Πρόεδρος του Φόρουμ Αερίου η Κύπρος: Νέο μέλος η Γαλλία, μέσα και η Αμερική, έξω η Τουρκία

File Photo: Η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κα Νατάσα Πηλείδου, μαζί με τον Υπουργό Ενέργειας του Ισραήλ δρ Yuval Steinitz και τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας κ. Κώστα Σκρέκα (μέσω τηλεδιάσκεψης) υπέγραψαν Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ Κύπρου, Ελλάδος και Ισραήλ για συνεργασία σε σχέση με το έργο «EuroAsia Interconnector», Λευκωσία 8 Μαρτίου 2021. ΓΤΠ, Σ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ




H κρατική εφημερίδα της Αιγύπτου Al-Ahram (10.3.2021) αναφέρεται στην τέταρτη Υπουργική Συνάντηση του Φόρουμ Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, που έλαβε χώρα χθες στο Κάιρο, με τη συμμετοχή, με φυσική παρουσία ή μέσω τηλεδιάσκεψης, των Υπουργών Ενέργειας των ιδρυτικών χωρών του Φόρουμ, δηλαδή της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αιγύπτου, του Ισραήλ, της Ιταλίας, της Ιορδανίας και της Παλαιστίνης.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, τα ιδρυτικά μέλη υπογράμμισαν τα εξής:

– Ανακοίνωσαν ότι από την 1η Μαρτίου 2021 τέθηκε σε ισχύ το Καταστατικό ίδρυσης του Φόρουμ Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου ως ολοκληρωμένου διεθνούς διακυβερνητικού οργανισμού με έδρα το Κάιρο.

– Απέδωσαν αυτό το σημαντικό επίτευγμα στα σοβαρά βήματα και στις διαδοχικές επιτυχείς κινήσεις που έχουν γίνει από την έναρξη του Φόρουμ τον Ιανουάριο του 2019, μέσω της έντονης συνεργασίας των ιδρυτικών μελών και των τεράστιων προσπαθειών που κατέβαλαν οι ομάδες εργασίας τους.

– Διαβεβαίωσαν ότι το Φόρουμ θα συμβάλει στην ανάπτυξη μιας βιώσιμης περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου, επιτρέποντας τη βελτιστοποίηση των φυσικών πόρων αερίου που βρίσκονται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων των χωρών μελών του επί των φυσικών τους πόρων, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

– Συζήτησαν τρόπους δρομολόγησης των οργανωτικών θεμάτων του Φόρουμ, ορίζοντας να συνεχίσει η Αίγυπτος να ασκεί την προεδρία του Φόρουμ έως το τέλος του 2021, εκπροσωπούμενη από τον Υπουργό Πετρελαίου, Tarek El Molla.

– Αποφάσισαν, σύμφωνα με το καταστατικό, να ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2022 η εναλλάξ προεδρία του Φόρουμ, όταν θα την αναλάβει η Κύπρος, ως αλφαβητικά πρώτο ιδρυτικό μέλος. Επίσης, διορίστηκε ως Γενικός Γραμματέας του Φόρουμ ο καθηγητής Osama Mubarez, Υφυπουργός Τεχνικών Θεμάτων του αιγυπτιακού Υπουργείου Πετρελαίου.

– Αναφέρθηκαν στις δραστηριότητες του Φόρουμ, μεταξύ των οποίων θα είναι η ανάπτυξη μακροπρόθεσμης στρατηγικής για τις εργασίες του και η ανάληψη δύο νέων πρωτοβουλιών για την «Απανθρακοποίηση του αερίου» και για το «Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο ως καύσιμο πλοίων», σύμφωνα με τις παγκόσμιες περιβαλλοντικές τάσεις. Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίσθηκε να δημιουργηθεί ομάδα εργασίας από εμπειρογνώμονες για την κατάρτιση της στρατηγικής και ομάδα εργασίας για κάθε πρωτοβουλία.

– Ενέκριναν το πρόγραμμα εργασίας του Φόρουμ για το 2021, το οποίο περιλαμβάνει τα κύρια υπό στόχευση βήματα για την ολοκλήρωση της θεσμικής κατάρτισης του Φόρουμ, παράλληλα με τις δραστηριότητές του.

– Συζήτησαν επίσης επίσημα αιτήματα από χώρες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο Φόρουμ. Στο πλαίσιο αυτό ενέκριναν και καλωσόρισαν την προσχώρηση της Γαλλίας ως μέλους στο φόρουμ, καθώς και την ένταξη των ΗΠΑ ως παρατηρητή.

– Εξέφρασαν την ειλικρινή τους εκτίμηση στην Αίγυπτο υπό την ηγεσία του Προέδρου Abdel Fattah El-Sisi, η οποία, ως χώρα υποδοχής, παρείχε τη μέγιστη στήριξη στο Φόρουμ, καθώς επίσης και στον Αιγύπτιο Υπουργό Πετρελαίου, Tarek El-Molla, για την επιτυχή και ομαλή διαχείριση της ιδρυτικής φάσης του Φόρουμ.

Ο Αιγύπτιος Υπουργός Πετρελαίου επισήμανε ότι το Φόρουμ αποτελεί εργαλείο προώθησης της οικονομικής ανάπτυξης στην περιοχή, τονίζοντας τη σημασία συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στη βιομηχανία φυσικού αερίου, προς στήριξη των στόχων του Φόρουμ.

Διευκρίνισε επίσης ότι στόχος του Φόρουμ είναι η εργασία για επίτευξη του επιθυμητού οφέλους για όλα τα κράτη μέλη, με τη δημιουργία βιώσιμης αγοράς φυσικού αερίου και την επίτευξη βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης. Τόνισε δε ότι το Φόρουμ κατόρθωσε να προσελκύσει παγκόσμια προσοχή, γεγονός που αντανακλάται στο έντονο ενδιαφέρον ορισμένων χωρών να συμμετάσχουν σε αυτό, είτε ως μέλη είτε ως παρατηρητές.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα της Αιγύπτου Al-Ahram 

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

Δεν κράτησε η χαρά της Τουρκίας: Η Αίγυπτος αλλάζει το πεδίο έρευνας μετά από διαμαρτυρίες της Ελλάδας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: