Δεν κράτησε η χαρά της Τουρκίας: Η Αίγυπτος αλλάζει το πεδίο έρευνας μετά από διαμαρτυρίες της Ελλάδας

Ο Υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας (Α) συνομιλεί με τον υπουργό εξωτερικών Sameh Shoukry (Δ), κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Κάιρο. EPA, MOHAMED HOSSAM




Η Αίγυπτος τροποποίησε την επέκταση του πεδίου ερευνών EGY-MED-W18 στην ανατολική Μεσόγειο, μετά την επίσκεψη στο Κάιρο του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, αναφέρει η ιταλική ιστοσελίδα Agenzia Nova

Το μπλοκ που υπόκειται σε τροποποίηση είχε προκαλέσει ανησυχία στην Αθήνα, διότι σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού για εξερεύνηση και εκμετάλλευση, που ξεκίνησε από το Υπουργείο Πετρελαίου τον περασμένο Φεβρουάριο, η περιοχή έπεσε στα ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, ακολουθώντας τα όρια του μέγα τουρκικού Αποκλειστική οικονομική ζώνη που θα περιλαμβάνει τμήματα της θάλασσας της Κύπρου και της Ελλάδας.

Η δημοσίευση του πρώτου χάρτη που αμφισβητήθηκε από την Ελλάδα έλαβε θετικά από την Τουρκία, τόσο πολύ που το Σαββατοκύριακο ο υπουργός Άμυνας της Άγκυρας, Hulusi Akar, μίλησε για “κοινές αξίες” που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε “διαφορετικές εξελίξεις” τις επόμενες μέρες.

«Έχουμε κοινές πολλές ιστορικές και πολιτιστικές αξίες με την Αίγυπτο. Πιστεύουμε ότι ενδέχεται να υπάρξουν διαφορετικές εξελίξεις τις επόμενες ημέρες “, δήλωσε ο Akar στο Anadolu “. Σύμφωνα με τον Akar, η Αίγυπτος” σεβάστηκε “τα όρια της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας όταν το Κάιρο υπέβαλε διαγωνισμό. υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο, μια περισταση που περιγράφει ο υπουργός ως «πολύ σημαντική εξέλιξη».

Η χαρά της Άγκυρας ώθησε τον αρχηγό της ελληνικής διπλωματίας να πάει στο Κάιρο προχθες, 8 Μαρτίου, για να επιλύσει το ζήτημα. Στη συνέχεια, ο Δένδιας έκανε το ζήτημα «καθαρά τεχνικό» που «ουσιαστικά έχει επιλυθεί».

Οι δηλώσεις του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών αποκαλύπτουν ένα χειροκρότημα για την τροποποίηση της περιοχής επέκτασης του μπλοκ EGY-MED-18, το οποίο περνά από 3.739 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε 4.431 km2, σηματοδοτώντας μια σαφή γραμμή κατά τον 28ο μεσημβρινό

ΠΗΓΗ: Agenzia NovaSpeciale difesa: Egitto modifica mappa blocco esplorativo dopo proteste Grecia 

Το Agenzia Nova δημοσιεύει και άλλο κείμενο με τίτλο: «Δένδιας: “έχει επιλυθεί ουσιαστικά” το ζήτημα με την Αίγυπτο σχετικά με το διαγωνισμό για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων». Σημειώνει:

«Το ζήτημα που έθεσε η πρόσφατη δημοσίευση διαγωνισμού της Αιγύπτου για την εξερεύνηση και εκμετάλλευση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου σε 24 τεμάχια είναι ένα «καθαρά τεχνικό ζήτημα» το οποίο η Ελλάδα θεωρεί ότι «έχει επιλυθεί ουσιαστικά».

Αυτό δήλωσε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, αφού επισκέφτηκε πρώτα στην Αίγυπτο και μετά στην Κύπρο. Στο Κάιρο, ο Δένδιας πραγματοποίησε διμερή συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Sameh Shoukry.

 Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εφημερίδας «Καθημερινή», ο διαγωνισμός, που θα λήξει την 1η Αυγούστου, περιλαμβάνει εννέα οικόπεδα στη Μεσόγειο Θάλασσα, 12 στη δυτική έρημο και τρία στον Κόλπο του Σουέζ.

Η Ελλάδα ανησυχούσε ότι ένα από τα συμβαλλόμενα οικόπεδα βρίσκεται ανατολικά του 28ου μεσημβρινού και ακολουθεί τα νότια σύνορα της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, όπως εξηγείται στην προφορική ανακοίνωση προς τα Ηνωμένα Έθνη της 13ης Νοεμβρίου 2019. 

“Το ζήτημα που τέθηκε  από την πρόσφατη Ανακοίνωση από την Αίγυπτο οικοπέδων στην ανατολική Μεσόγειο είναι ένα καθαρά τεχνικό ζήτημα που αφορά την αιγυπτιακή πλευρά », δήλωσε χθες στη συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη στη Λάρνακα. 

“Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι το ζήτημα έχει επιλυθεί ουσιαστικά”, πρόσθεσε. Εν τω μεταξύ, το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών δημοσίευσε δήλωση μετά τη συνάντηση μεταξύ του Δένδια και του Shoukry αναφερόμενου στο ενδιαφέρον της Αιγύπτου να διευκολύνει τη ροή ελληνικών επενδύσεων στη χώρα.»

ΠΗΓΗ: Agenzia Nova – Mediterraneo orientale: Grecia, “sostanzialmente risolta” questione con Egitto su gara per sfruttamento idrocarburi

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

Ραγδαίες εξελίξεις: Άλλαξε ο χάρτης μετά τη συμφωνία Δένδια – Σούκρι για το αιγυπτιακό οικόπεδο [χάρτες]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: