Σύμμαχοι Ελλάδας-Κύπρου: Οι Πράσινοι ζητούν σκληρή γραμμή για την Τουρκία πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

FILE PHOTO: O υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας (Α) με την αντιπρόεδρο της Ομοσπονδιακής Βουλής, Claudia Roth (Δ) κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο, στις 4 του περασμένου Νοεμβρίου. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ




Η Αντιπρόεδρος της γερμανικής Βουλής, Claudia Roth (Πράσινοι) κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, να ασκήσει πίεση στην Τουρκία.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και η Ε.Ε. καλούνται να «χρησιμοποιήσουν επιτέλους όλους τους διαθέσιμους μοχλούς πίεσης για να προωθήσουν τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε η Roth στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τίτλος της ανταπόκρισης: «Οι Πράσινοι ζητούν σκληρή γραμμή για την Τουρκία πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ»

Το αδύναμο σημείο του τούρκου Προέδρου Recep Tayyip Erdogan είναι η οικονομία. Ως εκ τούτου, καλείται η Ε.Ε. να «διατυπώσει αυστηρές κυρώσεις» και να υπερασπιστεί τις δημοκρατικές αξίες. Είναι «ακατανόητη» η βάση της αισιοδοξίας για τις σχέσεις με την Τουρκία, «καθώς η μαζική αυταρχική αναδιάρθρωση της Τουρκίας από τον Erdogan δεν προσφέρει κανένα δείγμα όσον αφορά κοινές βασικές αξίες».

Οι Πράσινοι ζητούν επίσης να τερματιστεί η προσφυγική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, η οποία αποσκοπεί στον περιορισμό της μετανάστευσης μέσω της Τουρκίας στην Ελλάδα. Ο Erdogan «αναλαμβάνοντας το ρόλο του πυλωρού της Ευρώπης», αγνοεί το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι πολίτες εγκαταλείπουν την Τουρκία εξαιτίας της πολιτικής του, δήλωσε η Luise Amtsberg, εκπρόσωπος της Κ.Ο. για την προσφυγική πολιτική στο RND. «Αυτή η παράνομη συμφωνία για το άσυλο πρέπει να τερματιστεί αμέσως», όπως είπε.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα συζητήσουν, μεταξύ άλλων, τις σχέσεις τους με την Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη. Την περασμένη εβδομάδα, αρκετές εξελίξεις στην Τουρκία προκάλεσαν διεθνή κριτική.

O Πρόεδρος Erdogan ανακοίνωσε την αποχώρηση από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την Προστασία των Γυναικών. Η Γενική Εισαγγελία στην Άγκυρα εξέδωσε απαγόρευση για το κουρδικό κόμμα της αντιπολίτευσης HDP, ενώ αφαιρέθηκε το βουλευτικό αξίωμα από τον πολιτικό του HDP Ömer Faruk Gergerlioglu, ο οποίος είναι γνωστός για τον ακτιβισμό του στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Μπάιντεν αποφασισμένος να «αναζωογονήσει» το ΝΑΤΟ: Ο Μακρόν υψώνει ξανά τον τόνο με την Άγκυρα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: