Συνεχίζεται ο πόλεμος κατά των ψηφιακών κολοσσών στην Αυστραλία: Δικαστήριο καταδίκασε την Google για συλλογή δεδομένων

File Photo Το λογότυπο της Google στην οθόνη ενός “έξυπνου” τηλεφώνου EPA/HAYOUNG JEON μέσω ΚΥΠΕ
Η Google παραβίασε τον νόμο για τη συλλογή δεδομένων εντοπισμού παραπλανώντας τους χρήστες του λειτουργικού συστήματος Android σε φορητές συσκευές, εκτίμησε σήμερα αυστραλιανό δικαστήριο σε μια ιστορική απόφαση.

Ο αμερικανικός τεχνολογικός γίγαντας μπορεί να καταβάλει πρόστιμα που θα ανέρχονται σε «πολλά εκατομμύρια» δολάρια στο πλαίσιο της υπόθεσης αυτής που έφερε ενώπιον της δικαιοσύνης η αυστραλιανή Επιτροπή Ανταγωνισμού και Κατανάλωσης (ACCC), δήλωσε ο Ροντ Σιμς, ο διευθυντής της.

Το ομοσπονδιακό δικαστήριο αποφάσισε πως το 2017 και το 2018, η Google παραπλάνησε ορισμένους χρήστες τηλεφώνων και τάμπλετ που είχαν εγκαταστήσει το λειτουργικό της σύστημα Android συλλέγοντας τις πληροφορίες εντοπισμού τους ακόμη και αφού είχαν επιλέξει να μην μοιραστούν τα δεδομένα «ιστορικού εντοπισμού».

Το δικαστήριο έκρινε κυρίως πως η Google δει είχε διευκρινίσει πως επιτρέποντας τη συνέχεια της «Web & App Activity» στο πλαίσιο μιας ξεχωριστής παραμέτρου στις συσκευές τους, περιελάμβανε τα δεδομένα εντοπισμού.

Πολλές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορα μέρη του κόσμου έδειξαν πως η συλλογή δεδομένων εντοπισμού από τις συσκευές Android και iPhone γίνεται εν αγνοία των χρηστών ή χωρίς τη ρητή συγκατάθεσή τους.

Τέτοια δεδομένα είναι ιδιαίτερα πολύτιμα για τους διαφημιστές που προτείνουν προϊόντα και υπηρεσίες ανάλογα με την περιοχή.

Για τον Σιμς, πρόκειται για την πρώτη απόφαση αυτού του είδους σε όλο τον κόσμο.

«Είναι μια σημαντική νίκη για τους καταναλωτές, ιδιαίτερα για όλους εκείνους που ανησυχούν για την ιδιωτική τους ζωή στο διαδίκτυο, γιατί η απόφαση του δικαστηρίου στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στην Google και σε άλλες εταιρίες: οι μεγάλες επιχειρήσεις δεν πρέπει να παραπλανούν τους πελάτες τους», εκτίμησε.

Στην απόφασή του ο δικαστής Τόμας Τόουλι του ομοσπονδιακού δικαστηρίου αποδέχθηκε «εν μέρει» την αγωγή της ACCC κατά της Google, σημειώνοντας πως η «συμπεριφορά της εταιρίας δεν παραπλάνησε όλους τους χρήστες» της υπηρεσίας της.

Ο δικαστής διευκρίνισε ωστόσο πως η Google «παραπλάνησε ή θα μπορούσε να παραπλανήσει ορισμένους χρήστες» και πως «ο αριθμός ή η αναλογία των χρηστών που παραπλανήθηκαν ή θα μπορούσαν να είχαν παραπλανηθεί δεν έχει σημασία» προκειμένου να προσδιοριστεί η παράβαση.

Η ACCC αναμένει πως τα πρόστιμα θα ανέρχονται σε 850.000 δολάρια (710.000 ευρώ) ανά παράβαση, δηλ. συνολικά σε «πολλά εκατομμύρια» δολάρια, είπε ο Σιμς στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Από την πλευρά της η Google διαμαρτυρήθηκε για την απόφαση αυτή, η οποία, όπως είπε, απέρριψε ορισμένες «γενικές απαιτήσεις» της ACCC και αφορά ορισμένους μόνο χρήστες, και είπε πως εξετάζει το ενδεχόμενο να ασκήσει έφεση.

Υπενθυμίζεται η πρόσφατη αντιπαράθεση μεταξύ της Facebook και της αυστραλιανής κυβέρνησης η οποία έληξε με ήττα της εταιρείας που υποχρεώθηκε να συνάπτει συμφωνίες με μέσα ενημέρωσης σε αντάλλαγμα για τη χρήση περιεχομένων τους.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σίδνεϊ, Αυστραλία

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Η πολιτική δείχνει τα δόντια της στα social media: Η συμφωνία Facebook με Αυστραλία και η Ε.Ε.

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: