Ο Ερντογάν; Φίλος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων; Παιγνίδι για να εξαπατήσει Ευρωπαίους και Αμερικάνους

File photo: Ο ισλαμιστής ηγέτης της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Τρεις εβδομάδες πριν από την Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά την οποία θα συζητηθούν οι σχέσεις με την Τουρκία, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν παρουσίασε τα βασικά σημεία ενός εδώ και πολύ καιρό ανακοινωθέντος «Σχεδίου Δράσης για τη βελτίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο Erdogan δήλωσε στην Άγκυρα ότι κατά τα επόμενα δύο χρόνια το Σχέδιο θα ενισχύσει το Κράτος Δικαίου και θα διασφαλίσει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Θα αποτελέσει επίσης την βάση για ένα νέο Σύνταγμα, το οποίο θα εγκριθεί πριν από το 2023, όταν η Τουρκική Δημοκρατία θα εορτάσει τα εκατό χρόνια από την ίδρυσή της.

Τα παραπάνω αναφέρονται στο ρεπορτάζ του συντάκτη για θέματα Μέσης Ανατολής και Ισλάμ, της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, Rainer Hermannn.

Βεβαίως, η δήθεν αλλαγή του Ερντογάν είναι μία απάτη για να εξυπηρετήσει τους αφελείς Ευρωπαίους και τους Αμερικάνους. Παραμένει ένας αυταρχικός ηγέτης που καταπιέζει τον τουρκικό λαό…

Σημειώνει, μεταξύ άλλων ο Γερμανός δημοσιογράφος:

Τίτλος της ανταπόκρισης: «Το Σχέδιο Δράσης της Άγκυρας»
Υπότιτλος: «Ο Erdogan παρουσιάζεται ως φίλος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

Οι συντάκτες του σχεδίου εργάστηκαν ιδιαίτερα σκληρά για να βελτιώσουν την ελευθερία της έκφρασης, του συνεταιρισμού και την θρησκευτική ελευθερία, δήλωσε ο Erdogan. Κανείς δεν θα πρέπει να στερείται την ελευθερία του λόγω της γνώμης του. Η ελευθερία της έκφρασης, ωστόσο, περιλαμβάνει το σεβασμό των δικαιωμάτων των άλλων.

Ο Erdogan έγινε πιο συγκεκριμένος, όταν είπε ότι ο χρόνος προφυλάκισης θα μειωθεί και ότι ενώπιον των δικαστηρίων θα ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας. Ειδική επιτροπή θα εξετάσει τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές, οι δίκες εναντίον ανηλίκων θα βελτιωθούν και στο μέλλον θα συντάσσεται ετήσια έκθεση για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Erdogan ανακοίνωσε παράλληλα ότι οι νόμοι για τις εκλογές και τα πολιτικά κόμματα θα τύχουν επεξεργασίας και θα μπορούσαν να γίνουν αλλαγές στη εκλογική ρήτρα του 10% για την είσοδο στο Κοινοβούλιο. Υποσχέθηκε επίσης στις μη μουσουλμανικές μειονότητες περισσότερα δικαιώματα.

Ο κυβερνητικός εταίρος του Erdogan, το εθνικιστικό MHP, απορρίπτει το Σχέδιο Δράσης. Αυτό κατέστη σαφές από τον Πρόεδρό του Devlet Bahceli ο οποίος, την ώρα που ο Erdogan παρουσίαζε το Σχέδιο Δράσης, καλούσε το Ακυρωτικό Δικαστήριο να επιταχύνει τη διαδικασία απαγόρευσης του φιλο-κουρδικού κόμματος HDP.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Abdülhamit Gül επαίνεσε το Σχέδιο Δράσης ως «έγγραφο καλής θέλησης». Ο στόχος του Σχεδίου είναι να δημιουργήσει Ασφάλεια Δικαίου. Ο Gül υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση θα λάβει υπόψη της την εποικοδομητική κριτική.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και η τουρκική Κοινωνία των Πολιτών αντέδρασαν με σκεπτικισμό. Ο βουλευτής του CHP Onursal Adigüzel έγραψε στο Twitter ότι ο Erdogan απαρίθμησε τα ζητήματα, στα οποία η Τουρκία οπισθοδρόμησε κατά την διάρκεια της κυριαρχίας του AKP. Το Σχέδιο Δράσης ακούγεται σαν ομολογία, πρόσθεσε. Ο Πρόεδρος του CHP Kemal Kilicdaroglu δήλωσε ότι οι υποσχέσεις στερούνται κάθε αξιοπιστίας. Αυτά που λέει ο Erdogan έρχονται σε πλήρη αντίθεση με αυτά που κάνει.

Οι σημαντικότερες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι επικριτικοί προς την κυβέρνηση Δικηγορικοί Σύλλογοι δήλωσαν ότι δεν ζητήθηκε η γνώμη τους. Τόνισαν ότι το Σχέδιο Δράσης δεν περιλαμβάνει δεσμεύσεις για την εκπλήρωση διεθνών υποχρεώσεων, όπως οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας σε βάρος των γυναικών.

Ο γνωστός δικηγόρος-ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Veysel Ok έγραψε στο Twitter ότι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσει η βελτίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα ήταν η απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων, για παράδειγμα του πρώην Προέδρου του HDP, Selahattin Demirtas, του μαικήνα Osman Kavala και του συγγραφέα Ahmet Altan.

Επιφανείς νομικοί επεσήμαναν ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, όσο ο Πρόεδρος και ο Υπουργός Δικαιοσύνης αποφασίζουν ποιος θα διοριστεί στο Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων, το οποίο αποφασίζει για την στελέχωση πολλών θέσεων στο δικαστικό σώμα.

Ο Πρόεδρος καθορίζει επίσης σε μεγάλο βαθμό την σύνθεση του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Τον Ιανουάριο, ο Erdogan διόρισε ως νέο μέλος τον Irfan Fidan, ο οποίος το 2016 διέταξε ως εισαγγελέας την σύλληψη του Kavala. Ο συνταγματολόγος Ibrahim Kaboglu δήλωσε ότι, όσο ο Erdogan καθυβρίζει τους διαδηλωτές ως «τρομοκράτες», όπως έκανε πρόσφατα μετά το διορισμό ενός αμφιλεγόμενου πρύτανη στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη, έγγραφα όπως το Σχέδιο Δράσης δεν θα είναι αληθοφανή.

Στην Τουρκία, η πολιτική ηγεσία συνεχίζει να εμποδίζει τους πολίτες να ασκούν το δικαίωμά τους στην ελευθερία των συναθροίσεων.

Εκτός από την ΕΕ, οι Ηνωμένες Πολιτείες ζητούν επίσης από την Τουρκία να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στις 9 Φεβρουαρίου, 54 Αμερικανοί γερουσιαστές κάλεσαν τον Πρόεδρο Joe Biden να ασκήσει την επιρροή του στον Erdogan, προκειμένου η Τουρκία να απομακρυνθεί από την αυταρχική της πορεία και να σεβαστεί και πάλι τα ανθρώπινα δικαιώματα.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, Rainer Hermannn

Ο απατεώνας Ερντογάν: Παρουσιάζεται “μαχητής της Ελευθερίας”, αλλά είναι φάρσα η Δημοκρατία στην Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: