Η παράταση του lockdown είναι δεδομένη: Σε “βαθύ κόκκινο” η Αττική, τα νοσοκομεία δεν αντέχουν…

Κάτοικοι της Κορίνθου φορώντας προστατευτικές μάσκες περιπατάνε σε δρόμο της πόλης, Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ




Οι μεταλλάξεις είναι αυτές που βρίσκονται πίσω από την «έκρηξη» της πανδημίας στη χώρα, υποστηρίζουν οι Έλληνες ειδικοί, καθώς αυξήθηκαν κατά 100 οι διασωληνωμένοι μέσα σε δέκα μέρες, μία εξέλιξη που προκάλεσε μεγάλη ανησυχία. Η παράταση του lockdown είναι δεδομένη.

Η Αττική βρίσκεται ήδη στο «βαθύ κόκκινο» και συμφωνα με πληροφορίες ο προβληματισμός των λοιμωξιολόγων είναι μεγάλος καθώς ξεπέρασαν το «φράγμα» των 500 οι διασωληνωμένοι. Η διασπορά είναι μεγάλη σε όλη την επικράτεια με 501 εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Τα κρούσματα κορωναϊού δεν δείχνουν κανένα σημάδι άμεσης υποχώρησης, παρόλο που η χώρα βρίσκεται σε παρατεταμένο lockdown από τον περασμένο Νοέμβριο.

Για ακόμα μία ημέρα και συγκεκριμένα την Πέμπτη, 11 Μαρτίου, τα νέα κρούσματα κορονοϊού ξεπέρασαν τις 2.500 χιλιάδες (2.570 συγκεκριμένα) ενώ ασφυκτική είναι η πίεση που δέχεται το ΕΣΥ. Γι’ αυτό και «κλειδώνει» η παράταση του lockdown, όπου καθημερινά τα κρούσματα ξεπερνούν το 50%, όπως φαίνεται από την κατανομή.

Από το περασμένο Σάββατο και έπειτα η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι δραματική με τις εισαγωγές να αυξάνονται συνεχώς, γεγονός που επιβεβαίωσε και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

«Εάν υπολογίσετε ότι ένα μεσαίο νοσοκομείο της χώρας έχει 200 κλίνες, βλέπετε ότι κάθε μέρα τις τελευταίες ημέρες σε κάθε εφημερία γεμίζει ένα νοσοκομείο», σημείωσε ο υπουργός κατά την ενημέρωση της Τετάρτης για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα. Υπογράμμισε, μάλιστα, πως «η πληρότητα των ΜΕΘ φτάνει στα όριά της».

  • 2.570 νέα κρούσματα, 506 διασωληνωμένοι, 51 θάνατοι

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου covid-19, που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες από τον ΕΟΔΥ, είναι 2.570, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 214.661 (ημερήσια μεταβολή +1,2%), εκ των οποίων 51,6% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 65 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.843 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 506 (67,2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 83,6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.457 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 501 (ημερήσια μεταβολή +13,09%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 408 ασθενείς.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 51, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.937 θάνατοι. Το 95,8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη.

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 3.873.938 κλινικά δείγματα, ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 1.865.961 δείγματα. O μέσος όρος του επταημέρου είναι 44.942 δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΕΘΝΟΣ:

Οι μεταλλάξεις κορνοϊού συνεχίζουν να αποτελούν το νούμερο ένα κίνδυνο για τη διασπορά των κρουσμάτων και προβληματίζουν ιδιαίτερα τους ειδικούς λοιμωξιολόγους αλλά και την κυβέρνηση.

Οπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Πέμπτη, τα νέα μεταλλαγμένα στελέχη που εντοπίστηκαν να είναι 373 σε 400 δείγματα που ελέγχθηκαν από τις 13 Φεβρουαρίου έως τις 8 Μαρτίου. Τα δείγματα προέρχονται από τις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Κρήτης, Αττικής και τις Περιφερειακές Ενότητες Λευκάδας, Φθιώτιδας και Ρόδου.

Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν ταυτοποιηθεί 2.047 θετικά κρούσματα με τη μετάλλαξη της Μεγάλης Βρετανίας (B.1.1.7/UK lineage Variant VOC_202012) και 51 θετικά με τη μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής (B.1.351/South Africa Variant 501.V2).

Ανησυχούν, όμως, και οι διασωληνωμένοι, καθώς αντί να μειώνονται σε αριθμό αυξάνονται. Μάλιστα, στις εφημερίες τα νοσοκομεία γεμίζουν. Γι’ αυτό και επιστρατεύτηκαν και ιδιωτικές κλινικές ώστε να δοθεί μία ανάσα στο ΕΣΥ. Ωστόσο, οι ειδικοί θα εξετάσουν αύριο τα επιδημιολογικά δεδομένα και όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση θα αποφασίσει την παράταση του lockdown.

  • Στα 2.047 τα κρούσματα με τη βρετανική μετάλλαξη και 51 με της Νότιας Αφρικής

Ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 σε 400 επιλεγμένα νέα δείγματα που αφορούν στην περίοδο 13 Φεβρουαρίου έως 8 Μαρτίου. Τα δείγματα προέρχονται από τις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Κρήτης, Αττικής και τις Περιφερειακές Ενότητες Λευκάδας, Φθιώτιδας και Ρόδου.

Από τον έλεγχο των 400 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 371 δείγματα με στελέχη μεταλλάξεων ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern- VOC) και 2 δείγματα με το στέλεχος υπό διερεύνηση (Variant Under Investigation – VUI) B.1.1.318.

Από τα 371 δείγματα με στελέχη VOC, τα 368 βρέθηκαν με τη μετάλλαξη Β.1.1.7/UK lineage (Variant VOC_202012) και 3 δείγματα με τη μετάλλαξη Lineage B.1.351/South Africa (Variant 501.V2).

Επιπλέον, ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση σε 139 επιλεγμένα νέα δείγματα που αφορούν στην περίοδο 21 Δεκεμβρίου έως 18 Ιανουαρίου 2021. Τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής.

Από τον έλεγχο των 139 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 16 στελέχη με μεταλλάξεις ειδικού ενδιαφέροντος (variants of concern). Από τα 16 στελέχη, τα 12 βρέθηκαν με τη μετάλλαξη Β.1.1.7/UK lineage (VariantVOC_202012) και 4 δείγματα ήταν θετικά για Variant with deletion in S Gene.

Συνολικά έχουν ταυτοποιηθεί 2.047 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης Β.1.1.7/UK lineage και 51 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης B.1.351/South Africa, από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης γιατις μεταλλάξεις του SARS- CoV-2 έως σήμερα.

Τα 51 θετικά στελέχη για την παρουσία μετάλλαξης Lineage B.1.351/South Africa (Variant 501.V2) είναι όλα εγχώρια, εκ των οποίων 43 προέρχονται από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, 2 από την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, 5 από την Περιφέρεια Αττικής και ένα από την Περιφέρεια Κρήτης.

  • Δηλώσεις που προκαλούν αίσθηση για τον τρόπο λειτουργίας της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων για την πανδημία του κορονοϊού έκανε η Αναστασία Κοτανίδου

Η Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και διευθύντρια ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», έκανε μια ιδαίτερα ενδιαφέρουσα και αποκαλυπτική τοποθέτηση αναφορικά με τον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις στην Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων για την πανδημία του κορονοϊού, αλλά και με τον τρόπο με τον οποίο απορρίπτουν ακόμα και σήμερα τον εμβολιασμό οι νοσηλευτές, κυρίως νεαρής ηλικίας.

Η Αναστασία Κοτανίδου έκανε παρέμβαση στην διαδικτυακή εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών, με θέμα «Πανδημία και κοινωνική συνοχή» που διοργάνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metron Analysis Στράτος Φαναράς. Σε αυτήν παρουσιάστηκε και έρευνα που έγινε στο διάστημα 27 με 28 Φεβρουαρίου και ήταν πανελλαδική και σε δείγμα 1.200 ατόμων. Όπως είπε στην παρέμβασή της: «Είχαμε ζητήσει εδώ και καιρό να βγαίνει ένα Δελτίο Τύπου μετά την συνεδρίαση της επιτροπής το οποίο να έχει bullets που να εξηγούν για ποιον λόγο παίρνονται τα μέτρα».

Δυσάρεστο που νοσηλευτικό προσωπικό δεν κάνει το εμβόλιο

Τόνισε ακόμα ότι ο κόσμος γενικά συμμορφώνεται προς αυτά τα οποία λένε οι ειδικοί. «Θα έχετε διαπιστώσει ότι ο κόσμος περιμένει υπομονετικά στη ουρά και κρατάει αποστάσεις. Αυτό είναι πρωτόγνωρο για την χώρα μας. Αν μας έλεγαν πέρυσι τον Μάρτιο ότι θα το έκανε ο Έλληνας αυτό δεν θα το πιστεύαμε». Και συνέχισε: «Το πολύ δυσάρεστο», είπε, «είναι ότι μεγάλο ποσοστό από το νοσηλευτικό προσωπικό αρνείται να κάνει τον εμβολιασμό ακόμα και τώρα. Ευτυχώς στους γιατρούς αυτά τα ποσοστά είναι μικρά με διάφορες δικαιολογίες. Το νοσηλευτικό προσωπικό είναι συνήθως άνθρωποι κάτω των 44 ετών. Θεωρούν ότι είναι άτρωτοι. Το ονομάζουν απλή ίωση, όπως οι περισσότεροι αρνητές».

Στην Επιτροπή χάσαμε τον σωστό δρόμο

Όσον αφορά στη λειτουργία της επιτροπής η κ. Κοτανίδου είπε: «Η επιτροπή ενώ στην αρχή είχαμε πάρει τον σωστό δρόμο κάπου στην μέση τον χάσαμε και τώρα δεν μπορούμε να ξαναβρούμε τον βηματισμό μας. Γίνονται κάποιες προσπάθειες και δεν ξέρω πόσο αποτελεσματικές θα είναι. Η εντύπωσή μου είναι ότι όλοι έχουμε κουραστεί. Οι συνεδριάσεις είναι πολύωρες με πολλές συζητήσεις και πολλά θέματα και ενδεχομένως αυτό να μας οδηγεί σε λάθος αποφάσεις και στην λάθος μεταφορά αυτών των αποφάσεων».

  • Γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων

Η γεωγραφική κατανομή των 2.570 κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

141 κρούσματα στην Π.Ε. Ανατολικής Αττικής

160 κρούσματα στην Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών

210 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών

67 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικής Αττικής

317 κρούσματα στην Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών

144 κρούσματα στην Π.Ε. Νοτίου Τομέα Αθηνών

226 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

17 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων

229 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

23 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

22 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

14 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

131 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

35 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

1 κρούσμα στην Π.Ε. Δράμας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

48 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

18 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

20 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

48 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

11 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας

24 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

28 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου

14 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

3 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

3 κρούσματα στην Π.Ε Κιλκίς

34 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

40 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

4 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

82 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Λασιθίου

27 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

5 κρούσματα στην Π.Ε Λευκάδας

23 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

11 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

3 κρούσματα στην Π.Ε Μυκόνου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ξάνθης

3 κρούσματα στην Π.Ε Πάρου

20 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

24 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

5 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου

24 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

1 κρούσμα στην Π.Ε. Σύρου

5 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

18 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

34 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

27 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

8 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

136 κρούσματα υπό διερεύνηση

  • Σημαντική αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης

Σημαντικά αυξητική είναι τόσο η εβδομαδιαία όσο και ημερήσια τάση στη συγκέντρωση του ιικού φορτίου των λυμάτων του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, στην έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ.

Στα σχετικά διαγράμματα που παρουσίασε το ΑΠΕ-ΜΠΕ αποτυπώνεται η επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας της πόλης, σε επίπεδα αντίστοιχα με τις αρχές Νοεμβρίου, όταν ξεκινούσε η εκρηκτική αύξηση του ιικού φορτίου, όσο και με τα τέλη του ίδιου μήνα, στην πρώτη φάση αποκλιμάκωσης, μετά την κορύφωση της πανδημίας.

Συγκεκριμένα η εξέλιξη των μετρήσεων από δείγματα που λαμβάνονται στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου παρουσιάζει την παρακάτω εικόνα.

Η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 08/03 και της Τρίτης 09/03 είναι:

– αυξημένη κατά 63% σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων, δηλαδή της Παρασκευής 5/3 και της Κυριακής 7/3,

– αυξημένη κατά 206% σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Δευτέρας 1/3 και Τρίτης 2/3.

«Δυστυχώς, η ανησυχία για τη διασπορά του ιού στην κοινωνία μετατρέπεται πλέον σε αγωνία. Η απότομη αύξηση του ιικού φορτίου δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού», δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος της ερευνητικής ομάδας, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.

«Οι εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου των τελευταίων δύο ημερών είναι αντίστοιχες των τιμών που μετρήθηκαν την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου στην αρχή του δεύτερου κύματος της πανδημίας, όπως επίσης και στο τέλος Νοεμβρίου κατά την εκτόνωση του κύματος», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθ. Χημείας του ΑΠΘ, Θοδωρής Καραπάντσιος.

«Η συσχέτιση με την κλινική εικόνα»

«Ο αριθμός των κρουσμάτων εκείνων των δύο περιόδων ήταν ελαφρώς μεγαλύτερος (κόκκινες κολόνες στα διαγράμματα) σε σχέση με τώρα (κίτρινες κολόνες στα διαγράμματα) και αυτό πιθανώς να οφείλεται στο ότι οι άνθρωποι που μολύνονται με μεταλλαγμένα στελέχη του ιού απεκκρίνουν μεγαλύτερο ιικό φορτίο στα λύματα και ότι ίσως υπάρχει μεγαλύτερος αριθμός ασυμπτωματικών, π.χ. άτομα νεότερης ηλικίας, που δεν καταγράφονται ως κρούσματα», διευκρίνισε ο αν. καθηγητής Μοριακής Μικροβιολογίας στο Διαγνωστικό Εργαστήριο Κλινικών του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, Χρυσόστομος Δόβας.

Σε ό,τι αφορά την κλινική εικόνα, ο καθηγητής Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ Μανώλης Ροηλίδης εξήγησε ότι «η απότομη αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα συμφωνεί με τη σχετικά μεγάλη αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία την τρέχουσα εβδομάδα, αλλά επιπλέον προϊδεάζει για πιθανή ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων».

Στα συνημμένα διαγράμματα του ΑΠΘ, που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ημέρες των δειγματοληψιών που καταγράφονται με πορτοκαλί χρώμα αντιστοιχούν σε 100-400 κρούσματα (όπως ανακοινώθηκαν τις αντίστοιχες ημέρες από τον ΕΟΔΥ) και οι μέρες που καταγράφονται με πράσινο σε λιγότερα από εκατό ανακοινωμένα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

  • Ηλιόπουλος: Η κυβέρνηση παραδέχεται ότι τα μέσα μεταφοράς αποτελούν εστία υπερμετάδοσης

«Με χθεσινή της τροπολογία η κυβέρνηση παραδέχεται ότι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αποτελούν εστία υπερμετάδοσης του ιού», αναφέρει ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Η κυβέρνηση «ομολογεί δημόσια τα ψέματα της, τα ψέματα του ίδιου του κ. Μητσοτάκη», τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με αφορμή τροπολογία του υπουργείου Μεταφορών στο νομοσχέδιο για τη βιώσιμη αστική Κινητικότητα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υποστηρίζει ότι «το lock down έχει αποτύχει γιατί η κυβέρνηση αρνείται να κάνει τα αυτονόητα: Να πάρει μέτρα σε μέσα μεταφοράς και χώρους εργασίας, να συνταγογραφήσει τα τεστ, να επιτάξει τις ιδιωτικές κλινικές». Κατόπιν αυτών, ο κ. Ηλιόπουλος τονίζει ότι «η κοινωνία πληρώνει με ένα αποτυχημένο πεντάμηνο lock down -το χειρότερο της Ευρώπης- τις εγκληματικές ιδεοληψίες του κ. Μητσοτάκη».

Στον Εισαγγελέα οι άλλοι δύο συλληφθέντες για την επίθεση στον αστυνομικό στη Νέα Σμύρνη, δίωξη για κακουργήματα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: