Είναι ένα σοβαρό θέμα: Ο αυτοπυρπολισμός Αφγανής λόγω της καθυστέρησης αναχώρησής της στη Γερμανία

Ο παγωμένος Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης όπου λειτουργεί η δομή του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών στη Μυτιλήνη. Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ, STR




Στην ιστοσελίδα της γαλλικής εφημερίδας Liberation δημοσιεύεται άρθρο της Justine Daniel, με τίτλο: «Στη Λέσβο, μια νεαρή από το Αφγανιστάν αντιμετωπίζει δικαστική δίωξη αφού προσπάθησε να αυτοπυρποληθεί».

Στον υπότιτλο αναφέρει: Η νεαρή αιτούσα άσυλο προσπάθησε να αυτοκτονήσει μετά την καθυστέρηση της αναχώρησής της για τη Γερμανία, με κίνδυνο να προκαλέσει πυρκαγιά. Σημειώνει:

Μια απελπισμένη χειρονομία που αναδεικνύει για άλλη μια φορά τις καταστροφικές συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στο ελληνικό νησί. (…)

Ωστόσο, η κίνηση απελπισίας αυτής της νεαρής γυναίκας, που ζούσε στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ για περισσότερο από ένα χρόνο, μάλλον υπογραμμίζει την ψυχολογική αγωνία των κατοίκων του. Χτισμένο με βιασύνη, το Καρά Τεπέ προορίζεται να φιλοξενήσει προσωρινά τους χιλιάδες άστεγους μετανάστες που εκτοπίστηκαν από μια σειρά πυρκαγιών που κατέστρεψαν το τεράστιο, υπερπλήρες στρατόπεδο της Μόριας τη νύχτα της 9ης Σεπτεμβρίου.

Όμως, χωρίς τρεχούμενο νερό ή ηλεκτρικό ρεύμα, οι υγειονομικές συνθήκες καταγγέλλονται από ανθρωπιστικές οργανώσεις. (…) Οι ελληνικές αρχές υιοθετούν μια ολοένα και πιο σκληρή στάση απέναντι στους μετανάστες που περιμένουν στην επικράτειά τους. (…)

Ενώ οι διαδικασίες είναι ταχύτερες και οι μετεγκαταστάσεις σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι περισσότερες, ο κύριος στόχος είναι να αποθαρρυνθούν οι αφίξεις. Σύμφωνα με την Katrin Brubakk, οι συνθήκες εργασίας των ανθρωπιστικών οργανώσεων καθίστανται όλο και πιο δύσκολες.

ΠΗΓΗ: Liberation, Justine Daniel – A Lesbos, une jeune Afghane risque des poursuites judiciaires après avoir tenté de s’immoler par le feu

Το Καστελλόριζο νίκησε το νέο κορωναϊο, όλοι οι κάτοικοι εμβολιάσθηκαν, γράφει η Corriere della Sera

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: