Ο μέγας …προστάτης των γυναικών: Αν είναι δυνατόν… Ο Ερντογάν ευχήθηκε στις Τουρκάλες για την Ημέρα της Γυναίκας!!!

Γυναίκες αστυνομικοί από τη μία και διαδηλώτριες από την άλλη, την Ημέρα της Γυναίκας στην Κωνσταντινούπολη. Istanbul, Turkey. EPA, TOLGA BOZOGLU




Το ακούσαμε, το είδαμε και αυτό. Ενώ ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν συγχαίρει τις Τουρκάλες για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, υποστηρίκτριες των δικαιωμάτων των γυναικών, αντιπολιτευόμενες γυναίκες και ακτιβίστριες διαμαρτύρονται ενάντια στις συνεχιζόμενες διακρίσεις και ενάντια στην ενδοοικογενειακή βία στη χώρα τους.

Συμπαραστέκονται επίσης στο κίνημα ΛΟΑΤΚΙ+, το οποίο δέχεται ολοένα και περισσότερο ανοιχτή επίθεση από την κυβέρνηση του Ερντογάν τους τελευταίους μήνες.

Τίτλος του κειμένου: «Πολλοί δεν εμπιστεύονται τα συγχαρητήρια του Erdogan»
Υπότιτλος: Στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ο Πρόεδρος Recep Tayyip Erdoğan συγχαίρει τις Τουρκάλες, καταδικάζει τη βία εναντίον τους και επαινεί τις υπηρεσίες τους. Αυτό έχει μικρή σχέση με την πραγματικότητα πολλών γυναικών στη χώρα και τον ρόλο που θέλουν να διαδραματίσει η κυβέρνηση»

Στην ανταπόκριση του Thomas Avenarius στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung από την Κωνσταντινούπολη αναφέρονται τα ακόλουθα:

Ο Πρόεδρος Erdoğan συνεχάρη τη Δευτέρα «όλες τις γυναίκες μας που, με την αγάπη, τις προσπάθειες και τις θυσίες τους, είναι η ελπίδα της ανθρωπότητας». Εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στις γυναίκες στον τομέα «της εκπαίδευσης, της τέχνης, της οικονομίας και της πολιτικής», ενώ καταδίκασε κάθε μορφή σωματικής ή ψυχολογικής βίας κατά των γυναικών καθώς και κάθε είδους διάκριση.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, τόνισε ότι η Τουρκία θα καταπολεμήσει κάθε προσπάθεια καταστροφής των οικογενειακών δομών και προσβολής της «ιερότητας της οικογένειας».

Οι γυναίκες, από την άλλη πλευρά, βγήκαν στους δρόμους σε μεγάλες ομάδες τη Δευτέρα. Κατηγόρησαν τον αρχηγό του κράτους και τη συντηρητική-ισλαμική και αυξανόμενα δεξιά εθνικιστική κυβέρνησή του για σκόπιμη υποδαύλιση μίσους εναντίον των γυναικών και εναντίον του κινήματος ΛΟΑΤΚΙ+. Μία εκπρόσωπος της οργάνωσης δήλωσε στο dpa ότι «θα σταματήσουμε τη γυναικοκτονία. Όλοι θέλουμε να είμαστε ελεύθεροι και ίσοι».

Τα επίσημα συγχαρητήρια του Erdoğan και οι κατηγορίες των γυναικείων οργανώσεων αντικατοπτρίζουν τη θέση της Τουρκίας: μια συντηρητική μουσουλμανική χώρα, εκκοσμικευμένη σε πολλούς τομείς, στην οποία οι γυναίκες διεκδικούν με αυτοπεποίθηση τα δικαιώματά τους, αλλά βρίσκονται αντιμέτωπες με μια παραδοσιακή και άκαμπτη κατανόηση του ρόλου τους από πολλούς άνδρες. Η συντηρητική κυβέρνηση προσπαθεί να το εκμεταλλευτεί πολιτικά προς όφελος της.

  • 400 γυναίκες σκοτώθηκαν από άνδρες, μέλη της οικογένειας τους

Το θέμα της γυναικοκτονίας δείχνει πόσο απειλητική είναι η ενδοοικογενειακή βία για τις Τουρκάλες. Μόνο το 2020, περισσότερες από 400 Τουρκάλες σκοτώθηκαν από τους συντρόφους τους ή από άνδρες, μέλη της οικογένειάς τους. Τέτοιες περιπτώσεις ωμής βίας σημειώνονται επανειλημμένα.

Για παράδειγμα, πρόσφατα δημοσιοποιήθηκε ένα βίντεο το οποίο δείχνει έναν άνδρα να κλωτσά  και να χτυπά την πρώην σύζυγό του μπροστά στο παιδί τους, στη μικρή πόλη Canik, επειδή φέρεται να του αρνείται να επισκεφθεί το παιδί. Επιπλέον, πολλές γυναίκες έχουν σκοτωθεί από τους συντρόφους τους τους τελευταίους μήνες. Μόνο τον Μάρτιο σημειώθηκαν περισσότερες από 60 περιστατικά. Ακόμα κι αν υπάρξει δικαστική διώξη εναντίον των δραστών, οι αποφάσεις είναι συχνά ήπιες.

Η «Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης» τίθεται πλέον υπό αμφισβήτηση. Η Τουρκία υπέγραψε το 2011 τη συμφωνία που ξεκίνησε από το Συμβούλιο της Ευρώπης για την προστασία των γυναικών από τη βία και τις διακρίσεις.

Εν τω μεταξύ, όμως, η συμφωνία αμφισβητείται από τμήματα του συντηρητικού ισλαμικού κυβερνώντος κόμματος AKP, καθώς επίσης και από τον ανεπίσημο κυβερνητικό εταίρο, το δεξιό εθνικιστικό MHP. Την συμφωνία υπαρασπίζονται τμήματα της αντιπολίτευσης, οι Φιλελεύθεροι, αλλά και γυναίκες από το AKP. Μία από τις κόρες του Προέδρου Erdoğan ασχολείται ενεργά με τα δικαιώματα των γυναικών.

  • Τους τελευταίους μήνες, η κυβέρνηση και οι μουσουλμάνοι θρησκευτικοί ηγέτες έχουν καταστήσει το κίνημα των ΛΟΑΤ στόχο πολιτικών επιθέσεων. Περιγράφουν την ομοφυλοφιλία ως ασθένεια και ηθική παρακμή και προειδοποιούν για την υποτιθέμενη απειλή καταστροφής των παραδοσιακών οικογενειακών δομών και τον υποτιθέμενο κίνδυνο για τους νέους.

Ιδιαίτερα σκληρές δηλώσεις έκαναν ο Υπουργός Εσωτερικών Süleyman Soylu, ο διευθυντής για θέματα επικοινωνίας του Προέδρου, Fahrettin Altun, και ο ηγέτης των Σουνιτών Μουσουλμάνων, Ali Erbaş. Ορισμένοι επικριτές έφτασαν στο σημείο να ισχυριστούν ότι το φαινόμενο ΛΟΑΤ δεν υπήρχε και ότι ήταν μια δυτική στρατηγική που στόχο έχει να βλάψει την Τουρκία, καταστρέφοντας τις οικογενειακές δομές της.

Ο διευθυντής για θέματα επικοινωνίας Altun δήλωσε για τους ομοφυλόφιλους και το κίνημα ΛΟΑΤΚΙ+: «Το να αποκαλούμε φυσικό κάτι τόσο άσχημο για τους τούρκους νέους είναι μια επίθεση κατά της κοινωνίας μας και κατά του ευγενούς χαρακτήρα του έθνους μας». Ο Πρόεδρος Erdoğan δεν εκφράστηκε με περισσότερη αυτοσυγκράτηση: «Οδηγούμε τη νεολαία μας σε ένα λαμπρό μέλλον, όχι ως νεολαία ΛΟΑΤ, αλλά ως νεολαία της ένδοξης ιστορία μας»!!!

ΠΗΓΗ: Πληροφορίες από τον Thomas Avenarius στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Ο νέος κορωναϊός επελαύνει ενώ κυριαρχεί η “ανυπακοή” στη χώρα: Πάνω από 3 χιλιάδες τα κρούσματα

Η αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο υπονομεύει το ΝΑΤΟ: Ο (πολύ βρώμικος) ρόλος της Τουρκίας.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: