Τί δέχεται και τί απορρίπτει η Ελλάδα στην Πενταμερή για Κυπριακό: Όχι εγγυήσεις, όχι στρατούς λέει ο Δένδιας

File photo: O Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Nίκος Δένδιας/ΚΥΠΕ/ΣΤ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ/ ΓΤΠ




Σε πλήρη συντονισμό με την Κυπριακή πλευρά και προσήλωση στις βασικές αρχές για την επίλυση του Κυπριακού όπως ορίζονται από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και συμβατότητα με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, συμμετέχει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας εκπροσωπώντας την Ελλάδα ως εγγυήτρια δύναμη στην άτυπη πενταμερή που συγκάλεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, σημειώνουν διπλωματικές πηγές της Αθήνας.

Χθες, Τρίτη 27 Απριλίου, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη και με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Στο επίκεντρο των συνομιλίων υπήρξε ο συντονισμός ενόψει της έναρξης της άτυπης πενταμερούς.

  • Στη συνέχεια ο Υπουργός Εξωτερικών παραβρέθηκα σε δεξίωση που παρέθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. Είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καθώς και με τον Βρετανό ομόλογό του Ντόμινικ Ράμπ.

Στην παρέμβαση του, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της άτυπης πενταμερούς νωρίτερα σήμερα, ο Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι η Ελλάδα, προσέρχεται στη συνάντηση αυτή με εποικοδομητική διάθεση και με καλή πίστη.

  • Επεσήμανε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιθυμεί την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, το πλαίσιο της οποίας πρέπει να είναι πλήρως συμβατό με το Χάρτη του ΟΗΕ, τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δηλαδή μια Δικοινοτική, Διζωνική Ομοσπονδία, καθώς και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ειδικά ως προς το τελευταίο σημείο, έκανε ιδιαίτερη μνεία στο γεγονός ότι οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να διασφαλίζει την συνέχιση της ουσιαστικής συμμετοχής της Κύπρου στην λήψη αποφάσεων εντός της ΕΕ, χωρίς εξωτερικές παρεμβολές.

Υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει περιθώριο εξέτασης οποιασδήποτε εναλλακτικής εκτός του ανωτέρω πλαισίου.

Αναφερόμενος στο καθεστώς των εγγυήσεων, τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για την κατάργηση του αναχρονιστικού αυτού συστήματος και της δυνατότητας επέμβασης τρίτων χωρών, καθώς και της πλήρους απομάκρυνσης των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων από το νησί.

Έχει προγραμματιστεί για αργότερα σήμερα συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ (περί τις 14.45 ώρα Ελλάδας), καθώς και με τον Βρετανό ΥΠΕΞ (περί τις 17.15 ώρα Ελλάδας). Δεν έχουν προγραμματισθεί άλλες διμερείς συναντήσεις.

 

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

Χαστούκι Γκουτέρες στον Τατάρ: ΟΗΕ, ΕΕ και διεθνής κοινότητα δεν θα αποδεχθούν ποτέ λύση δύο κρατών

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: