Ευρωπαϊκή «σφήνα» στην Αμερικανική LOA: Aξιολογήσεις των Ολλανδικών φρεγατών Μ και σύνταξη λίστας στα τέλη Μαΐου

Οι κύριες μονάδες επιφανείας του Ελληνικού στόλου την περασμένη εβδομάδα ολοκλήρωσαν μια μεγάλη εκπαιδευτική δραστηριότητα 12 ημερών στο Αιγαίο. Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Σε λίγα 24ωρα η ναυμαχία των «μνηστήρων» του Πολεμικού Ναυτικού δεν αποκλείεται να περάσει στην χρήση των «έξυπνων όπλων», δηλαδή των τελικών άσσων που δεν έχουν αποκαλυφθεί.

Στο Πολεμικό Ναυτικό περιμένουν την Αμερικανική πρόταση που θα φτάσει στο Επιτελείο, ύστερα από την αποστολή του επίσημο Ελληνικού LOR. Και αυτή η εξέλιξη θα ενεργοποιήσει εκ νέου τ’ αντανακλαστικά των υπολοίπων «μνηστήρων». Αν όχι όλων, τουλάχιστον τριών Ευρωπαίων όπως εκτιμάται από Επιτελείς.

  • Γάλλοι, Γερμανοί και Ολλανδοί δεν καταθέτουν τα όπλα και όπως λένε στρατιωτικές πηγές υπάρχει από την πλευρά τους εκτός από ενδιαφέρον και πρόθεση ρελάνς στην Αμερικανική πρόταση.

Οι Γάλλοι ναι μεν έχουν φέρει μια ολοκληρωμένη πρόταση, αρέσει ή όχι θα φανεί από την λίστα αξιολόγησης του Πολεμικού Ναυτικού η οποία όμως μπορεί να διορθωθεί ως προς το καλύτερο.

  • Οι Ολλανδοί έχουν κάνει δελεαστικές προτάσεις για το μέλλον του Ελληνικού στόλου και των κύριων μονάδων επιφανείας με επιπλέον ολοκαίνουρια πλοία εκτός των τεσσάρων φρεγατών, ενώ οι Γερμανοί δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη, ούτε για τις νέες φρεγάτες ούτε για ενδιάμεση λύση, ούτε για την ενεργοποίηση της option για δυο επιπλέον υποβρύχια τύπου 214.

Το Βερολίνο μάλιστα δεν αποκλείεται ν’ αναδιπλωθεί μέσα στον Μάιο ή και μετά την κατάθεση της Αμερικανικής πρότασης.

  • Πάντως όπως λέγεται από στρατιωτικές πηγές στο δεύτερο 15θημερο του Μαΐου προσδιορίζεται το dead line που έχει δοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό για να καταρτίσει την τελική λίστα με την επιχειρησιακή αξιολόγηση που έχει κάνει στα υποψήφια νέα πλοία.

Αν δεν έχει έρθει έως τότε η Αμερικανική απάντηση, θα έχει προχωρήσει τουλάχιστον όλη η υπόλοιπη διαδικασία και θα μένει μόνο η αξιολόγηση της πρότασης των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η επιχειρησιακή αξιολόγηση των νέων φρεγατών δεν είναι ένα νόμισμα με δυο όψεις αλλά με πολλές και μια ακόμη από αυτές είναι εκείνη της ενδιάμεσης λύσης.

  • Από το Παρίσι στο Άμστερνταμ τον ΠΝ

Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες, το κλιμάκιο που βρέθηκε των Αξιωματικών του ΠΝ που ταξίδεψε στη Τουλόν προ 15θημέρου για να εξετάσει από κοντά τα προτεινόμενα από τη Γαλλία πολεμικά πλοία παρέδωσαν την αναφορά τους στην ηγεσία.

Πλοία που έχουν συντηρηθεί έως έναν βαθμό και διατηρούνται επιχειρησιακά με τις δυνατότητες που έχουν, αλλά σκαριά σαν αυτά που διαθέτει και ο Ελληνικός στόλος, που έχουν γράψει στην πολυετή πορεία τους, χιλιάδες ναυτικά μίλια.

  • Οι δυο “κυρίες” 33 ετών, η αντιαεροπορική φρεγάτα AAW «Jean Bart» και η ανθυποβρυχιακή ASW «Latouche-Treville» που για το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό βρίσκονται στη δύση της επιχειρησιακής τους ζωής, ήταν η πρόταση του Παρισιού, να δοθούν δωρεάν στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, εφόσον αυτό κλειδώσει τις νέες φρεγάτες Belh@ra.

Και επειδή τα προβλήματα που υπάρχουν και αντιμετωπίζονται στον στόλο δεν είναι λίγα, οι Επιτελείς είναι βέβαιο ότι δεν θέλουν να προσθέσουν κι άλλα. Αυτό είναι μια βασική αρχή που έχει να κάνει με τα πλοία της λεγόμενης ενδιάμεσης λύσης, που σημαίνει όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, ότι ουδείς προτίθεται στο Πολεμικό Ναυτικό να δεχτεί μεταχειρισμένα πλοία που θα πρέπει σε αυτά να πέσουν αρκετά από τα χρήματα του λειτουργικού προϋπολογισμού.

  • Υπό το ίδιο ακριβώς πρίσμα θα εξεταστούν και πλοία ενδιάμεσης λύσης που θα προταθούν το επόμενο διάστημα- στα τέλη Μαΐου -από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες πρέπει να στείλουν την LOA, την απαντητική επιστολή που θα περιλαμβάνει την ολοκληρωμένη πρόταση προς το Πολεμικό Ναυτικό για τις τέσσερις νέες φρεγάτες, τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ, την ενδιάμεση λύση και τη ναυπήγηση των νέων σκαριών.

Αμέσως μετά το Πάσχα η ολιγομελής ομάδα Αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού θα ταξιδέψει και στην Ολλανδία για να δει από κοντά την πρόταση των τεσσάρων μεταχειρισμένων φρεγατών Μ που οι δυο είναι του Ολλανδικού Ναυτικού και οι άλλες δυο του Βελγικού.

Τότε θα υπάρξει και δεύτερη αξιολόγηση γι’ αυτά τα πλοία η οποία θα συγκριθεί με τις δυο μεταχειρισμένες φρεγάτες που προτείνει η Γαλλική πλευρά, αλλά και με ότι άλλο μεταχειρισμένο έχει έρθει προς αξιολόγηση.

  • Σημαντική λεπτομέρεια που αφορά το ναυτικό είναι το γεγονός ότι περίπου πριν μια εβδομάδα η Ολλανδία ανακοίνωσε ότι προτίθεται να αποσύρει τη μια εκ των δυο φρεγατών τύπου Μ, επικαλούμενο προβλήματα προσωπικού όχι στην φρεγάτα, αλλά σ’ όλο το ναυτικό της Ολλανδίας.

Αυτή η εξέλιξη, ανατρέπει τα μέχρι τώρα δεδομένα που είχαν να κάνουν με την ενδιάμεση λύση των φρεγατών Μ που έχουν προταθεί από τους Ολλανδούς, καθώς οι ίδιοι είχαν υποστηρίξει πως αυτά τα πλοία τα χρειάζονται και θα μπορούν ν’ αποδεσμευτούν για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό στα τέλη του 2024, ίσως και το 2025.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

Συνθήκες ναυτικής απαγόρευσης για Τουρκία η προσθήκη του Spike NLOS στα μικρά πλοία του ΠΝ: Ολοκληρωτική αποτροπή…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: