Θρήνος για το βρέφος: Μικρές ελπίδες λόγω των εμβολιασμών, αλλά και μεγάλη ανησυχία… Θα γίνει Μπέργκαμο η Αττική;

file Photo Γυναίκες συμμετέχουν σε συγκέντρωση και πορεία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ




Η κατάσταση στα ελληνικά νοσοκομεία, ιδιαίτερα σε αυτά της Αττικής, είναι εντελώς οριακή, με 40-60 εισαγωγές ασθενών Covid σε κάθε εφημερία, ενώ εικρατεί προβληματισμός για τις μεταλλάξεις. . Το τελευταίο 24ωρο εισήχθησαν στα νοσοκομεία 145 ασθενείς με κορονοϊό, μετέδωσε η ΕΡΤ στο κεντρικό δελτίο.

Στο 91% βρίσκεται η πληρότητα στις ΜΕΘ της Αττικής, ενώ στο 100% η πληρότητα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου “Γεννηματά”. Τη Δευτέρα προστέθηκαν 30 κλίνες εντατικής στο ΚΑΤ.

Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία προβλέπεται να είναι αυξημένες καθ’όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, ενώ περίπου 200 ασθενείς αναμένεται να διασωληνωθούν. Τη Δευτέρα καταγράφηκε ο υψηλότερος αριθμός διασωληνωμένων μέσα στο 2021. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.165 νέα κρούσματα κορονοϊού και 39 θανάτους μέσα σε ένα 24ωρο, ενώ 477 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Αν και η εξέλιξη της πανδημίας για τη μέση ηλικία είναι ανησυχητική –με τα 45 έτη διάμεση ηλικία νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία, σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Βάνα Παπαευαγγέλου–, η μείωση νοσηλειών στην ομάδα των ηλικιωμένων αντανακλά την ελπίδα από το εμβολιαστικό μέτωπο, γεγονός που επισημάνθηκε κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου του Υπουργείου Υγείας από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Στο μεταξύ: Ταχύτατα εξαπλώνεται η βρετανική μετάλλαξη σε όλη τη χώρα με τους επιστήμονες να προειδοποιούν ότι προκαλεί νόσο 14 ημερών αντί για 8. Είναι κατά 50% πιο μεταδοτική και για το λόγο αυτό προσβάλλει άτομα νεότερης ηλικίας.

Οι επιστήμονες παρακολουθούν τα δύο κρούσματα που εντοπίστηκαν στην Αθήνα και φέρουν συνδυασμό μεταλλάξεων, της νοτιοαφρικανικής και της βραζιλιάνικης.

Την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, λέγοντας ότι η Αττική θα γίνει Μπέργκαμο.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ: “Ακόμα και τώρα, η κυβέρνηση αρνείται να επιτάξει τις ιδιωτικές κλινικές που παραμένουν covid free, την ώρα που ακυρώνονται εκατοντάδες χειρουργεία για άλλες νόσους με κίνδυνο για τη ζωή των ασθενών”.

“Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας, όπως έκαναν όλο αυτό το διάστημα, παίρνουν τις σωστές αποφάσεις, στο σωστό χρόνο, με ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο σχέδιο και με μόνο γνώμονα την υγεία των συμπολιτών μας. Την ώρα που δίνουμε όλοι μαζί ενωμένοι τη μάχη, ο κινδυνολογικός λαϊκισμός υπονομεύει την εθνική προσπάθεια” ανέφερε το υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ: Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της Covid-19 που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.165, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 206.281 (ημερήσια μεταβολή +0,6%), εκ των οποίων 51,7% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 64 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.887 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19 είναι 39, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.797 θάνατοι. Το 95,7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 477 (67.1% άνδρες).

Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. Το 84,5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.416 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 337 (ημερήσια μεταβολή -21,45%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 367 ασθενείς.

Ηλικιακή κατανομή: Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 44 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι τα 79 έτη.

  • Έχασε τη μάχη για τη ζωή το βρέφος που νοσηλευόταν στο «Αγία Σοφία» – Ανακοίνωση του Νοσοκομείου Παίδων

Τη μάχη για τη ζωή έχασε το βρέφος 37 ημερών που νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο Παίδων «Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού», με διάγνωση covid-19. Πρόκειται για το νεότερο θύμα της πανδημίας στη χώρα μας.

«Ζητήθηκε από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών να διενεργήσει νεκροψία- νεκροτομή», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Νοσοκομείου «Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού», στην οποία σημειώνονται όλα τα στάδια της νοσηλείας του.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, το αγοράκι με ημερομηνία γέννησης 29.01.2021, εισήχθη στις 13.02.2021 (ηλικίας 16 ημερών) στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» με ρινίτιδα και πυρετό. Από τον εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκε θετικό στην COVID-19, σημειώνεται και προστίθεται:

Αρχικά νοσηλεύτηκε στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του Νοσοκομείου έως τις 18 Φεβρουαρίου, οπότε εμφάνισε αναπνευστική δυσχέρεια και διακομίσθηκε στη ΜΕΘ COVID του Νοσοκομείου «Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Νοσοκομείου, «παρά την κατάλληλη χορηγούμενη θεραπευτική αγωγή, παρουσίασε περαιτέρω επιδείνωση και διασωληνώθηκε στις 19 Φεβρουαρίου. Αρχικά τέθηκε σε συμβατικό μηχανικό αερισμό, αλλά λόγω εξελισσόμενης εικόνας ΑRDS, στις 22 Φεβρουαρίου τέθηκε σε HFOV με πολύ υψηλές παραμέτρους. Το νεογνό κατέληξε στις 7 Μαρτίου και ώρα 11.45 μ.μ. σε ηλικία 37 ημερών».

  • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τα θερμά του συλληπητήρια στην οικογένεια του βρέφους που πέθανε από επιπλοκές του κορονοϊού

Τα θερμά του συλλυπητήρια εκφράζει μέσω twitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τον απροσδόκητο θάνατο του βρέφους που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Παίδων. Ο Έλληνας πρωθυπουργός στο μήνυμα του τονίζει πως η θλίψη είναι δυσβάσταχτη, προσθέτοντας ότι ο κορονοϊός δεν κάνει διακρίσεις. Αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Δυστυχώς σήμερα είχαμε το νεότερο θύμα της πανδημίας στη χώρα μας. Ένα βρέφος που πέρασε τις 17 από τις 37 ημέρες ζωής του παλεύοντας με τον κορoνοϊό. Ο ιός δεν κάνει διακρίσεις, όμως σήμερα η θλίψη είναι δυσβάσταχτη. Στην οικογένειά του εκφράζω τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

Υπενθυμίζεται ότι το 37 ημερών βρέφος άφησε την τελευταία του πνοή το βράδυ της Κυριακής, ενώ είχε διασωληνωθεί 20 μόλις μέρες μετά την γέννησή του. Πρόκειται για τον νεότερο άνθρωπο που εμφανίζει επιπλοκές εξαιτίας του κορονοϊού και καταλήγει. Οι γιατροί έδωσαν τεράστια μάχη για να το κρατήσουν στη ζωή, δυστυχώς όμως το βρέφος δεν τα κατάφερε.

  • Κικίλιας: Η αθώα ψυχούλα δεν άντεξε

Στον τραγικό θάνατο του βρέφους αναφέρθηκε χθες και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας μέσα από ανάρτησή του στο twitter.

«Έσβησε σήμερα στο “Αγλαΐα Κυριακού”, το μικρότερο θύμα της νόσου Covid. Δυστυχώς, η αθώα αυτή ψυχούλα δεν άντεξε. Κουράγιο στην οικογένειά του» αναφέρει σε ανάρτησή του ο υπουργός Υγείας.

​Ο υπουργός Υγείας είχε αναφερθεί και τις προηγούμενες μέρες στο βρέφος τονίζοντας πως παρακολουθούσε καθημερινά την πορεία του κάνοντας και πάλι λόγο για «μία μικρή αθώα ψυχή».

«Παρακολουθώ καθημερινά με αγωνία από τις 19 Φεβρουαρίου την πορεία της υγείας ενός μωρού 24 ημερών διασωληνωμένου στη μονάδα εντατικής θεραπείας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά στις 24 Φεβρουαρίου κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας, συγκινημένος ο Βασίλης Κικίλιας.

Υπενθυμίζεται πως το 37 ημερών βρέφος, νοσηλευόταν διασωληνωμένο στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία με κορονοϊό με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι έπασχε από σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας λόγω πνευμονίας από COVID.

Θεμιστοκλέους: Αυξάνεται η συμμετοχή στην εμβολιαστική διαδικασία

Συνολικά έχουμε ξεπεράσει τους 1.120.000 εμβολιασμούς και σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 30.000, ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19. Περίπου 747.000 πολίτες έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου και 373.00Ο έχουν κάνει και τις 2 δόσεις.

Η εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα όπως είπε φτάνει σήμερα το 7,12%. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι στις ηλικίες 85 και άνω έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό 212.000, πολίτες, ποσοστό 57%, στις ηλικίες 80-84 έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού 230.000, ποσοστό 58%, στους 75-79, έχει εμβολιαστεί ή έχει κλείσει ραντεβού το 65% και στις ηλικίες 60-64 έχουν κάνει το εμβόλιο ή έχουν κλείσει ραντεβού 352.000 πολίτες ποσοστό που ξεπερνά ήδη το 50% γι αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Ο ίδιος είπε ότι όσο περνά ο καιρός αυξάνεται η συμμετοχή στην εμβολιαστική διαδικασία και προσέθεσε ότι μέσα στο Μάρτιο ανοίγει ο εμβολιασμός για τις ευπαθείς ομάδες στην κατηγορία Α και στη συνέχεια και για την κατηγορία Β. Επίσης εκτίμησε ότι μέχρι τα τέλη Απριλίου, αρχές Απριλίου όπως είπε θα έχουν εμβολιαστεί οι 64 ετών και άνω. Ως τα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου θα έχουν εμβόλια του και όσοι ζουν σε κλειστές δομές.

Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα παραλαβής των εμβολίων είπε ότι έως τον Απρίλιο η Pfizer θα έχει παραδώσει 1,71 εκατ. δόσεις. Όπως είπε μετά τις εξελίξεις με το εμβόλιο της AstraZeneca το σύστημα θα ενοποιηθεί και η συντριπτική πλειονότητα θα έχει μέχρι τέλη Απριλίου-αρχές Μαΐου εμβολιαστεί. Ο ίδιος είπε ότι η Johnson & Johnson επιβεβαίωσε ότι θα τηρήσει τις παραδόσεις του μονοτονικού εμβολίου της για το ή τρίμηνο του έτους. Συνολικά πρόκειται για 1,2 εκατ. δόσεις από τις οποίες οι πρώτες 400.000 αναμένονται τέλος Απριλίου στη χώρα μας όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.

  • Γεωγραφική κατανομή των 1.165 κρουσμάτων Covid-19

Η γεωγραφική κατανομή των 1.165 κρουσμάτων Covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

66 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

83 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

85 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

25 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

167 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

58 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

60 κρούσματα στην ΠΕ Πειραιώς

12 κρούσματα στην ΠΕ Νήσων

108 κρούσματα στην ΠΕ Θεσσαλονίκης

13 κρούσματα στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας

7 κρούσματα στην ΠΕ Αργολίδας

5 κρούσματα στην ΠΕ Αρκαδίας

2 κρούσματα στην ΠΕ Άρτας

79 κρούσματα στην ΠΕ Αχαΐας

5 κρούσματα στην ΠΕ Βοιωτίας

2 κρούσματα στην ΠΕ Γρεβενών

5 κρούσμα στην ΠΕ Δράμας

2 κρούσματα στην ΠΕ Έβρου

16 κρούσματα στην ΠΕ Εύβοιας

3 κρούσματα στην ΠΕ Ευρυτανίας

2 κρούσματα στην ΠΕ Ζακύνθου

9 κρούσματα στην ΠΕ Ηλείας

10 κρούσματα στην ΠΕ Ημαθίας

26 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου

2 κρούσματα στην ΠΕ Θάσου

9 κρούσματα στην ΠΕ Θεσπρωτίας

21 κρούσματα στην ΠΕ Ιωαννίνων

4 κρούσματα στην ΠΕ Καβάλας

1 κρούσμα στην ΠΕ Καλύμνου

9 κρούσματα στην ΠΕ Καρδίτσας

4 κρούσματα στην ΠΕ Καστοριάς

1 κρούσμα στην ΠΕ Κέας-Κύθνου

3 κρούσματα στην ΠΕ Κέρκυρας

11 κρούσματα στην ΠΕ Κιλκίς

11 κρούσματα στην ΠΕ Κοζάνης

28 κρούσματα στην ΠΕ Κορινθίας

2 κρούσματα στην ΠΕ Κω

1 κρούσμα στην ΠΕ Λακωνίας

45 κρούσματα στην Λάρισας

14 κρούσματα στην ΠΕ Λέσβου

3 κρούσματα στην ΠΕ Λευκάδας

10 κρούσματα στην ΠΕ Μαγνησίας

2 κρούσματα στην ΠΕ Μεσσηνίας

1 κρούσμα στην ΠΕ Μυκόνου

5 κρούσματα στην ΠΕ Ξάνθης

6 κρούσματα στην ΠΕ Πέλλας

6 κρούσματα στην ΠΕ Πιερίας

2 κρούσματα στην ΠΕ Πρέβεζας

12 κρούσματα στην ΠΕ Ρεθύμνου

1 κρούσμα στην ΠΕ Ρόδου

3 κρούσματα στην ΠΕ Σάμου

4 κρούσματα στην ΠΕ Σερρών

1 κρούσμα στην ΠΕ Σποράδων

1 κρούσμα στην ΠΕ Σύρου

5 κρούσματα στην ΠΕ Τρικάλων

15 κρούσματα στην ΠΕ Φθιώτιδας

1 κρούσμα στην ΠΕ Φλώρινας

5 κρούσματα στην ΠΕ. Φωκίδας

6 κρούσματα στην ΠΕ Χαλκιδικής

16 κρούσματα στην ΠΕ Χανίων

8 κρούσματα στην ΠΕ Χίου

29 κρούσματα υπό διερεύνηση

  • Χαρδαλιάς: Καμία εμπλοκή ή συμμετοχή δεν υπάρχει από εργαζόμενους ή στελέχη της ΓΓΠΠ στη μάζωξη στην πρώην Helexpo

«Έωλες και αβάσιμες» χαρακτηρίζει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς τις αναφορές για συμμετοχή στελεχών της Πολιτικής Προστασίας σε πάρτυ την Τσικνοπέμπτη, με αφορμή βίντεο που διακινείται στο διαδίκτυο.

Ο κ. Χαρδαλιάς διαψεύδει κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή και συμμετοχή εργαζομένων και στελεχών της ΓΓΠΠ στην εν λόγω μάζωξη δηλώνοντας ότι «όσοι απαράδεκτα είχαν στήσει την όποια συνάθροιση δεν ανήκουν και δεν έχουν την οποιαδήποτε σχέση με το υφυπουργείο».

Συγκεκριμένα με ανάρτησή του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρει:

«Για άλλη μια φορά τα τρολ των 0.60 προσπάθησαν να ρίξουν λάσπη με έωλες, αβάσιμες, κρυμμένες πίσω από ψεύτικα προφίλ και απαράδεκτες αναφορές στην Πολιτική Προστασία και στα στελέχη της Γενικής Γραμματείας μας, προβάλλοντας το παρακάτω βιντεάκι και προσπαθώντας να εμπλέξουν τους εργαζόμενους της σε πάρτυ την Τσικνοπέμπτη!!!

Η αλήθεια είναι μια! Καμία εμπλοκή ή συμμετοχή δεν υπάρχει από εργαζόμενους ή στελέχη της ΓΓΠΠ στην εν λόγω μάζωξη. Ένας χώρος της πρώην Helexpo, που μας παραχωρήθηκε πριν μόλις ένα μήνα στην Πολιτική Προστασία για την ανάπτυξη του Mega εμβολιαστικού κέντρου ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ, έχει μισθωθεί από την ίδια της Helexpo (έως τις 30/9) σε υπηρεσία που ουδεμία σχέση έχει με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ως εκ τούτου ξεκάθαρα δηλώνουμε ότι όσοι απαράδεκτα είχαν στήσει την όποια συνάθροιση δεν ανήκουν και δεν έχουν την οποιαδήποτε σχέση με το Υφυπουργείο μας».

Παράλληλα υπογραμμίζει: «Πρέπει επιτέλους να γίνει αντιληπτό ότι στην Πολιτική Προστασία το καθημερινό στοίχημα μας, είναι ένα και μοναδικό και το υπηρετούμε με απόλυτη ευσυνειδησία. Δουλεύουμε νυχθημερόν σε πολλά διαφορετικά πεδία διαχείρισης και αντιμετώπισης δύσκολων καταστάσεων με μόνο γνώμονα την προστασία και στήριξη των Ελλήνων πολιτών που πλήττονται από πανδημίες, σεισμούς, πλημμύρες, ακραία φαινόμενα και προσπαθούμε κάθε μέρα να είμαστε χρήσιμοι και αποτελεσματικοί.

Και όσες ανήθικες επιθέσεις και προβοκάτσιες και αν δεχόμαστε, από όσους ιδεοληπτικά εμμονικούς δυσκολεύονται να αποδεχθούν ότι επιτέλους η πατρίδα μας αποκτά και δημιουργεί ισχυρό Εθνικό Μηχανισμό Αντιμετώπισης Κινδύνων, να θυμούνται ότι δεν αποσυντονιζόμαστε και κυρίως δεν κάνουμε βήμα πίσω από τον πατριωτικό και εθνικό μας σκοπό που αφορά στην ασφάλεια του Έλληνα πολίτη…».

  • Θεοδωρίδου: Και στους άνω των 65 θα γίνεται το εμβόλιο της Astra Zeneca

Το εμβόλιο της Astra Zeneca θα μπορεί να γίνεται πλέον στη χώρα μας και στα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, όπως είπε απόψε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, καθώς η επιτροπή επικαιροποιεί τις συστάσεις της, μετά και τα νεότερα ερευνητικά δεδομένα που δείχνουν πως το εμβόλιο αυτό είναι αποτελεσματικό και στους ηλικιωμένους.

Η ίδια παρατήρησε ωστόσο ότι αρκετά άτομα που ανήκουν στις μεγάλες ηλικίες, δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη, παρότι όπως προκύπτει από ελληνική μελέτη αυξήθηκε κατά 85,9% από το Νοέμβριο η πρόθεση για εμβολιασμό στους άνω των 70 ετών, και κατέληξε «χρειάζεται κινητοποίηση υπέρ του εμβολιασμού».

Επίσης έκανε τη διαπίστωση ότι στις ΜΕΘ δεν έχουν νοσηλευθεί άτομα που είναι πλήρως εμβολιασμένα, σύμφωνα και με τις αναφορές όσων εργάζονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας, όπως είπε.

Η κυρία Θεοδωρίδου προσέθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να έχουμε στοιχεία που αφορούν σε μείωση της νοσηρότητας και τη θνησιμότητα στη χώρα μας, λόγω των εμβολιασμών, αλλά επισήμανε ότι αρκετοί που οδηγούνται πλέον στις ΜΕΘ δεν είναι ηλικιωμένοι και σ’ αυτό φαίνεται ότι έχει συμβάλλει και ο εμβολιασμός.

Όπως επισήμανε, περίπου 1.000 άτομα που έχουν εμβολιαστεί με μία δόση στη χώρα μας, νόσησαν καθώς και 354 που είχαν κάνει και τις δύο δόσεις. Ο αριθμός είναι σχετικά μικρός για όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί και εξήγησε ότι αυτό είναι πιθανό να συμβεί αν κάποιος έχει μολυνθεί πριν τον εμβολιασμό. Ωστόσο προσέθεσε πως τα εμβόλια δεν είναι 100% αποτελεσματικά, αλλά τόνισε πως αν κάποιος έχει κάνει το εμβόλιο και νοσήσει, η νόσηση αυτή θα είναι πολύ πιο ήπια.

Για μια ακόμη φορά η κυρία Θεοδωρίδου κάλεσε όλους να εγγραφούν στην άυλη συνταγογράφηση, καθώς αυτό θα βοηθήσει σημαντικά στη διαδικασία των εμβολιασμών.

Αναφερόμενη στις νέες γνώσεις που μπαίνουν καθημερινά στην φαρέτρα των επιστημόνων για τον εμβολιασμό, είπε ότι σήμερα προδημοσιεύτηκαν τρεις μελέτες που αφορούν τον εμβολιασμό σε ηλικιωμένα άτομα και είναι εξαιρετικά θετικές. Μιλώντας για τις δύο από αυτές, είπε ότι η μία έγινε στο Εδιμβούργο και η άλλη στο Ηνωμένο Βασίλειο και δείχνουν σημαντική μείωση των νοσηλίων σε ηλικιωμένα άτομα που έχουν εμβολιαστεί είτε με το εμβόλιο της Phizer είτε με αυτό της AstraZeneca . Η μελέτη του Εδιμβούργου δείχνει ότι με την χορήγηση μίας δόσης εμβολίου μετά από 28 έως 35 ημέρες, μειώθηκαν κατά 85% οι εισαγωγές στα νοσοκομεία σε όσους είχαν κάνει μόνο την πρώτη δόση του εμβόλιου της Phizer και κατά 94% σε όσους είχαν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca. Στη μελέτη που έγινε στο Η. Βασίλειο φάνηκε αποτελεσματικότητα και των δύο εμβολίων στους άνω των 70 ετών. Συγκεκριμένα καταγράφηκε 80% μείωση του κινδύνου για νοσηλεία. «Με μία δόση επιτευχθεί η μείωση εισαγωγών στα νοσοκομεία» κατέληξε η κυρία Θεοδωρίδου.

Οι μεταλλάξεις επιδεινώνουν την εικόνα του κορωνοϊού

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Παρασκευής για την πορεία της πανδημίας, η καθηγήτρια Παιδικής Λοιμωξιολογίας επισήμανε ότι το 60%-70% των νέων κρουσμάτων αφορούν στη βρετανική μετάλλαξη στη χώρα μας, ποσοστό που αυξάνεται σε 90% σε Αττική και Κρήτη.

«Ο ιός έγινε ακόμη πιο έξυπνος, βρήκε έναν τρόπο να μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα. Η απλή, καθολική και ορθή χρήση της μάσκας είναι το σημαντικότερο όπλο μέχρι να αυξηθεί ικανοποιητικά το ποσοστό εμβολιασμού», είπε για τις μεταλλάξεις η Βάνα Παπαευαγγέλου. Άλλωστε, οι ειδικοί προβλέπουν πως η πίεση στο ΕΣΥ θα επιμείνει και αυτή την εβδομάδα.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας ανέρχονται το τελευταίο 24ωρο σε 337 (παρουσιάζοντας ημερήσια μεταβολή -21.45%). Ο μέσος όρος εισαγωγών την τελευταία εβδομάδα υπολογίζεται, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, σε 367 ασθενείς.

Εκείνο το οποίο ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς είναι ο χαμηλός μέσος όρος των νέων κρουσμάτων που είναι τα 44 έτη, με τη διάμεση ηλικία των θανόντων τα 79 έτη.

Πιο νέοι είναι άλλωστε και οι ασθενείς που διασωληνώνονται σε αυτό το τρίτο κύμα της πανδημίας

Στις αρχές του μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η διευθύντρια της Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα, ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων διαμορφωνόταν στα 65 έτη για τις γυναίκες και στα 67 έτη για τους άνδρες, ενώ επισήμανε ότι υπάρχουν και ασθενείς κάτω των 40 ετών που έχουν διασωληνωθεί.

Η κυρία Γκάγκα υπογράμμισε άλλωστε το πρωί της Δευτέρας ότι στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Σωτηρία» υπάρχει διασωληνωμένος ασθενής 20 ετών, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, ενώ υπάρχουν και άλλοι διασωληνωμένοι ασθενείς κάτω των 38 ετών.

Σε αυτό το πλαίσιο, φαίνεται πως το ισχύον lockdown, που επρόκειτο να λήξει στις 16 Μαρτίου, ημέρα Τρίτη, αναμένεται να παραταθεί κατά μία εβδομάδα, έως τις 22 του μήνα.

Μιλώντας το πρωί στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη σημείωσε πως στόχος είναι η χαλάρωση των μέτρων να ξεκινήσει από τα τέλη του μήνα. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως στόχος, αν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, είναι να ανοίξουν τα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Παράλληλα, υπάρχουν σκέψεις να επαναλειτουργήσουν τα εστιατόρια, μόνο για τους εξωτερικούς χώρους, εντός του Απριλίου. Σύμφωνα μάλιστα με το ρεπορτάζ του MEGA, βάσει των σημερινών επιδημιολογικών δεδομένων, το άνοιγμα της εστίασης θα γίνει είτε στις 12 Απριλίου, είτε μία εβδομάδα αργότερα, δηλαδή στις 19 του ίδιου μήνα.

Πάντως, μέχρι στιγμής, επικρατέστερη είναι η 12η Απριλίου, ούτως ώστε να προλάβουν τα καταστήματα το Πάσχα, το οποίο είναι τρεις εβδομάδες μετά.

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE 

Πέντε προσαγωγές γύρω από το ΑΠΘ: Αναπτύχθηκαν αστυνομικές δυνάμεις

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: