Ο Αντόνιο Γκουτέρες θερίζει ότι έσπειρε με τους Βρετανούς: Την απαξίωση τους από την κατοχική Τουρκία

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών κ. António Guterres είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, στο Παλάτι των Εθνών, στη Γενεύη της Ελβετίας. ΓΤΠ, Στ. Ιωαννίδης




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση στην Πενταμερή Διάσκεψη της Γενεύης. Και είναι πιο δύσκολη για τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος πρέπει να λύσει τον γόρδιο δεσμό, που ο ίδιος δημιούργησε με την παγίδα που έστησε στην Αθήνα και τη Λευκωσία, σε συνεργασία με τους Βρετανούς, αλλά και τους Τούρκους.

Ο κ. Γκουτέρες γνώριζε ότι ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ και η Τουρκία θα κατέθεταν την πρόταση για τα δυο κράτη και έπρεπε να είναι προετοιμασμένος. Εύχομαι να ήταν προετοιμασμένος, διότι θα πρέπει να δώσει μία απάντηση τις επόμενες ώρες, στη διάρκεια του δείπνου, που θα παραθέσει στους πρωταγωνιστές, στη Γενεύη.

Όλες οι διαρροές συγκλίνουν ότι ο κ. Γκουτέρες έχει δηλώσει στον Ερσίν Τατάρ ότι η πρόταση του για δύο κράτη δεν γίνεται αποδεκτή από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Και εδώ τίθεται το βασικό ερώτημα. Γιατί δεν αποδοκίμασε δημόσια τον εθνικιστή ηγέτη των κατεχομένων; Γιατί δεν τον επανάφερε στην τάξη, ως όφειλε; Τι σόι διαπραγμάτευση κάνει; Αν ξέφευγαν των παραμέτρων που έθεσαν τα Ηνωμένα Έθνη,η κυπριακή και η ελληνική κυβέρνηση, δεν θα …έσκιζε τα ρούχα του από την οργή του;

  • Και το αναφέρουμε αυτό επειδή ο Τατάρ και η τουρκική ηγεσία έχουν ξεφύγει εντελώς από τα συμφωνηθέντα. Βασικά, αυτό που κάνουν οι Τούρκοι περιγράφεται με μία λέξη: Τορπιλίζουν τη διαδικασία και τινάζουν στον αέρα την Πενταμερή.
  • Όμως, ούτε ο Γενικός Γραμματέας, ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης δεν έθεσαν θέμα, με τον τρόπο που πρέπει. Έπρεπε να απαιτήσουν απόσυρση της τουρκικής απαράδεκτης πρότασης. Δεν το έκαναν. Αυτό πληροφορούμαστε.

Και δεν έθεσαν θέμα, διότι προσπαθούν να διασώσουν την διαδικασία και να αποφύγουν τη διακοπή της Πενταμερούς και το αδιέξοδο.

Ο γενικός γραμματέας άσκησε πιέσεις, αναφέρουν πληροφορίες από τη Γενεύη. Δυστυχώς άσκησε πιέσεις και στον κ. Αναστασιάδη και στους Τούρκους. Ενώ έπρεπε να απευθυνθεί μόνο στην τουρκική πλευρά. Οι Τούρκοι είναι αυτοί που θέτουν τα εμπόδια και οδηγούν την Πενταμερή σε κατάρρευση. Διότι, ότι και να αποφασίσει, ούτε τα προσχήματα μπορεί να διασώσει….

Πιστεύω ότι ο γενικός γραμματέας απλά προσπαθεί να σώσει τη διαδικασία. Κάλεσε την Πενταμερή χωρίς την απαιτούμενη προετοιμασία. Οπότε θα προσπαθήσει να βρει μία χρυσή τομή για να κλωτσήσει την μπάλα παρακάτω.

Μία σκέψη που είχε ήταν να οριστεί μία συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Τατάρ το επόμενο διάστημα, για να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις, αλλά μέχρι στιγμής δεν κατέστη δυνατό να συμφωνηθεί ημερομηνία. Οι Τούρκοι θέλουν να μετατεθούν οι όποιες διαδικασίες τον Ιούνιο, για να χρησιμοποιήσουν τη νέα προσπάθεια ώστε να αποφύγει κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όμως, με τον τρόπο αυτό δεν γίνεται δουλειά. Θα εξυπηρετείται η Τουρκία και το Κυπριακό θα διαιωνίζεται.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες πρέπει να δει τα προβλήματα κατάματα και να σταματήσει να εξυπηρετεί τους Τούρκους. Τα πράγματα είναι καθαρά και ξάστερα. Η Τουρκία κατέθεσε μία πρόταση που διχοτομεί την Κύπρο και ο γενικός γραμματέας έχει υποχρέωση να τοποθετηθεί δημόσια και να την απορρίψει. Θερίζει ότι έσπειρε αλλά πάλι θύματα είναι η Κύπρος και οι Ελληνοκύπριοι…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Ο Ερντογάν αποκαλύπτει δημόσια τα σχέδια του και ουδείς δίνει σημασία: Θα προσκυνήσει τον Μπάιντεν;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: