Από τον Ανδρέα Παπανδρέου στον Μητσοτάκη και στον Δένδια: Όταν η Ελλάδα απαντά στην Τουρκία

FILE PHOTO: O Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu (Δ) και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας (Α) κάνουν από κοινού δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους στην ’Aγκυρα, την Πέμπτη 15 Απριλίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΥΠΕΞ, ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ




Tου ΑΡΓΥΡΗ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ

Ήταν 6 Αγούστου του 1976 όταν το Τουρκικό ωκεανογραφικό ‘’Χόρα’’, παραβίασε τα Ελληνικά χωρικά ύδατα, ψάχνοντας για πετρέλαιο στο δικό μας Αιγαίο. Ήταν τότε που τα μεγάλα πολιτικά ονόματα μπορούσαν να συνεννοηθουν μεταξύ τους, για τα μεγάλα πολιτικά ζήτήματα..

Ήταν τότε που η προάσπιση της Εθνικής μας εδαφικής ακεραιότητας ήταν πάνω από κάθε άλλη πολιτική αντιπαράθεση.

Οι Τούρκοι εκείνη την εποχή είχαν κάνει την πρώτη παραβίαση των χωρικών μας υδάτων <διεκδικώντας> και εκείνοι μια θέση στο Αιγαίο. Τότε λοιπόν ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε πει αυτό που έπρεπε, προωθώντας την Ελληνική δυναμική.

  • Οι γείτονες μας από την πλευρά τους με αυτή την κίνηση τους, έδειχναν ότι ίσως να ήθελαν, αλλά σίγουρα επιδίωκαν κάποιο θερμό επισόδειο. Το ‘’Βυθίσατε το Χόρα’’, είναι μια φράση που έχει αφήσει εποχή, δείχνοντας πως τότε η Ελλάδα δεν <μάσαγε> τα λόγια της και ήταν έτοιμη για όλα.

Πιο πρόσφατα και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 2011 είδαμε τον γιό του Ανδρέα, τον Γιώργο Παπανδρέου να συναντίεται με τον τότε Πρωθυπουργό Ερντογάν στο Ερζερούμ, όπου διεξαγόταν η ετήσια συνάντηση των Τούρκων διπλωματών.

Ο Παπανδρέου τότε είχε ξαφνιάσει τα Τουρκικά μέσα ενημέρωσης, καθώς είχε θέσει συγκεκριμένες προυποθέσεις για τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας δείχνοντας πως οι παραβιάσεις και το casus beli, δεν αρμόζουν σε σχέσεις καλής γειτονίας και δεν συμβιβάζονται με την Ευρωπαική προοπτική της Τουρκίας, ενώ ταυτόχρονα ζητούσε δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό.

Η περίφημη δήλωση εκείνης της εποχής δεν ήταν άλλη από το ‘’δεν αλλάζει το καθεστώς στο Αιγαίο’’, βάζοντας για ακόμη μια φορά την Τουρκία στην <θέση> της και δείχνοντας της πως το Αιγαίο ανήκει μόνο στην Ελλάδα.

Ο Τουρκικός τύπος φυσικά επέκρινε τον Παπανδρέου για αυτή του την στάση και πολλά προσκείμενα στον Ερντογάν μέσα έβγαζαν τον Πρωθυπουργό τους στον <αφρό>, λέγοντας ότι έδωσε μια ισχυρή απάντηση στον Παπανδρέου, μόνο που όλοι γνωρίζουμε πως έγινε το αντίθετο.

Κάποια στιγμή στον λόγο του, ο Τούρκος σήμερα Πρόεδρος της Τουρκίας είχε αναφερθεί πως οι Τούρκοι χρειάζονταν βίζα για να επισκεφθούν την Ευρώπη και αναρωτιόταν, τι μας έχουν κάνει. Η ηχηρή απάντηση όμως δεν άργησε να έρθει από τον Έλληνα τότε Πρωθυπουργό λέγοντας  μεταξύ άλλων πως ‘’μεταξύ πολέμου και ειρήνης, επιλέγουμε ειρήνη, αλλά έχει και αυτή τις προυποθέσεις της’’.

  • Τελικά ποιος <έβαλε> στην θέση του ποιον…

Και ερχόμαστε στην προ ολίγον ημερών συνάντηση του Υπ. Εξωτερικών κ. Δένδια, με τον Τούρκο όμολογο του στην Άγκυρα για συνομιλίες. Στις συναντήσεις αυτές από όσο είδαμε στους τηλεοπτικούς δέκτες μας υπήρξαν συνομιλίες και με τον πλέον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ερντογάν. Όλα φαινόταν πως πήγαιναν καλά, μέχρι να έρθει η ώρα των κοινών δηλώσεων στον Τύπο, μεταξύ Δένδια – Τσαβούτσογλου.

Από την πλευρά του ο Τούρκος επικεφαλής της διπλωματίας επιθύμησε να κρατήσει χαμηλά τους τόνους και μπροστά στις κάμερες να κάνει πως δεν συμβαίνει τίποτα, πράγμα που όλοι γνωρίζουν πως δεν ισχύει. Έφτασε η ώρα όμως που πήρε τον λόγο ο κ. Δένδιας και εκεί το αρχικό διπλωματικό χαμόγελο του κ. Τσαβούτσογλου, μετατράπηκε σε αρκετά νεύρα.

Ο κ. Δένδιας έθιξε με υπερηφάνια τα ζητήματα που ενοχλούν την Ελλάδα και δεν δίστασε να τα πει στην <έδρα> τους. Μίλησε για τις υπερπτήσεις πάνω από Ελληνικό έδαφος, πράγμα που τόνισε διπλά, όπως και για το μεταναστευτικό που πλέον έχει γίνει εργαλείο χρηματοδότησης για την Τουρκία και άσκησης πολιτικής πίεσης προς τους Ευρωπαίους.

  • Ο Υπ. Εξωτερικών της Τουρκίας <έτρεξε> να το μαζέψει και να πει ότι κάποιες από τις δηλώσεις του κ. Δένδια ήταν προκλητικές και δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Από την πλευρά του ο Έλληνας Υπουργός, έθιξε το ζήτημα του Κυπριακού, καθώς και την Ευρωπαική προοπτική της Τουρκίας, ενώ τους υπενθύμισε ότι για να γίνουν μέλη της ΕΕ, θα πρέπει να αποδεχθούν και τις αξίες της.

Όλες οι δηλώσεις βέβαια του κ. Δένδια να τονίσουμε πως έγιναν όπως αναφέρει και το Μαξίμου, σε πλήρη συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσότάκη.

Μερικές ώρες αργότερα ο φιλοκυβερνητικός τύπος όπως ήταν και αναμενόμενο έπιασε δουλειά με γοργό ρυθμό για να μαζέψει το <χαστούκι> που δέχθηκε μέσα στην Άγκυρα η Κυβένρηση Ερντογάν. Θα λέγαμε πιο συγκεκριμένα, πως <το φυσάνε και δεν κρυώνει>, αν αναλογιστούμε ότι μέχρι σήμερα κατηγορούν την Ελλάδα για την στάση της, στις κοινές δηλώσεις των Υπουργών.

Αυτό που μπορούμε να πούμε όμως είναι ότι όλοι μας νιώσαμε υπερήφανοι για τις δηλώσεις Δένδια, ασχέτως πολιτικών προτημίσεων! Τι καταλαβαίνουμε όμως από όλα αυτά? Ότι στις δύσκολες στιγμές Κυβέρνηση και αντιπολίτευση πρέπει να είναι μαζί και όσο κοινό και αν ακούγεται αυτό, πολλές φορές δεν τους έχουμε δει μαζί. Για να αντιμετωπίσουμε όμως την κάθε απειλή και τον κάθε <άτακτο> Ερντογάν, πρέπει να μάθουμε σε κάποια πράγματα να συμπορευόμαστε και να είμαστε σύμμαχοι.

Έτσι λοιπόν, από τους Ανδρέα και Γιώργο Παπανδρέου, στους Μητσοτάκη και Δένδια και στους επόμενους πολιτικούς ηγέτες που θα έρθουν και δεν θα <μασήσουν> τα λόγια τους, απέναντι στην όποια απειλή!

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Η Τουρκία τα βάζει και με τους “συμμάχους” της: H διπλωματία δεν είναι το δυνατό της σημείο…  

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: