη μοναδική ενδιάμεση λύση των αντιτορπιλικών κλάσης Arleigh Burke.

Οτιδήποτε άλλο δεν είναι προς το συμφέρον του ναυτικού, ούτε σε επίπεδο δαπάνης, ούτε σε επίπεδο κατανάλωσης χρόνου για να μάθουν ένα κοστοβόρο & ανθρωποβόρο πλοίο.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος προ ημερών έριξε φως στο ομιχλώδες τοπίο της ενδιάμεσης λύσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση βουλευτών του ΚΙΝΑΛ. Αναφέρθηκε στις σκέψεις που υπάρχουν για τον διαχωρισμό νέων φρεγατών και πλοίων ενδιάμεσης λύσης.

Ο υπουργός μάλιστα, όπως επισημαίνεται από αξιωματικούς, ακούει, ζυγίζει και επιχειρηματολογεί στο μείζον θέμα των φρεγατών κατά τις συσκέψεις που γίνονται διαρκώς στο υπουργείο, ενώ εμπιστεύεται το τεχνοκρατικό και επιχειρησιακό πνεύμα των αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού.

«Το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού αξιολογεί επιχειρησιακά τις αντίστοιχες προτάσεις σε συνδυασμό με τον τρόπο και χρόνο υλοποίησης και αναλόγως αποτελεσμάτων και εφόσον απαιτηθεί, θα εισηγηθεί τυχόν διαχωρισμό απόκτησης μεταχειρισμένων πλοίων από το πρόγραμμα των νέων φρεγατών», σημείωσε ο υπουργός μιλώντας στη Βουλή…

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

Η ναυμαχία των «μνηστήρων» για τις φρεγάτες τέλειωσε: H σκυτάλη στην επιτροπή επιχειρησιακής αξιολόγησης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: