Ο νέος κορωναϊός επελαύνει ενώ κυριαρχεί η “ανυπακοή” στη χώρα: Πάνω από 3 χιλιάδες τα κρούσματα

Στιγμιότυπο από το νυχτερινό lockdown στην πόλη του Ναυπλίου. Τρίτη 9 Μαρτίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Η κατάσταση της πανδημίας δεν είναι πια καθόλου καλή, παρά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να ξεκινήσει το “άνοιγμα” της χώρας από τις 22 Μαρτίου.

Οι συγκεντρώσεις και οι διαδηλώσεις, αλλά και το γεγονός της “ανυπακοής” αύξησαν δραματικά τον αριθμό των κρουσμάτων.

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου covid-19 που καταγράφηκαν είναι 3.215, εκ των οποίων 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 209.462 (ημερήσια μεταβολή +1,6%), εκ των οποίων 51,7% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 74 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.769 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με covid-19 είναι 46, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.843 θάνατοι. Το 95.,8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 484 (66,3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. Το 84,9% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.427 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 390 (ημερήσια μεταβολή +15.,73%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 382 ασθενείς.

Ηλικιακή κατανομή: Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 44 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη.

  • Κικίλιας: Ενημέρωση τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης Αττικής για τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα

Η παρούσα επιδημιολογική κατάσταση και η πορεία των εμβολιασμών, ήταν το αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Αττικής Γ Πατούλη για την ενημέρωση των δύο βαθμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια παρουσία και του αντιπρόεδρου του ΙΣΑ Φ. Πατσουράκου.

Στην εισήγηση του ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι η Αττική είναι αντιμέτωπη με μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, εξαιτίας της βαριάς επιδημιολογικής της εικόνας και ευχαρίστησε την Περιφέρεια και τους δήμους για την ουσιαστική συνδρομή τους, στην εθνική προσπάθεια. Επισημανε ότι έχουν αυξήθει οι ΜΕΘ σε όλη τη χώρα και πως στη δύσκολη μάχη συνδράμουν πλέον και ιδιωτικές μονάδες υγείας. Καταλήγοντας, και αφού σημείωσε ότι διανύουμε το δυσκολότερο αλλά και τελευταίο στάδιο πριν τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, απηύθυνε έκκληση στους δημάρχους να ενισχύσουν την προσπάθεια για πιστή εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων.

Ο περιφερειάρχης, εκπροσωπώντας τους δήμους και την Περιφέρεια δήλωσε τη βούληση όλων να συνδράμουν στη διευκόλυνση των εμβολιασμών, στην ενίσχυση των προληπτικών μέτρων και όπου απαιτείται, για την προστασία των πολιτών, Επίσης ενημέρωσε για την πορεία διενέργειας των rapid tests σε όλη την Αττική, που είναι σε εξέλιξη με πρωτοβουλία της Περιφέρειας. «Στόχος μας είναι να συνδράμουμε την κεντρική διοίκηση στην προσπάθεια επιτάχυνσης των ιχνηλατήσεων και ανακοπής της αλυσίδας μεταδοτικότητας του ιού» τόνισε ο κ. Πατούλης και επισήμανε πως ενόψει του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας, θα ήταν χρήσιμο να εκδοθούν από την αρμόδια γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, κεντρικές οδηγίες για τα μέτρα που θα εφαρμοστούν, σε ό,τι αφορά τους ελεύθερους χώρους και τα πάρκα της Αττικής.

«Κοινός μας στόχος είναι η αποτελεσματικότερη προστασία των πολιτών και η όσο το δυνατόν συντομότερη επιστροφή στην κανονικότητα. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όλη αυτή τη δύσκολη περίοδο στέκεται δίπλα στους πολίτες με στοχευμένες δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση, υπογράμμισε.

Από την πλευρά τους, οι δήμαρχοι έθεσαν υπ΄όψιν του κ. Κικίλια, ζητήματα που χρήζουν αντιμετώπισης, όπως η ανάγκη προτεραιοποίησης στους εμβολιασμούς σειράς κατηγοριών πολιτών όπως οι εργαζόμενοι στον τομέα Καθαριότητας, σε προγράμματα όπως το Βοήθεια στο Σπίτι, αστέγων, ατόμων με σοβαρά κινητικά προβλήματα, αλλά και ατόμων νεαρής ηλικίας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Επισήμαναν την ανάγκη στελέχωσης των κέντρων υγείας και των δημοτικών πολυιατρείων, αλλά και διευκρινίσεων σχετικά με τη διαδικασία των εμβολιασμών σε πολίτες τρίτων χωρών που δεν διαθέτουν ΑΜΚΑ. Τέλος, ζήτησαν την εντατικοποίηση των ελέγχων σε πολίτες που μετακινούνται λόγω εργασίας, απ΄όλη την Αττική σε επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές και ζήτησαν ενημέρωση σχετικά με τη διαδικασία των εμβολιασμών στα νησιά που είναι στη διοικητική αρμοδιότητα της Περιφέρειας Αττικής.

Ο υπουργός τόνισε ότι το υπουργείο εστιάζει στη νησιωτικότητα και σ΄αυτό το πλαίσιο θα υπάρχει συνεννόηση με τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Ανέφερε ότι θα γίνουν σύντομα ανακοινώσεις σχετικά με την προτεραιοποίηση των εμβολιασμών σε κάποιες ομάδες πολιτών και αναγνώρισε το πρόβλημα στελέχωσης των κέντρων υγείας των δήμων, επισημαίνοντας ότι θα εξεταστούν τρόποι στήριξής τους.

Το λιανεμπόριο «ανεβάζει ρολά» μετά τις 22 Μαρτίου

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη σταδιακή άρση του λοκντάουν. Τα μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας μπορεί να ισχύουν τουλάχιστον μέχρι και την Καθαρή Δευτέρα και τα επιδημιολογικά στοιχεία να «δείχνουν» παράταση, ωστόσο όλα συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι αμέσως μετά θα αρχίσει η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Την επαναλειτουργία του εμπορίου μέσα στον Μάρτιο, υπό την προϋπόθεση ότι θα την επιτρέψουν οι εξελίξεις στο υγειονομικό μέτωπο, προβλέπει το βασικό σενάριο της κυβέρνησης. Κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για άνοιγμα των καταστημάτων είτε στις 22 είτε στις 29 Μαρτίου.

  • με κανονική είσοδο στα καταστήματα
  • μέσω αποστολής SMS στο 13032
  • μια φορά την ημέρα
  • για 3 ώρες
  • και σε απόσταση 2 χλμ ή εντός του δήμου

Σε δεύτερο χρόνο

Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει και την επαναλειτουργία της εστίασης αποκλειστικά σε εξωτερικούς χώρους και από τα μέσα Απριλίου.

Μέτρα στήριξης και τον Απρίλιο

Η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα θα συνδυαστεί με παράταση των μέτρων στήριξης. Και τον Απρίλιο αναμένεται να συνεχιστούν η αναστολή συμβάσεων, το «κούρεμα» των ενοικίων και η παράταση για την πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων:

  • συμβάσεων
  • ενοικίων
  • φορολογικών υποχρεώσεων

Παράλληλα, θα ενεργοποιηθούν μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας όπως:

  • η επιστρεπτέα προκαταβολή 7 (1 δισ. ευρώ)
  • το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών (500 εκατ. ευρώ)
  • η επιδότηση δόσης επιχειρηματικών δανείων, «Γέφυρα 2», (300 εκατ. ευρώ) ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

Γεωργαντάς σε ΣΚΑΪ: 2,5 εκατ. εμβολιασμοί μέχρι τέλη Απριλίου- Ποιες ομάδες ακολουθούν

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη διενέργεια των εμβολιασμών ανέλυσε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟΙ ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς τονίζοντας ότι μέχρι το τέλος Απριλίου θα έχουν γίνει 2.500.000 εμβολιασμοί.

«Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 1.126.000 εμβολιασμοί και είναι προγραμματισμένα ακόμα 1.400.000 ραντεβού. Συνολικά, 373.000 πολίτες έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Συμπλήρωσε δε ότι από τα μέσα Απριλίου και μετά με τη ροή των εμβολίων, η οποία αναμένεται, θα μπορέσει να ξεδιπλωθεί πλήρως η εμβολιαστική αλυσίδα. «Μέχρι το τέλος Απριλίου θα έχουν γίνει 2.500.000 εμβολιασμοί. Αυτή τη στιγμή γίνονται 33.000-34.000 την ημέρα, αλλά υπάρχει η δυνατότητα να μεγαλώσει πολύ αυτό το νούμερο, καθώς θα έχουμε και το εμβόλιο της Johnson&Johnson που είναι μονοδοσικό και περιμένουμε 1.200.000 δόσεις για το τρίμηνο Απρίλιο-Μάιο-Ιούνιο, και από την Pfizer 1.071.000 δόσεις για τον Απρίλιο», επισήμανε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ο ίδιος τόνισε ότι το πρόγραμμα με τα ραντεβού των εμβολιασμών πάει πάρα πολύ καλά και ο κόσμος δεν ταλαιπωρείται, καθώς είτε μέσω των φαρμακείων και των ΚΕΠ είτε μέσω της πλατφόρμας κλείνει το ραντεβού που επιθυμεί. «Είναι η πρώτη φορά που το κράτος έρχεται στον πολίτη με αυτόν τον τρόπο», υπογράμμισε.

Μάλιστα, σημείωσε ότι μέχρι μέσα Μαΐου θα έχουν εμβολιαστεί όλες οι πολίτες άνω των 60 ετών και όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες με υψηλό κίνδυνο νόσησης ανεξαρτήτως ηλικίας, οι  οποίοι ανέρχονται στους 270.000. Η πλατφόρμα για αυτούς θα ανοίξει μέσα στον Μάρτιο.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι ομάδες αυξημένου κινδύνου και μετά θα πάρει σειρά ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού.
«Για όσους δεν μπορούν να μετακινηθούν και να πάνε σε κάποιο εμβολιαστικό κέντρο, κάποια στιγμή και ανάλογα με τη διαθεσιμότητα και το είδος των εμβολίων θα έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν και ιδιώτες γιατροί και φαρμακοποιοί, ώστε να εμβολιαστούν και οι άνθρωποι αυτοί», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά στον νέο πενταψήφιο αριθμό 13032, ο κ. Γεωργαντάς σημείωσε ότι το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης έχει τη δυνατότητα να το λειτουργήσει για το λιανεμπόριο χωρίς όμως να γίνεται κατάχρηση.

Ωστόσο, το πότε θα αρχίσει να λειτουργεί εξαρτάται από την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων. «Το SMS είναι έτοιμο, δίνει τη δυνατότητα μιας κλήσης την ημέρα με συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, το οποίο θα ορίσει το υπουργείο Ανάπτυξης», κατέληξε.

Πρόσθετα περιοριστικά μέτρα για τον οικισμό Δαφνούλα Νέου Αργυρίου του Δήμου Αγράφων 

Πρόσθετα περιοριστικά μέτρα αποφασίστηκαν για τον οικισμό Δαφνούλα της Τοπικής Κοινότητας Νέου Αργυρίου Δήμου Αγράφων της ΠΕ Ευρυτανίας για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου Covid-19.

Συγκεκριμένα, μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν προκύψει στον οικισμό Δαφνούλα, με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, και απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας Έναντι Κορονοϊού Covid-19 και του δημάρχου Αγράφων λαμβάνονται από την Τετάρτη 10 Μαρτίου στις 6 το πρωί έως και την Τρίτη 16 Μαρτίου και ώρα 06:00 για λόγους Δημόσιας Υγείας τα εξής μέτρα:

  • Προσωρινή επιβολή περιορισμού κατ’ οίκον των κατοίκων και απαγόρευση κυκλοφορίας καθ’ όλο το 24ωρο, εξαιρουμένης της κίνησης με κατοικίδιο ζώο, ατομικά και πέριξ της μόνιμης κατοικίας (sms κωδικός 6) ή για λόγους υγείας (sms κωδικός 1) ή για λόγους τροφοδοσίας (sms 2- και με εξαίρεση το διάστημα μεταξύ 18:00 και 06:00 της επόμενης) ή για λόγους εργασίας (εντός μόνο του οικισμού της Δαφνούλας, για τις υπηρεσίες που μένουν ανοικτές και με τη σχετική βεβαίωση).
  • Επιτρέπεται η μετακίνηση των κατοίκων εκτός των γεωγραφικών ορίων του οικισμού για λόγους υγείας, πιστοποιούμενων από σχετικές βεβαιώσεις υγείας.
  • Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων λιανεμπορίου και υγειονομικού ενδιαφέροντος, με εξαίρεση καταστήματα τροφίμων, φαρμακείων και πρατηρίων υγρών καυσίμων. Από την αναστολή λειτουργίας εξαιρούνται οι υπηρεσίες διανομής προϊόντων (delivery) έως τις 23:00.

  • Αναστολή της δια ζώσης εκπαιδευτικής λειτουργίας των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (νηπιαγωγείων, δημοτικών σχολείων). Η διενέργεια μαθημάτων θα γίνεται μέσω εξ αποστάσεως διδασκαλίας (τηλε-εκπαίδευση).
  • Αναστολή συναθροίσεων/δημόσιων ή κοινωνικών εκδηλώσεων ανεξαρτήτως χώρου ιδιωτικού ή δημόσιου, εσωτερικού ή εξωτερικού.
  • Αναστολή λειτουργίας λαϊκών αγορών.
  • Αναστολή θρησκευτικών τελετών, με εξαίρεση κηδείες με την παρουσία έως 9 ατόμων α’ βαθμού συγγένειας (sms κωδικός 5) και τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικό/ούς λειτουργό/ούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων.
  • Λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, την Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας και το Δήμο Αγράφων για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.ά.) των κατοίκων του οικισμού και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.
  • Λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Στερεάς Ελλάδας για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.
  • Επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.ΠΑ.Δ.) Στερεάς Ελλάδας για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων του οικισμού.

Ενδεχόμενη παράταση ή άρση των μέτρων θα επαναξιολογηθεί μετά το πέρας ισχύος της παρούσας.

Δείτε την απόφαση στη Διαύγεια: https://bit.ly/3qweB6o

  • Γεωγραφική κατανομή των 3.215 κρουσμάτων covid-19

Η γεωγραφική κατανομή των 3.215 κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

  • 158 κρούσματα στην Π.Ε. Ανατολικής Αττικής
  • 169 κρούσματα στην Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών
  • 264 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών
  • 80 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικής Αττικής
  • 431 κρούσματα στην Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών
  • 145 κρούσματα στην Π.Ε. Νοτίου Τομέα Αθηνών
  • 301 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς
  • 24 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων
  • 395 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

  • 33 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
  • 28 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
  • 15 κρούσματα στην Π.Ε Αρκαδίας
  • 7 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας
  • 149 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
  • 33 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
  • 6 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
  • 14 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
  • 27 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
  • 19 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
  • 12 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου
  • 14 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
  • 38 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
  • 48 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου
  • 17 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας
  • 22 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
  • 19 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
  • 8 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου
  • 23 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
  • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
  • 10 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας
  • 10 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
  • 49 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
  • 47 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κω
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λακωνίας
  • 102 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λασιθίου
  • 22 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
  • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας
  • 32 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
  • 6 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ξάνθης
  • 22 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
  • 23 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
  • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας
  • 19 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
  • 10 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
  • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
  • 6 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου
  • 23 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
  • 7 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων
  • 11 κρούσμα στην Π.Ε. Τρικάλων
  • 31 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας
  • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας
  • 46 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
  • 26 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
  • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

150 κρούσματα υπό διερεύνηση

Σε εξέλιξη το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την ενίσχυση του ΕΣΥ – Ο ιδιωτικός τομέας παραχωρεί 215 κλίνες για νοσηλεία non covid περιστατικών

Σε εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την ενίσχυση του ΕΣΥ, καθώς οι νοσηλείες covid-19 αυξάνονται και το σύστημα υγείας στην Αττική βρίσκεται στο “βαθύ κόκκινο”. Δύο ιδιωτικές κλινικές παραχωρούνται για την νοσηλεία covid περιστατικών, το ιδιωτικό θεραπευτήριο “Ερρίκος Ντυνάν” για την νοσηλεία non covid περιστατικών και επιπλέον ο ιδιωτικός τομέας παραχωρεί 215 κλίνες για νοσηλεία non covid περιστατικών. Το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας για την διάθεση των 215 κλινών, υπεγράφη στις 5 Μαρτίου, από την πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, το Γενικό Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννη Κωτσιόπουλο, τους διοικητές 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, κ. κ. Παναγιώτη Στάθη, Χρήστο Ροΐλο και τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ) Σέργιο Σταμπουλούς.

Συγκεκριμένα καθορίζεται πως κάθε κλινική δηλώνει τις διαθέσιμες κλίνες νοσηλείας για ασθενείς που δεν πάσχουν από COVID-19, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας για χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων, με δυνατότητα παράτασης για άλλη μία εβδομάδα. Στις ιδιωτικές κλινικές θα διακομισθούν περιστατικά που νοσηλεύονται σε κλίνες του ΕΣΥ για περαιτέρω νοσηλεία, προκειμένου να εκκενωθούν ισάριθμες κλίνες σε Δημόσια Νοσοκομεία σύμφωνα με το πλάνο του Υπουργείου Υγείας. Επιπλέον, στις ιδιωτικές κλινικές θα διακομίζονται περιστατικά παθολογικών ή πνευμονολογικών ειδικοτήτων. Τα περιστατικά αυτά θα προέρχονται από την εφημερία Δημοσίων Νοσοκομείων και θα διακομίζονται στις ιδιωτικές κλινικές, βάση της διαθεσιμότητά τους, με ασθενοφόρα των ιδιωτικών κλινικών. Η διαχείριση των περιστατικών αυτών θα γίνεται από το ΕΚΑΒ, με την προϋπόθεση αρνητικού τεστ ασθενούς, από το νοσοκομείο που διακομίζεται το περιστατικό.

Υπεύθυνος για την εποπτεία και το συντονισμό της διαδικασίας διακομιδής ασθενών ορίζεται το ΕΚΑΒ, σε συνεργασία με τους Διοικητές της 1ης και 2ης ΥΠΕ, στην αρμοδιότητα των οποίων είναι η διοικητική εποπτεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ από τα οποία θα διακομίζονται τα περιστατικά. Κάθε κλινική, θα συγκεντρώνει τα φύλλα νοσηλείας των ασθενών που νοσηλεύτηκαν στις ως άνω διατιθέμενες κλίνες, καταθέτοντας στον ΕΟΠΥΥ διακριτή συγκεντρωτική μηνιαία κατάσταση για την αποζημίωση τους, η οποία επιβεβαιώνεται από το ΕΚΑΒ, βάσει των διακομισθέντων περιστατικών.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Υγείας έχει προχωρήσει σε αναδιάταξη των δυνάμεων του ΕΣΥ. Έτσι, το Σισμανόγλειο μετατρέπεται σε all Covid Νοσοκομείο και το αντίστοιχο κομμάτι της εφημερίας το παίρνει το ιδιωτικό θεραπευτήριο “Ερρίκος Ντυνάν”, το οποίο παραχωρείται για πλήρη χρήση, ως υποστηρικτικό Νοσοκομείο non Covid περιστατικών. Το θεραπευτήριο διαθέτει 285 κλίνες παθολογικού και χειρουργικού τομέα και 24 ΜΕΘ. Η λειτουργία του ως ιδιωτικού θεραπευτηρίου αναστέλλεται, με εξαίρεση τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, την Ογκολογική Κλινική και τα τακτικά ραντεβού στα Εξωτερικά Ιατρεία. Το στρατιωτικό νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ με 120 κλίνες λειτουργεί ως non Covid Νοσοκομείο, υπό την επιστημονική και διοικητική διαχείριση της 1η Υγειονομικής Περιφέρειας, με την ενσωμάτωση παθολογικών κλινικών από τα Νοσοκομεία Ευαγγελισμός, Γεννηματάς, Κοργιαλένειο-Μπενάκειο και Ιπποκράτειο. Οι παθολογικές κλινικές των παραπάνω νοσοκομείων έγιναν κλινικές περιστατικών Covid. Το Ωνάσειο καλύπτει καθημερινά τις εφημερίες των καρδιοχειρουργικών περιστατικών σε όλη τη Νότια Ελλάδα.

Επιπλέον σήμερα ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών, παραχωρεί στο ΕΣΥ το Ιατρικό Περιστερίου, που θα νοσηλεύει Covid περιστατικά από την Πέμπτη 11 Μαρτίου και θα τελεί υπό τη διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας και ο Όμιλος Hellenic Healthcare Group, παραχωρεί την ιδιωτική κλινική ΛΗΤΩ, για Covid περιστατικά και θα τελεί υπό τη διοίκηση της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Όπως είπε ο υπουργός η συνέχεια θα είναι με ένα ιδιωτικό Κέντρο Αποκατάστασης για τα περιστατικά κορονοϊού που θα χρήζουν στήριξης με φυσιοθεραπείες και αποκατάστασης.

Ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για περιστατικό συνωστισμού στην HELEXPO

Αναφορικά με περιστατικό συνωστισμού προσώπων σε εξωτερικό χώρο του κτιρίου της HELEXPO στο Μαρούσι, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας γνωστοποιεί τα εξής:

«Ο συγκεκριμένος εξωτερικός χώρος δεν ανήκει στους παραχωρηθέντες στον ΕΟΔΥ χώρους του κτιρίου της HELEXPO.

Κατά το χρονικό διάστημα πραγματοποίησης του περιστατικού συνωστισμού, οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι των Κινητών Ομάδων Υγείας του ΕΟΔΥ που εργάζονται σε χώρους του κτιρίου της HELEXPO, είχαν ολοκληρώσει το συμβατικό τους ωράριο και αποχωρήσει από τους χώρους εργασίας τους.

Από εικόνες που έχουν τεθεί υπόψιν της Διοίκησης του ΕΟΔΥ σε σχέση με το περιστατικό, προέκυψε ότι, μεταξύ των προσώπων που απεικονίζονται σε αυτές, εμφανίζονται και τέσσερα πρόσωπα που ανήκουν στο δυναμικό των συμβασιούχων του ΕΟΔΥ και συγκεκριμένα 3 οδηγοί και μία επαγγελματίας Υγείας που εργάζονται στις ΚΟΜΥ. Τα πρόσωπα αυτά έχουν ήδη παυθεί από κάθε συμβατική αρμοδιότητα και επιχειρησιακή τους υποχρέωση έναντι του ΕΟΔΥ, ενώ εκκρεμούν σχετικώς περαιτέρω νομικές ενέργειες εκ μέρους του Οργανισμού».

ΣΥΡΙΖΑ: Περιμένουμε αποπομπή Αρκουμανέα για το κορονοπάρτι στον ΕΟΔΥ

«Χρειάστηκε να περάσουν 24 ώρες για να επιβεβαιωθεί πως οι «άλλες υπηρεσίες» που «κάρφωσε» ο κ. Χαρδαλιάς για το κορονοπάρτι την Τσικνοπέμπτη ήταν ο ΕΟΔΥ του κ. Αρκουμανέα», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του.

«Οι κόντρες τους δεν μας ενδιαφέρουν, ας τις λύσουν μεταξύ τους», δηλώνει. Ωστόσο, τονίζει, «το γεγονός ότι ο κ. Χαρδαλιάς δεν ξέρει τι συμβαίνει στο κτίριο του υπουργείου του και οι υπηρεσίες του κ. Αρκουμανέα, υπεύθυνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τον εμβολιασμό, κάνουν κορονοπάρτι στο εμβολιαστικό κέντρο που συγκεντρώνονται χιλιάδες ηλικιωμένοι καθημερινά, δεν το λες και σοβαρή και υπεύθυνη στάση».

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι περιμένει από τον κ. Μητσοτάκη «να αποπέμψει τον κ. Αρκουμανέα που κρύβεται από προχθές». «Εκτός εάν δεν τολμά, γιατί ο ίδιος έχει δώσει το knowhow στους υφισταμένους του από την Ικαρία. Ευθύνη εξάλλου έχουν μόνο οι πολίτες που πηγαίνουν μία βόλτα στην πλατεία και καταλήγουν να τρώνε ξύλο», σχολιάζει.

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Ο νέος κορωναϊός επελαύνει ενώ κυριαρχεί η “ανυπακοή” στη χώρα: Πάνω από 3 χιλιάδες τα κρούσματα

Έκαναν Εξάρχεια τη Νέα Σμύρνη: Οργανωμένο σχέδιο κουκουλοφόρων που μετακόμισαν για να τα σπάσουν [βίντεο και εικόνες]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: