Η μεγάλη μέρα για τους Αρμένιους έφτασε: Ο κ. Μπάιντεν απέρριψε τις φιλοτουρκικές δικαιολογίες των γραφειοκρατών

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο ομιλεί για την κλιματική αλλαγή. EPA, MONEYMAKER, POOL




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν είναι αποφασισμένος να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Αυτή η απόφαση του, θα είναι προς την ορθή κατεύθυνση και θα αποτελεί σεβασμό της Ιστορίας.

Έχει, βεβαίως, μεγάλη σημασία η φράση που θα χρησιμοποιήσει. Η λέξη γενοκτονία σίγουρα θα αναφέρεται και μάλιστα με ισχυρό τρόπο. Πρέπει να μελετήσουμε και να αναλύσουμε ορθά το υπόλοιπο κείμενο της δήλωσης.

  • Την Παρασκευή το απόγευμα, ο κ. Μπάιντεν συνομίλησε με τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Όπως αναφέρεται στη σχετική είδηση της ιστοσελίδας μας ο Αμερικανός ηγέτης ενημέρωσε τον Τούρκο ομόλογό του για την απόφαση να αναγνωρίσει το έγκλημα εναντίον των Αρμενίων από τις ορδές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Δεν γνωρίζουμε την αντίδραση του Ερντογάν όταν άκουσε τα νέα από κ. Μπάιντεν. Μόνο εικασίες μπορούμε να κάνουμε. Γνωρίζοντας τον χαρακτήρα του Τούρκου προέδρου, σίγουρα δεν θα του άρεσε η ανακοίνωση. Διότι, προκαλεί μεγάλη ζημία στο τουρκικό έθνος, το οποίο το κατατάσσει στο επίπεδο τα ναζιστικής Γερμανίας.

Βέβαια, τον Ερντογάν τον ενδιαφέρει ο εαυτός του. Και αυτή η απόφαση του κ. Μπάιντεν προκαλεί και στον ίδιο ζημία. Στον τουρκικό λαό δείχνει βασικά την αδυναμία του να σταματήσει αυτή την πολύ δυσάρεστη απόφαση. Και καθώς έπεισε τους οπαδούς του ότι είναι παντοδύναμος και πως …ελέγχει τη Μόσχα και την Ουάσιγκτον, τώρα, με αυτή την απόφαση, πρέπει να βρει νέες δικαιολογίες να πουλήσει στους Τούρκους πολίτες. Και νέο αφήγημα…

Τα ψέματα τελείωσαν, λοιπόν. Σε λίγες ώρες θα γνωρίζουμε τον τρόπο αντίδρασης της Τουρκίας. Οπωσδήποτε, ο Αμερικανός πρόεδρος δείχνει μία άνευ προηγουμένου αποφασιστικότητα. Αν οι πληροφορίες είναι ορθές, αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου προσπάθησαν να τον μεταπείσουν, προβάλλοντας την προ δεκαετίας έωλη δικαιολογία: ότι η Αμερική χρειάζεται την Τουρκία.

Ο κ. Μπάιντεν απέρριψε όλες τις δικαιολογίες που προβλήθηκαν. Και καλώς έπραξε. Είναι πρόεδρος. Αυτός αποφασίζει. Και οι αποφάσεις του πρέπει να γίνονται σεβαστές και από τους αξιωματούχους.

  • Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε και κάτι άλλο: Σε τούτο το θέμα αγνόησε τους γραφειοκράτες και άκουσε τα μέλη του Κογκρέσου, που του έστειλαν επιστολές και του τηλεφώνησαν και τίμησε με την απόφαση του, πρώην συναδέλφους του, όπως ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ που έδωσε άπειρες μάχες για να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα.

Προκαλεί, πάντως, αρνητική εντύπωση η συνεχιζόμενη προσπάθεια της γραφειοκρατίας, να διασώσει την κατοχική Τουρκία. Οι Αμερικανοί  διπλωμάτες πιστεύουν ότι μπορούν να επαναφέρουν την κατοχική δύναμη στο δυτικό στρατόπεδο και βεβαίως είναι και στο θέμα αυτό λάθος. Δεν ξέρουν τι λένε. Και όσο υπάρχουν αυτοί οι άνθρωποι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα δημιουργούνται προβλήματα και στην Ελλάδα, και στην Κύπρο.

Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρεται ότι «οι (δύο) ηγέτες συμφώνησαν να έχουν διμερή συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο, για να συζητήσουν το πλήρες εύρος των διμερών και περιφερειακών θεμάτων».

Πριν καταλήξουμε σε οποιοδήποτε συμπέρασμα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τις τουρκικές αντιδράσεις μετά την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Επίσης, έχει σημασία να πληροφορηθούμε τι εννοεί ο κ. Μπάιντεν όταν λέει πως διαβίβασε στον Ερντογάν το ενδιαφέρον του για μία εποικοδομητική διμερή σχέση με διευρυμένους τομείς συνεργασίας και «αποτελεσματικής διαχείρισης των διαφωνιών».

Η τελευταία φράση αναφέρεται στα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η Τουρκία στην Αμερική, με πρώτο και βασικό τη στενή σχέση συνεργασίας με τη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο κ. Μπάιντεν επιθυμεί να σπάσει αυτή τη στρατηγική σχέση της Μόσχας με την Άγκυρα. Αν τα καταφέρει, θα αλλάξουν εντελώς οι σχέσεις με την Τουρκία. Προς το καλύτερο. Προϋπόθεση είναι βεβαίως να διώξει η Άγκυρα το ρωσικό σύστημα S-400.

Απ’ εκεί και πέρα είναι και το μέγα πρόβλημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στο θέμα αυτό, ο κ. Μπάιντεν είναι απόλυτος και δεν δέχεται καμία συζήτηση…

Εν αναμονή της ανακοίνωσης για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων και την αντίδραση της κατοχικής Τουρκίας… Η μεγάλη μέρα έφτασε…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Όταν ομιλεί ο γερουσιαστής Μενέντεζ γνωρίζει τι λέει: Οι τρεις νίκες του Μπάιντεν επί του Ερντογάν…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: