Το διπλό παιγνίδι του Ερντογάν: Η Μαύρη Θάλασσα, μια «στρατηγική κλειδαριά» που ανησυχεί το ΝΑΤΟ

Ο ισλαμιστής Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Τι θέλει πραγματικά ο Βλαντιμίρ Πούτιν και πόσο μακριά θα φτάσει η Ρωσία στην Ουκρανία και τη Μαύρη Θάλασσα; Αντιμέτωπο με αυτές τις δύο ερωτήσεις, το ΝΑΤΟ ανησυχεί και διστάζει, παραδεχόμενο, ότι η στάση της Μόσχας «είναι ασυνήθιστη», όπως τη χαρακτήρισε διπλωματική πηγή στην εφημερίδα Le Monde (κείμενο Jean-Pierre Stroobants).  

Η ανάπτυξη δεκάδων χιλιάδων ανδρών κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας – η μεγαλύτερη μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, υπογραμμίζει η Συμμαχία – και η αύξηση των ρωσικών ελιγμών στη Μαύρη Θάλασσα, μια στρατηγική περιοχή μεταξύ Ευρώπης και Ασίας είναι σαφή σημάδια ανανεωμένης έντασης.

Σε αυτό το στάδιο, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η στρατιωτική δομή της Συμμαχίας δεν έχει λάβει οδηγίες για να εξετάσει, ποια είναι η πιθανή συμμαχική απάντηση, με διπλωμάτη να αναφέρει ειρωνικά: «Μα φυσικά, οι στρατιωτικοί μπορούν να σκεφτούν μόνοι τους …».

Γίνεται αναφορά στις ανησυχίες που εξέφρασε επίσημα το ΝΑΤΟ, στις 16 Απριλίου, σχετικά με τον περιορισμό της πρόσβασης στην Αζοφική θάλασσα, καθώς και στην ανακοίνωση της Μόσχας, ότι από 24 Απριλίου έως τις 31 Οκτωβρίου, η διέλευση μέσω των υδάτων της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα ανασταλεί για ξένα στρατιωτικά πλοία «και άλλα κρατικά σκάφη», καθώς και μία αναδρομή στο τι έχει συμβεί από την προσάρτηση της Κριμαίας και ένθεν.  

Σημειώνεται, ότι το τρέχον επεισόδιο φέρνει το ΝΑΤΟ, το οποίο ανησυχεί κυρίως για τη Βαλτική Θάλασσα τους τελευταίους μήνες, μπροστά στην ιδέα, ότι η Μαύρη Θάλασσα είναι «στρατηγική κλειδαριά», όπως δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή και ότι η  στρατιωτική του παρουσία εκεί πρέπει να αυξηθεί,  ακόμα κι αν σημαίνει αναβίωση ενός άλλου ψυχρού πολέμου σε αυτήν την περιοχή.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, δεν τίθεται ζήτημα διατήρησης του τόνου του 2012, όσον αφορά στη Ρωσία, με πολλούς ειδικούς, από την άλλη πλευρά, να μιλούν για το διφορούμενο παιχνίδι της Τουρκίας.

«Ο Erdogan παίζει διπλό παιχνίδι δείχνοντας αλληλεγγύη προς την Ουκρανία, ενώ καλύπτει τις ενέργειες του Poutine», δήλωσε διπλωματική πηγή. Μία ακόμη ανησυχία για τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg, ο οποίος τώρα γνωρίζει, ότι η επόμενη σύνοδος του οργανισμού – που έχει προγραμματιστεί για τον Ιούνιο – θα πρέπει να θέσει το ρωσικό ζήτημα στην κορυφή της ατζέντας του. 

ΠΗΓΗ: Le Monde, Jean-Pierre Stroobants – La mer Noire, un « verrou stratégique » qui inquiète l’OTAN

Πληροφορίες για πιθανή επικοινωνία του κ. Μπάιντεν με τον Ερντογάν: Θα του ανακοινώσει την αναγνώριση της γενοκτονίας;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: