Ίσως και 3.000 κρούσματα σήμερα: Ανακοινώσεις Κικίλια, εκκενώνεται ο «Ερυθρός Σταυρός», σοκ το ιικό φορτίο

File Photo: Eνας νέος θανατηφόρος ιός από την Αφρική προκαλεί ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα. Photo via @amna_news




Τα 2.000 άγγιξαν τα κρούσματα του κορωναϊού μέχρι σήμερα νωρίς το μεσημέρι ενώ μέχρι το απόγευμα, βάσει των ενδείξεων, ενδέχεται να ανακοινωθούν ίσως και 3.000 νέα κρούσματα – αριθμός που προσεγγίζει το ρεκόρ των 3.316 κρουσμάτων που είχαν καταγραφεί στις 12 Νοεμβρίου 2020.

Παράλληλα, η πίεση στο ΕΣΥ είναι τεράστια θέτοντας το υπουργείο Υγείας σε συναγερμό με τις αποφάσεις να ανακοινώνονται σήμερα το απόγευμα στις 18:00 από τον υπουργό Βασίλη Κικίλια.

Οι πληροφορίες θέλουν τον υπουργό να ανακοινώνει την ενίσχυση του ΕΣΥ με τη συνδρομή του ιδιωτικού τομέα και , συγκεκριμένα, αναμένεται να ανακοινωθούν συγκεκριμένες ιδιωτικές κλινικές που θα μπουν στην μάχη κατά του κορωναϊού.

Εκκενώνεται ο “Ερυθρός Σταυρός”

Την ίδια ώρα σε διευρυμένη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας αποφασίστηκε στο πλαίσιο του σχεδίου έκτακτης ανάγκης, η εκκένωση του νοσοκομείου “Ερυθρός Σταυρός” προκειμένου να μετατραπεί σε νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωναϊό.

Η  πίεση που συνεχίζουν να δέχονται τα δημόσια νοσοκομεία είναι συντριπτική καθώς ο αριθμός των διασωληνωμένων έχει ξεπεράσει – για πρώτη φορά εντός του 2021 – τους 600, οι ΜΕΘ έχουν κορεστεί, με αποτέλεσμα ορισμένοι ασθενείς να νοσηλεύονται σε απλές κλίνες.

Η επιχείρηση εκκένωσης του “Eρυθρού Σταυρού” βρίσκεται σε εξέλιξη με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ήδη έχουν διακομιστεί περίπου 15 ασθενείς χωρίς κορωναϊό από τον Ερυθρό Σταυρό προς το ΝΙΜΙΤΣ.

Ειδικά στην Αττική, η πληρότητα στις ΜΕΘ Covid αγγίζουν πλέον το 95%. Μεγάλα νοσοκομεία όπως τα Σισμανόγλειο, Γεννηματάς, Αγία Όλγα, Ευαγγελισμός, Ερυθρός Σταυρός, Ασκληπιείο, Τζάνειο και Αττικόν δεν έχουν σχεδόν καμία κενή κλίνη ΜΕΘ, ενώ πολύ υψηλές είναι οι πληρότητες και σε απλές κλίνες Covid.

Εφιαλτική εικόνα από τα λύματα

Αυξητικές έως εκρηκτικές τάσεις ανόδου εμφανίζει το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα μεγάλων πόλεων της Ελλάδας, γεγονός που αποδεικνύει συν τοις άλλοις ότι το ούτε το πολυήμερο lockdown τηρήθηκε από τους πολίτες, ούτε η κυβέρνηση στάθηκε ικανή να το επιβάλει.

Το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων των περισσότερων περιοχών της χώρας παρουσιάζει αυξητικές τάσεις την εβδομάδα 8 έως 14 Μαρτίου σε σχέση με την εβδομάδα 1 -7 Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ.

Οι αυξητικές αυτές τάσεις κυμαίνονται από +41% στη Λάρισα έως και +1000% στα Χανιά. Οριακές κρίνονται οι μεταβολές που παρατηρούνται στην Πάτρα (+3%) και στο Βόλο (-7%), όπου η συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα λύματα παραμένει ουσιαστικά σταθερή σε σχετικά υψηλά όμως επίπεδα.

Αναλυτικά τα ποσοστά αυξήσεων έχουν ως εξής:

  • Αττική +87%
  • Θεσσαλονίκη +74%
  • Λάρισα +41%
  • Βόλος -7%
  • Ηράκλειο +683%
  • Χανιά* +1.000%
  • Ρέθυμνο* +136%
  • Άγιος Νικόλαος +695%
  • Πάτρα +3%

Η αύξηση αφορά στη μεταβολή του μέσου ιικού φορτίου μεταξύ των εβδομάδων 22-28/2/21 και 8-14/3/21.

Περιφέρεια Αττικής: Την τελευταία εβδομάδα (8-14/3/21) στην Περιφέρεια Αττικής καταγράφηκε αύξηση του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των λυμάτων κατά 87%, ενώ σχετική σταθεροποίηση είχε παρατηρηθεί, σε υψηλά πάντα επίπεδα, τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Θεσσαλονίκη: Την τελευταία εβδομάδα (8-14/3/21) στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκε αύξηση του εβδομαδιαίου μέσου όρου στον σχετικό ρυθμό έκκρισης του ιικού φορτίου κατά 74%, σε σχέση με την εβδομάδα 1-7/3/2021. Σημειώνεται ωστόσο, ότι οι μετρήσεις των τελευταίων ημερών (10-14/3/2021) καταδεικνύουν μια ελαφρά τάση αποκλιμάκωσης της αύξησης που παρατηρήθηκε τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Χανιά: Τις τελευταίες δύο εβδομάδες (1-14/3/21) καταγράφηκε αύξηση του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των λυμάτων κατά 1000%. Σημειώνεται ότι το ιικό φορτίο στα λύματα των Χανίων, πριν την απότομη αύξηση του 15νθημέρου, ήταν χαμηλό.

Άγιος Νικόλαος: Την τελευταία εβδομάδα (8-14/3/21) στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου καταγράφηκε αύξηση του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των λυμάτων κατά 695%, ενώ σταθεροποίηση, σε σχετικά χαμηλά επίπεδα,παρατηρήθηκε στη συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα λύματα την προηγούμενη εβδομάδα, 1-7/3/21.

Πάτρα: Την τελευταία εβδομάδα (8-14/3/21) στην Πάτρα παρατηρείται μια σταθεροποίηση του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των λυμάτων, σε σχέση με την εβδομάδα 1-7/3/2021. Σημειώνεται ωστόσο, ότι οι μετρήσεις των τελευταίων ημερών (10-14/3/2021) καταδεικνύουν μια ελαφρά τάση αποκλιμάκωσης σε σχέση με τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Σημείωση: Το μέσο ιικό φορτίο της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, του Αγίου Νικολάου και της Πάτρας, για την εβδομάδα 8-14 Μαρτίου 2021, έχει υπολογιστεί με βάση τις μετρήσεις που ελήφθησαν από 8-12 Μαρτίου 2021 λόγω του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας. Τα αποτελέσματα της Περιφέρειας Αττικής και της Θεσσαλονίκης αντιστοιχούν σε μετρήσεις από 8-14 Μαρτίου 2021.

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Πού είναι το lockdown; Έκρηξη ιικού φορτίου έως και 1.000% * Άσχημα μαντάτα για τη συνέχεια

Εφιαλτική πρόβλεψη για 100 νεκρούς την ημέρα από τον καθηγητή Παυλάκη: «Γκάφα» Ευρωπαίων με AstraZeneca

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: