Στο τρίτο ολικό lockdown από τη Μεγάλη Δευτέρα η Κύπρος: Αντιδρούν οι ξενοδόχοι της Πάφου

Ξενοδοχειακές μονάδες στην Πάφο. ΚΥΠΕ




Από τη Μεγάλη Δευτέρα, στις 5.00 το πρωί, μέχρι και την Κυριακή, 9 Μαΐου 2021, τίθενται σε ισχύ τα μέτρα που αποφάσισε την Παρασκευή το Υπουργικό Συμβούλιο.

Στόχος, η μερική αναχαίτιση της αυξανόμενης μετάδοσης του SARS-CoV-2 στην Κύπρο, γεγονός που μπορεί να δώσει χρόνο για περισσότερη ενίσχυση του πληθυσμού μέσω του εμβολιαστικού προγράμματος και να οδηγήσει σε μερική αποκλιμάκωση της πίεσης που δέχεται το Σύστημα Υγείας.

Ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου κατά την ανακοίνωση των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου, την Παρασκευή, είχε δηλώσει ότι ο αυξανόμενος αριθμός των λοιμώξεων σε συνδυασμό με την έντονη πίεση που δέχεται το Σύστημα Υγείας λόγω του μεγάλου αριθμού νοσηλειών, «δεν μπορεί να μας αφήσει απαθείς» και είπε ότι επιβάλλεται η λήψη «δύσκολων αποφάσεων και δραστικών μέτρων».

Από τη Δευτέρα, μέχρι και την Κυριακή, 9 Μαΐου 2021, απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 9.00 το βράδυ έως τις 5.00 το πρωί της επόμενης ημέρας. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις για μετάβαση από και προς τους χώρους εργασίας, καθώς και για σκοπούς εργασίας με τη χρήση του Εντύπου Βεβαίωσης Κυκλοφορίας Εργαζομένου, και μετάβαση σε ιατρικό κέντρο ή νοσηλευτήριο ή φαρμακείο ή κτηνίατρο για επείγοντα ιατρικά περιστατικά. Παράλληλα απαγορεύονται οι συναθροίσεις, δημόσιων ή κοινωνικών εκδηλώσεων, ανεξαρτήτως χώρου ιδιωτικού ή δημόσιου, εσωτερικού ή εξωτερικού.

Κατ’ εξαίρεση και μόνο για την Κυριακή του Πάσχα, 2 Μαΐου, πέραν των μόνιμα διαμενόντων, επιτρέπεται η παρουσία σε οικίες ατόμων νοουμένου ότι προέρχονται μόνο από δύο οικογένειες και νοουμένου ότι ο συνολικός αριθμός των ατόμων στην οικία δεν υπερβαίνει τα 10 πρόσωπα.

Κατά το διάστημα του lockdown επιτρέπεται η μετακίνηση μόνο μια φορά ανά άτομα ημερησίως με αποστολή γραπτού μηνύματος στο 8998, ενώ για μετάβαση για σκοπούς εμβολιασμού για την COVID-19, δεν απαιτείται η αποστολή γραπτού μηνύματος.

Επιτρέπονται οι θρησκευτικές τελετές (γάμοι, βαφτίσεις, κηδείες) με μέγιστο αριθμό τα 10 πρόσωπα, ενώ επιτρέπεται η παρουσία πιστών σε χώρους θρησκευτικής λατρείας για σκοπούς ατομικής προσευχής και με μέγιστο αριθμό εντός του χώρου τα 10 άτομα.

Με βάση τις αποφάσεις, θα επιτραπεί για την Αναστάσιμη Ακολουθία το Μεγάλο Σάββατο, την 1 Μαΐου, η παρουσία πιστών στον προαύλιο χώρο των ιερών ναών, τηρουμένου του μέτρου αποστασιοποίησης και του υγειονομικού πρωτοκόλλου που ισχύει για τη λειτουργία των εκκλησιών και νοουμένου ότι θα γίνουν διαρρυθμίσεις για να παρευρίσκονται καθήμενοι οι πιστοί. Επίσης, αντί στις 9.00 το βράδυ του Σαββάτου, η απαγόρευση μετακίνησης αρχίζει στη 1.00 τα ξημερώματα (Μεγάλο Σάββατο προς Κυριακή του Πάσχα). Όλες τις υπόλοιπες μέρες, η απαγόρευση μετακίνησης παραμένει ως έχει (9 το βράδυ).

Σε διευκρινιστική ανακοίνωση για την Μεγάλη Εβδομάδα, σημειώνεται ότι «στο εσωτερικό των ναών, επιτρέπεται η παρουσία μέχρι 50 ατόμων, νοουμένου ότι θα προσκομίζουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους για την COVID-19, με το οποίο να αποδεικνύουν ότι έχουν εμβολιασθεί τουλάχιστον με τη μια δόση, τουλάχιστον τρεις (3) εβδομάδες πριν και τηρουμένου του μέτρου αποστασιοποίησης, καθώς και του υγειονομικού πρωτοκόλλου του Υπουργείου Υγείας». Θα επιτρέπεται η παρουσία πιστών στον προαύλιο χώρο των ιερών ναών, τηρουμένου του μέτρου αποστασιοποίησης και του υγειονομικού πρωτοκόλλου που ισχύει για τη λειτουργία των εκκλησιών και νοουμένου ότι θα γίνουν διαρρυθμίσεις για να παρευρίσκονται καθήμενοι οι πιστοί.

Σύμφωνα με τα μέτρα, στις δημόσιες υπηρεσίες τίθεται υποχρεωτική τηλε-εργασία για τουλάχιστον 20% του προσωπικού, επιτρέπεται στις ιδιωτικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, η ταυτόχρονη φυσική παρουσία του 20% του προσωπικού τους. Αυξάνεται το ποσοστό υποχρεωτικής διενέργειας τεστ ταχείας ανίχνευσης σε εβδομαδιαία βάση στο 50% των εργοδοτουμένων.

Επιπρόσθετα, αναστέλλεται η λειτουργία όλων των χώρων εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες, μπυραρίες, σνακ-μπαρ και μπαρ, καφενεία και χωροι εστίασης εντός εμπορικών κέντρων, κυλικείων ή/και αθλητικών ομίλων, πολιτιστικών ομίλων, σωματείων, συλλόγων, κλπ), με εξαίρεση τις υπηρεσίες τους που αφορούν σε κατ’ οίκον διανομή και take away. Μετά τις 9.00 το βράδυ επιτρέπεται μόνο κατ’ οίκον διανομή. Αναστέλλεται ακόμη η λειτουργία υπαίθριων και κλειστών θεάτρων, αμφιθεάτρων, κινηματογράφων, και αιθουσών θεαμάτων.

Με βάση τις αποφάσεις, αναστέλλεται και η λειτουργία επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου, πλην των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου ποτών και τροφίμων ή επιχειρήσεων πώλησης ειδών πρώτης ανάγκης αλλά και η λειτουργία γυμναστηρίων, σχολών χορού και σχολών άλλων αθλημάτων, επιχειρήσεων τυχερών παιγνίων και στοιχημάτων, κουρείων, κομμωτηρίων και ινστιτούτων αισθητικής. Ακόμη απαγορεύονται όλα τα ομαδικά φροντιστήρια, καθώς και αθλητικές και κοινωνικές δραστηριότητες για παιδιά κάτω των 18 ετών.

ο Διάταγμα με το οποίο ρυθμίζονται οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για τα μέτρα για περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19 δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας. Προβλέπεται αύξηση των γραπτών μηνυμάτων σε δύο ανά άτομο μόνο για την ημέρα του Πάσχα, 2 Μαΐου. Ακόμη, προνοείται η μετακίνηση για μεταφορά οπλίτη από και προς το στρατόπεδο χωρίς την αποστολή γραπτού μηνύματος με την παρουσίαση αποδεικτικού στοιχείου.

Δυσμενή επίπτωση στην ξενοδοχειακή βιομηχανία θα έχει το τρίτο lockdown εκτιμά ο ΠΑΣΥΞΕ Πάφου

Σε επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος και στην άρση των περιοριστικών μέτρων όσο το δυνατό πιο σύντομα, προκειμένου να επανεκκινήσει η ξενοδοχειακή βιομηχανία, καλεί την Κυβέρνηση ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Πάφου Θάνος Μιχαηλίδης.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε πως η επιδημιολογική κατάσταση στην Κύπρο δεν είναι καλή και είναι πολύ δύσκολο το έργο που έχει να επιτελέσει η Κυβέρνηση για να μπορέσει να επαναφέρει κάποια ομαλότητα στην χώρα. Παρόλα αυτά εκτίμησε, οι τελευταίες ανακοινώσεις με το τρίτο καθολικό lockdown θα έχουν δυσμενή επίπτωση στον τουρισμό αφού ήδη, όπως είπε, οι ξενοδόχοι έχουν πάρει αρκετές ακυρώσεις ειδικά από την Ρωσία που ήταν η αγορά όπου παρατηρήθηκε κάποια κίνηση για τις αρχές του Μάη.

Με την ανακοίνωση του καινούργιου lockdown, οι ξενοδόχοι της Πάφου πήραν αρκετές ακυρώσεις, συνέχισε, αναφέροντας πως από τώρα μέχρι την αλλαγή του καθεστώτος, η ροή των κρατήσεων αναμένεται να μειωθεί. Όπως εξήγησε, ο κόσμος που ενδιαφέρεται να κλείσει διακοπές για τέλη Μαίου με Ιούνιο, δεν θα κάνει κράτηση «σε μια χώρα η οποία βρίσκεται σε lockdown αλλά θα αναμένει να δει τις εξελίξεις». Ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως από τώρα μέχρι και αρχές Μαΐου η κατάσταση στον τουρισμό «θα χειροτερέψει ακόμη περισσότερο».

Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε πως με την αγορά του Ισραήλ παρατηρήθηκε μικρή κίνηση αλλά και αυτή θα σταματήσει. Όπως εξήγησε ο κ. Μιχαηλίδης όσες υπηρεσίες και αν προσφέρουν τα ξενοδοχειακά καταλύματα είναι δύσκολο να επισκεφτεί κάποιος μια χώρα που βρίσκεται σε καθολικό lockdown. Επεσήμανε δε, πως έχει δυσμενή επίπτωση στην ξενοδοχειακή βιομηχανία το τρίτο ολικό lockdown.

Όσον αφορά την αγγλική αγορά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Πάφου ανέφερε πως ούτε οι Βρετανοί τουρίστες που αναμένονταν να προχωρήσουν σε κρατήσεις για την Κύπρο δεν θα το πράξουν εφόσον βρισκόμαστε σε lockdown.

Ερωτηθείς για την Tui, που αποτελεί τον μεγαλύτερο ταξιδιωτικό πράκτορα της Γερμανίας και της Αγγλίας και που, όπως ανακοίνωσε, βρίσκεται σε συντονισμό με Ελλάδα και Κύπρο για τις καλοκαιρινές διακοπές των Γερμανών, ο κ. Μιχαηλίδης είπε, πως το ερώτημα που τίθεται είναι από πότε θα ξεκινήσουν να κλείνουν οι Γερμανοί και Άγγλοι για τις καλοκαιρινές διακοπές. Είπε ακόμη πως για τους βορειοευρωπαίους καλοκαιρινές διακοπές δεν είναι μόνο ο Αύγουστος μήνας, αλλά και ο Απρίλιος και ο Μάης.

Ήδη, συνέχισε, οι Γερμανοί έχουν ξεκινήσει εδώ και δύο εβδομάδες και ταξιδεύουν άνετα προς την Μαγιόρκα, προσθέτοντας πως εφόσον υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, οι τουρίστες θα ταξιδέψουν προς κάπου αλλού. Ειδικά, συνέχισε, στην Γερμανία με τον τρόπο που είναι δομημένες οι διακοπές, που είναι συνεχόμενες και δεν είναι συγκεντρωμένες σε ένα μήνα, αν κάποιος πάει διακοπές τέλος του Μάη και η Κύπρος βρίσκεται σε lockdown, δεν θα κλείσει στην Κύπρο αλλά σε άλλο προορισμό.

Κάλεσε τέλος την Κυβέρνηση όπως προχωρήσει σε πιο στοχευμένα μέτρα που να περιορίσουν την πανδημία, χωρίς, όπως είπε, να σταματήσει ο εμβολιασμός.

ΚΥΠΕ, Κική Περικλέους
Λευκωσία, Πάφος, Κύπρος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

 

Η αρχιεπισκοπή Κύπρου ανακοίνωσε πως θα γίνουν οι Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας

 

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: