Γερμανικός “εμφύλιος” για τον NordStream 2: Η Μέρκελ τον υπερασπίζεται, η Κάρενμπάουερ αμφιβάλλει αν θα λειτουργήσει

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κατά την διάρκεια της εκδήλωσης εθνικού πένθους γαι τα θύματα της πανδημίας. EPA, CHRISTIAN MARQUARDT, POOL




Ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 αποσκοπεί στο να αυξήσει σημαντικά τις δυνατότητες προμήθειας ρωσικού αερίου στη Γερμανία, αλλά δημιουργεί εντάσεις τόσο εντός της Ευρώπης όσο και με τις ΗΠΑ. H υπουργός Άμυνας Κραμπ-Κάρενμπάουερ αμφιβάλλει μεν ότι θα λειτουργήσει ο αγωγός φυσικού αερίου NordStream 2, η καγκελάριος Μέρκελ συνεχίζει όμως να τον υπερασπίζεται.

Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπάουερ αμφισβήτησε σήμερα τη λειτουργία του αμφιλεγόμενου αγωγού. «Τίθεται το ερώτημα εάν ο Nord Stream 2 θα χρησιμοποιηθεί στο μέλλον, εάν θα μεταφερθεί αέριο και πόσο αέριο θα μεταφέρεται. Εξ όσων γνωρίζω, οι νομικοί επεξεργάζονται επί του παρόντος το θέμα, βλέπω όμως μικρά περιθώρια να σταματήσει το σχεδόν ολοκληρωμένο έργο», είπε η Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπάουερ κατά τη διάρκεια συζήτησης η οποία οργανώθηκε από την γαλλική δεξαμενή σκέψης «Ifri» και το προσκείμενο στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (CDU) «Κόνραντ Αντενάουερ» στο Παρίσι.

Ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 είναι ένα από τα κύρια σημεία τριβών στις σχέσεις Γερμανίας και ΗΠΑ εδώ και χρόνια. Οι ΗΠΑ φοβούνται ότι η Ευρώπη θα εξαρτάται πάρα πολύ από το ρωσικό αέριο και θέλουν να σταματήσουν το έργο με κυρώσεις. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επεσήμανε επανειλημμένα ότι πρόκειται για ένα οικονομικό σχέδιο. Όμως η κριτική για τον αγωγό αυξάνεται και χώρες της Ανατολικής Ευρώπης όπως είναι η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής το απορρίπτουν επίσης.

Η καγκελάριος Μέρκελ (CDU) υπερασπίστηκε και πάλι το γερμανικό-ρωσικό σχέδιο του αγωγού στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. «Tο ρωσικό αέριο που φθάνει στην Ευρώπη μέσω της Βαλτικής Θάλασσας δεν είναι χειρότερο από το αέριο που μταφέρεται μέσω της Ουκρανίας ή της Τουρκίας. Έχω την εντύπωση ότ ειδικά με τον αγωγό Nord Stream 2, ενδεχομένως να μεταφέρουμε μια σύγκρουση η οποία είναι πολύ ευρύτερη και αγγίζει το ζήτημα του πόσο ευρείες εμπορικές συναλλαγές θέλουμε να έχουμε με τη Ρωσία. Η Γερμανία (πάντως) αποφάσισε υπέρ της κατασκευής του», είπε.

Ο αγωγός, στον οποίο, εκτός από τον ρωσικό ενεργειακό γίγαντα Gazprom, συμμετέχουν επίσης η εταιρείς Uniper και Wintershall από τη Γερμανία, η γαλλική Engie, η βρετανο-ολλανδική Shell και η OMV από την Αυστρία ως επενδυτές, είναι σχεδόν ολοκληρωμένος.


Με πληροφορίες ZEIT ONLINE μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Ακολουθήστε την Hellas Journal στην GOOGLE NEWS

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: