Ο Λευκός Οίκος “βλέπει” την διπλωματική οδό με το Ιράν ως τον καλύτερο τρόπο για την εξεύρεση λύσης

Η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Jen Psaki απαντά σε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην αίθουσα ενημέρωσης. 13 Απριλίου 2021.EPA, Leigh Vogel, POOL
Ο Λευκός Οίκος διαβεβαίωσε ότι είναι διατεθειμένος να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το Ιράν, παρά την ανακοίνωση της Τεχεράνης ότι σκοπεύει να εμπλουτίζει ουράνιο κατά 60%, ένα επίπεδο με το οποίο πλησιάζει να αποκτήσει τη δυνατότητα για στρατιωτική χρήση.

«Ασφαλώς ανησυχούμε με αυτές τις προκλητικές ανακοινώσεις», είπε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι η διπλωματική οδός είναι ο μοναδικός τρόπος για να προχωρήσουμε και το να έχουμε συνομιλίες, ακόμη και έμμεσες, είναι ο καλύτερος τρόπος για να φτάσουμε σε μια λύση», πρόσθεσε.

Το Ιράν προκάλεσε αίσθηση ανακοινώνοντας σήμερα ότι προτίθεται να «ξεκινήσει να εμπλουτίζει ουράνιο κατά 60%», δύο ημέρες μετά τη «δολιοφθορά» στη μονάδα εμπλουτισμού στο Νατάνζ. Η Τεχεράνη κατηγορεί το Ισραήλ για το «σαμποτάζ» αυτό.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) επιβεβαίωσε ότι ενημερώθηκε από το Ιράν για τις προθέσεις του.

Το Ιράν εμπλουτίζει επί του παρόντος ουράνιο κατά 20%, ποσοστό κατά πολύ υψηλότερο από το 3,67% που ορίζεται στη διεθνή συμφωνία (JPCOA) που επιτεύχθηκε στη Βιέννη το 2015.

Οι συζητήσεις για τη διάσωση της συμφωνίας αυτής επρόκειτο να ξαναρχίσουν αύριο στη Βιέννη, αλλά αναβλήθηκαν για την Πέμπτη.

Η επιστροφή στην τήρηση της συμφωνίας του 2015 «καθώς και η διπλωματική διαδικασία που ξαναρχίζει στη Βιέννη αυτήν την εβδομάδα παραμένουν ο καλύτερος τρόπος για να περιορίσουμε το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν», ανέφερε από την πλευρά του ένας αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Με πληροφορίες AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Ακολουθήστε την Hellas Journal στην GOOGLE NEWS

Το χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν θα ανακοινώσει ο Μπάιντεν

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: