Στα “τάρταρα” η τουρκική οικονομία: Η άνοδος των τιμών προσθέτει πίεση στην κεντρική τράπεζα να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλά

Πολίτες στην Τουρκία με μάσκες αγοράζουν γλυκά για την εορτή του Ραμαζανιού στην Κωνσταντινούπολη. EPA, SEDAT SUNA




Ο τουρκικός πληθωρισμός επιταχύνθηκε για έκτο συνεχή μήνα τον Μάρτιο, καθώς η αδύναμη λίρα αύξησε το κόστος των εισαγωγών, καθιστώντας πιο δύσκολο για τονέο διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας να εκπληρώσει την επιθυμία του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής,γράφει στην εφημερίδα Financial Times, η Ayla Jean Yackley, σε ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 16,19% ετησίως, ενώ η μηνιαία αύξηση ήταν 1,08%. To ποσοστό του πληθωρισμού  στην Τουρκία έχει κολλήσει σε διψήφιο αριθμό κατά τα τρία τελευταία χρόνια, φέρνοντας τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας Sahap Kavcioglu σε δίλημμα.

Ο Kavcioglu διορίστηκε τον περασμένο μήνα από τον Erdogan, ο οποίος συχνά απαιτούσε χαμηλότερο κόστος δανεισμού για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης. Ωστόσο, η μείωση των επιτοκίων κινδυνεύει να προκαλέσει πληθωρισμό και απειλεί να υπονομεύσει την αξία της λίρας, σύμφωνα με αναλυτές.

«Η νέα πίεση για υποτίμηση του εθνικού νομίσματος υπογραμμίζει την ανάγκη να ακολουθήσει η κεντρική τράπεζα μια αυστηρή νομισματική πολιτική», έγραψε ο οικονομολόγος Enver Erkan, στο Tera Securities. «Το [υψηλό] επιτόκιο είναι το πιο χρήσιμο μέσο όσον αφορά τη σταθερότητα των τιμών, ακόμα κι αν έχει επιβραδυντικό αποτέλεσμα για την πραγματική οικονομία», είπε.

Τα στοιχεία καθιστούν απίθανο ότι ο Kavcioglu θα μειώσει τα επιτόκια στις προσεχείς συνεδριάσεις της επιτροπής νομισματικής πολιτικής αυτόν τον μήνα και τον Μάιο και μπορεί να δηλώσει εκ νέου ότι η πολιτική θα παραμείνει σφιχτή, δήλωσε ο Erkan.

Η λίρα έχει μειωθεί κατά 13% έναντι του δολαρίου αφ΄ ότου ο Erdogan απέλυσε τον προκάτοχο του Kavcioglu, Naci Agbal, τον περασμένο μήνα, δύο ημέρες αφ΄ ότου αύξησε τα επιτόκια στο 19% σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τον πληθωρισμό και να στηρίξει τη λίρα.

Το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει περισσότερο από το ένα πέμπτο της αξίας του έναντι του δολαρίου ΗΠΑ κατά το προηγούμενο έτος. Αυτό αύξησε το κόστος των εισαγωγών, συμπεριλαμβανομένων των ενδιάμεσων αγαθών που χρειάζονται οι κατασκευαστές της χώρας.

Οι τιμές παραγωγού σημείωσαν άνοδο κατά 4,13% τον περασμένο μήνα και έχουν αυξηθεί κατά 31,2% σε ετήσια βάση, ανέφερε η υπηρεσία στατιστικών στοιχείων. Αυτό υποδηλώνει ότι το υψηλότερο κόστος παραγωγής μεταφέρεται στους καταναλωτές. Η αύξηση των τιμών του πετρελαίου είναι επίσης ένας παράγοντας, καθώς η Τουρκία εισάγει σχεδόν όλη την ενέργεια που καταναλώνει.

Ο Kavcioglu, ακαδημαϊκός και αρθρογράφος, είναι ο τέταρτος διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας σε λιγότερο από δύο χρόνια. Υποστηρίζει την άποψη του Erdogan ότι τα υψηλά επιτόκια προάγουν τον πληθωρισμό, σε αντίθεση με την επικρατούσα οικονομική θεωρία.

Ωστόσο, ο Kavcioglu έχει δηλώσει ότι δεν θα αναιρέσει τις πολιτικές του προκατόχου του αμέσως και έχει δεσμευτεί να επιτύχει τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για δείκτη πληθωρισμού (CPI) 5% στο τέλος του έτους.

ΠΗΓΗ: Financial Times, Ayla Jean Yackley

Το 52% των εργαζομένων κάνει υπερωρίες, το 40% δεν τις πληρώνεται, λέει η ΓΣΕΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: