Ο Κουφοντίνας δεν πάει Κορυδαλλό: Οι δύο συλληφθέντες για την επίθεση στον αστυνομικό ενώπιον του Εισαγγελέα

Στιγμιότυπο απο πορεία στη Αθήνα στο πλαίσιο της Ημέρας Δράσης για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα και ενάντια στον αυταρχισμό. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως ο κ. Μητσοτάκης υιοθετεί πλήρως τις συκοφαντίες ότι για όλα φταίνε ο ΣΥΡΙΖΑ και οι πορείες. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ




Ο 30χρονος, που είναι αντιμέτωπος με την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας από κοινού, μαζί με άλλους, του 27χρονου αστυνομικού, εξέφρασε μέσω του δικηγόρου του, την πλήρη άρνησή του ότι εμπλέκεται στα στα επεισόδια της Νέας Σμύρνης.

Ο Εισαγγελέας απέδωσε με την ποινική δίωξη που άσκησε άσκησε στους δύο νεαρούς συλληφθέντες για την επίθεση σε βάρος του αστυνομικού στη Νέα Σμύρνη, τα κακουργήματα της απόπειρας ανθρωποκτονίας, της απόπειρας βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης της έκρηξης και της κατοχής εκρηκτικών υλών.

Οι κατηγορούμενοι, 22 και 23 χρονών, φέρονται να έχουν εμπλοκή στην άγρια επίθεση που δέχθηκε από ομάδα διαδηλωτών ο αστυνομικός κατά την διάρκεια των επεισοδίων στη Νέα Σμύρνη το βράδυ της Τρίτης.

Οι κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν στην ανακρίτρια από την οποία θα ζητήσουν προθεσμία για να ετοιμάσουν την απολογία τους.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Απέναντι στην κατηγορία ότι ο 30χρονος είναι ο πρώτος που επιτέθηκε στον αστυνομικό, ο δικηγόρος Παύλος Σαράκης, γνωστοποιώντας ότι ανέλαβε την υπεράσπισή του, αναφέρει στο δελτίο Τύπου του, πως η εμπλοκή του εντολέα του προέκυψε “μετά από αναξιόπιστη και κακόβουλη καταγγελία/κατάθεση προσώπου, με το οποίο υφίσταται διένεξη για σοβαρούς οικογενειακούς λόγους”.

“Ουδέν άλλο αντικειμενικό στοιχείο υφίσταται στην δικογραφία, που να τον εμπλέκει στο συγκεκριμένο βάρβαρο περιστατικό. Θα προσκομίσουμε στις αρμόδιες δικαστικές Αρχές αμάχητα αποδεικτικά στοιχεία, που τεκμηριώνουν την θέση του, ότι ουδεμία σχέση έχει με τα διερευνόμενα θλιβερά συμβάντα. Ο εντολέας μας ισχυρίζεται και μπορεί να αποδείξει, ότι κατά τον επίμαχο χρόνο των γεγονότων βρισκόταν στην Δυτική Αττική και όχι στην Ν. Σμύρνη. Ισχυρισμός που θα επιβεβαιωθεί και από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, και ειδικότερα από τον εντοπισμό της στιγματοθέτησής του (GPS) κατά τους επίδικους χρόνους”.

Ο 30χρονος κρατείται και θα οδηγηθεί για απολογία στην 13η τακτική ανακρίτρια το Σάββατο το πρωί.

  • Οι άλλοι δύο συλληφθέντες

Τα κακουργήματα της απόπειρας ανθρωποκτονίας, της απόπειρας βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης της έκρηξης και της κατοχής εκρηκτικών υλών απέδωσε ο Εισαγγελέας με την ποινική δίωξη που άσκησε άσκησε στους δύο νεαρούς συλληφθέντες για την επίθεση σε βάρος του αστυνομικού στη Νέα Σμύρνη.

Οι κατηγορούμενοι, 22 και 23 χρονών, φέρονται να έχουν εμπλοκή στην άγρια επίθεση που δέχθηκε από ομάδα διαδηλωτών ο αστυνομικός κατά την διάρκεια των επεισοδίων στη Νέα Σμύρνη το βράδυ της Τρίτης.

Οι κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν στην ανακρίτρια από την οποία θα ζητήσουν προθεσμία για να ετοιμάσουν την απολογία τους.

Συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας «για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων κι ενάντια στον αυταρχισμό»

Ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας στο πλαίσιο της Ημέρας Δράσης «για τα δημοκρατικά δικαιώματα και ενάντια στον αυταρχισμό».

Οργανώσεις και συλλογικότητες της αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου, πρωτοβουλία δικηγόρων-νομικών, εκπαιδευτικοί, φοιτητικοί σύλλογοι, εργατικά σωματεία, κι άλλοι φορείς συγκεντρώθηκαν αρχικά στο Σύνταγμα και στη συνέχεια με κεντρικό σύνθημα «να μην μπουν στο γύψο τα δημοκρατικά δικαιώματα» πραγματοποίησαν πορεία μέχρι την Ομόνοια διεκδικώντας μεταξύ άλλων «την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών».

  • Απόρριψη και των δύο αιτημάτων Κουφοντίνα για μεταγωγή

Η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών (ΚΕΜ) που συνεδρίασε, χθες, απέρριψε ομόφωνα και τα δύο αιτήματα που έχει καταθέσει, η συνήγορος του Δημήτρα Κουφοντίνα, Ιωάννα Κούρτοβικ για μεταγωγή του από το Κατάστημα Κράτησης Δομοκού στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού.

Μετά και την απόρριψη και των δύο αιτήσεων, ο Κουφοντίνας δύναται να προσφύγει κατά αυτής της απόφασης της ΚΕΜ, στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών του τόπου εκτέλεσης των ποινών, σύμφωνα με το άρθρο 9, παράγραφος 4 του Σωφρονιστικού Κώδικα.

Σύμφωνα με την απόφαση τονίζεται:

Ο κρατούμενος είχε υποβάλει πρώτο αίτημα μεταγωγής του στον Κορυδαλλό στις 24/12/2020 και το αίτημα μεταβιβάστηκε στην ΚΕΜ στις 11/1/2021.

Η αίτηση αυτή απορρίφθηκε με την σημερινή απόφαση 992/11/3/2021 της ΚΕΜ καθώς στο αίτημα αυτό ο κρατούμενος επικαλέστηκε τη μη εφαρμογή του νόμου. Ωστόσο, τα μέλη της Επιτροπής εξέτασαν όλες τις αποφάσεις και διαδικασίες που έγιναν και αποφάσισε ότι δεν συνέτρεχαν λόγοι αποδοχής της αίτησης του κρατουμένου. Και αυτό γιατί η ΚΕΜ είχε επικυρώσει στις 4/1/2021 την απόφαση της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής για έκτακτη μεταγωγή του κρατουμένου από τον Κορυδαλλό στον Δομοκό.

Δεν θα μπορούσε να γίνει δεκτός λόγος περί μη εφαρμογής του νόμου που επικαλείται ο Κουφοντίνας διότι, σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, σε όλες τις αποφάσεις τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες. Ο κρατούμενος δεν μπορούσε να μεταχθεί στις φυλακές Κορυδαλλού καθώς αυτές είχαν «κλείσει» λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής έλαβε υπόψη της και σχετικό έγγραφο της διεύθυνσης των φυλακών η οποία ζητούσε να απαγορευτούν οι μεταγωγές κρατουμένων εξαιτίας της επιδημιολογικής κατάστασης.

Ωστόσο, βασικός λόγος της μη μεταγωγής του στον Κορυδαλλό είναι το γεγονός ότι το συγκεκριμένο Κατάστημα Κράτησης είναι τύπου Α και σ’ αυτό κρατούνται υπόδικοι, κατάδικοι για χρέη και κατάδικοι σε ποινή φυλάκισης ενώ το κατάστημα Κράτησης Δομοκού είναι τύπου Β’ και κρατούνται κατάδικοι με βαριές ποινές.

Σημειώνεται ότι από τον Κορυδαλλό έχουν μεταχθεί τον τελευταίο χρόνο περισσότεροι από 1.000 βαρυποινίτες και θα φύγουν, μόλις η πανδημία το επιτρέψει, και οι υπόλοιποι.

Ο κρατούμενος επανήλθε και στις 28 Φεβρουαρίου υπέβαλε και δεύτερο αίτημα μεταγωγής του στον Κορυδαλλό.

Στους λόγους που κατέθεσε ο κρατούμενος πέραν της μη εφαρμογής του νόμου (όπως και στο πρώτο αίτημα) υπήρχαν και σειρά άλλων. Εξετάζοντας η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών το αίτημά του διαπίστωσε ότι δεν συνέτρεχαν λόγοι για να το κάνει αποδεκτό. Συγκεκριμένα, προκειμένου να μεταχθεί κρατούμενος από ένα Κατάστημα Κράτησης σε άλλο πρέπει να συντρέχουν λόγοι: οικογενειακοί, προσωπικοί, εκπαιδευτικοί, και για τοποθέτηση σε εργασία. Επίσης, θα πρέπει να υπάρχουν λόγοι υγείας, δικονομικοί ή συναφείς ή σχετικοί με την ομαλή λειτουργία του Καταστήματος.

Κανείς από τους παραπάνω λόγους δεν χρησιμοποιήθηκαν στην περίπτωση του αιτήματος του κρατουμένου. Παράλληλα, ο Κουφοντίνας στο δεύτερο αίτημά του επικαλέστηκε και λόγους υγείας. Ωστόσο, ο λόγος αυτός δεν έγινε δεκτός από την ΚΕΜ καθώς οποιαδήποτε βλάβη στην υγεία του κρατουμένου είναι αποτέλεσμα της πολυήμερης απεργίας πείνας και δίψας που κάνει. Το ίδιο σκεπτικό είχε πρόσφατα και η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λαμίας που απέρριψε το αίτημα αναστολής της ποινής του για λόγους υγείας. Παράλληλα, στον κρατούμενο, που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Λαμίας παρέχεται πλήρης ιατρική φροντίδα σύμφωνα και με την εντολή 69/27-01-2021 του εισαγγελέα Λαμίας. Επομένως δεν συντρέχουν λόγοι υγείας που επικαλείται προκειμένου να μεταχθεί στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού.

Ο κρατούμενος επικαλέστηκε και στο δεύτερο αίτημα τους λόγους του πρώτου αιτήματος, ήτοι της μη εφαρμογής του νόμου. Όπως και στην πρώτη περίπτωση, έτσι και στην δεύτερη η ΚΕΜ αποφάσισε ότι δεν συντρέχουν αυτοί οι λόγοι καθώς τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:

Με πρόσθετες διώξεις κατά συλληφθέντων, αλλά και νέα στοιχεία από την πορεία των ερευνών να έρχονται στο φως, ξετυλίγεται το κουβάρι της επίθεσης κατά του αστυνομικού στη Νέα Σμύρνη, δύο 24ωρα μετά το επεισοδιακό βράδυ της Τρίτης.

Οι συλληφθέντες πλέον ανέρχονται σε τέσσερις, καθώς την Πέμπτη δύο ακόμη άτομα, ηλικίας 22 και 23 χρόνων, προσήχθησαν στην Εισαγγελία της Αθήνας για συμμετοχή στην επίθεση.

Σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας, βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, κατοχή εκρηκτικών υλών και άλλα. Παραπέμφθηκαν στον ανακριτή και θα λάβουν προθεσμία για να απολογηθούν.

Ήδη από τις προηγούμενες ημέρες, είχαν συλληφθεί δύο ακόμη άτομα, που επίσης αντιμετωπίζουν την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας:

– ένας 22χρονος, του οποίου οι αστυνομικοί εντόπισαν το πορτοφόλι με την αστυνομική του ταυτότητα κοντά στο σημείο της επίθεσης. Ο νεαρός, όταν συνειδητοποίησε ότι είχε χάσει το πορτοφόλι του πήγε στο Α.Τ. για να δηλώσει κλοπή, θεωρώντας ότι έτσι δημιουργεί άλλοθι, σε περίπτωση που οι αστυνομικοί τον συσχέτιζαν με το επεισόδιο. Εξεταζόμενος όμως, έπεσε σε αντιφάσεις και τελικά συνελήφθη.

– ο 30χρονος Ελληνοϊρακινός, ο οποίος συνελήφθη το βράδυ της Τετάρτης στη Μαγούλα ως το άτομο που πρωταγωνίστησε στην επίθεση και στον άγριο ξυλοδαρμό του αστυνομικού της ομάδας «Δράση».

  • Η κατάθεση «κλειδί»

Όσον αφορά τον τελευταίο, κομβική θεωρείται η κατάθεση μάρτυρα που υποστηρίζει ότι τον είδε να επιτίθεται και να χτυπά τον αστυνομικό, μεταξύ των πρώτων που έτρεξαν στο σημείο της επίθεσης.

Όπως φέρεται να κατέθεσε ο εν λόγω μάρτυρας (ο οποίος βρίσκεται σε διάσταση με την αδελφή του 30χρονου), τον συνάντησε τυχαία στη περιοχή λίγο πριν τα επεισόδια, περιγράφοντας εν συνεχεία τα παραπάνω, αλλά και αναγνωρίζοντάς τον από τα ρούχα του, σε βίντεο την επομένη των επεισοδίων.

  • Τι λέει ο 30χρονος

Από την πλευρά του, ο διωκώμενος αρνείται τις κατηγορίες, ενώ μέσω του συνηγόρου του Παύλου Σαράκη υποστηρίζει ότι μέχρι τις 6.05 μ.μ. της Τρίτης βρισκόταν στην αποθήκη στη Μαγούλα όπου εργάζεται και στη συνέχεια μετέβη στην περιοχή της Ελευσίνας.

Προτίθεται δε να ζητήσει από την ανακρίτρια που χειρίζεται την υπόθεση να γίνει άρση απορρήτου στο κινητό του τηλέφωνο προκειμένου, από το στίγμα του κινητού του τηλεφώνου, να αποδειχθεί ότι δεν βρισκόταν στη Νέα Σμύρνη τη στιγμή της επίθεσης.

Ο συνήγορός του, επιπλέον, μιλά αναξιόπιστη και κακόβουλη καταγγελία/κατάθεση προσώπου, με το οποίο υφίσταται διένεξη για σοβαρούς οικογενειακούς λόγους».

Η «σύναξη» των χούλιγκαν
Πάντως, στοιχεία που προέκυψαν τα τελευταία 24ωρα, μαρτυρούν μια πρωτοφανή στα αστυνομικά χρονικά σύμπραξη χούλιγκαν τουλάχιστον τεσσάρων διαφορετικών ομάδων.

Οπως προκύπτει από δεκάδες αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα και επιβεβαιώνουν πηγές της ΕΛ.ΑΣ., κεντρικό ρόλο στα γεγονότα διαδραμάτισαν χούλιγκαν από τέσσερις διαφορετικές ομάδες των Αθηνών. Οπως οι ίδιοι περιγράφουν στις αναρτήσεις τους, άφησαν στην άκρη τις οπαδικές διαφορές τους και ένωσαν τις δυνάμεις τους για έναν και μόνο λόγο: να επιτεθούν στην αστυνομία.

«Τα καλύτερα γκολ μπαίνουν όταν ενώνεται ο λαός τελικά…», αναφέρεται στη λεζάντα ενός βίντεο που δημοσιοποιήθηκε σε οπαδικό λογαριασμό στο Instagram και απεικονίζει νεαρούς με κουκούλες και σιδηρολοστούς να κινούνται μαζικά πάνω στην πλατεία της Νέας Σμύρνης.

Η παράταση του lockdown είναι δεδομένη: Σε “βαθύ κόκκινο” η Αττική, τα νοσοκομεία δεν αντέχουν…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: