Οι πολιτικοί “σκοτώνονται” στα …πόδια του Κουφοντίνα: Ο σπαραγμός της αδελφής του Μάτη, που εκτέλεσε ο τρομοκράτης

Διαδηλωτές κρατούν πανό και φωνάζουν συνθήματα κατά τη διάρκεια πορείας διαμαρτυρίας υπέρ του απεργού πείνας και καταδικασμένου για την συμμετοχή του στην τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοέμβρη, Δημήτρη Κουφοντίνα. Θεσσαλονίκη, Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021 ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ




Η πολιτική αντιπαράθεση με αφορμή την κατάσταση της υγείας του καταδικασμένου για 11 δολοφονίες, τρομοκράτη της 17Ν Δημήτρη Κουφοντίνα, μετά από 53 μέρες απεργία πείνας και έξι μέρες απεργία δίψας, έχει κτυπήσει κόκκινο.

Το αίτημα του Κουφοντίνα είναι η μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού.

Την ίδια στιγμή, η Ανθούσα Μάτη, αδερφή του θύματος της 17 Νοέμβρη, Χρήστου Μάτη τον οποίο σκότωσε ο Δημήτρης Κουφοντίνας, εξομολογήθηκε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN TV: «Εχουν περάσει τόσα χρόνια και ο πόνος δεν φεύγει».

Η ίδια συγκλονίζει με την κατάθεση ψυχής της: «Ημουν 32 χρονών όταν τον σκότωσαν και τώρα είμαι 70. Μεγάλωσα παιδιά, πάντρεψα παιδιά, έκανα εγγόνια και ακόμα αυτό το πράγμα δεν βγαίνει από μέσα μου. Έχουμε τρελαθεί», δήλωσε, μεταξύ άλλων.

Ήταν Παραμονή Χριστουγέννων του 1984, όταν ο «Λουκάς» της 17 Νοέμβρη μαζί με άλλα τρία μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης προσέφεραν ένα κουτί γλυκά στον αστυνομικό Χρήστο Μάτη που βρισκόταν σε τράπεζα στα Πετράλωνα και τον εκτέλεσαν εν ψυχρώ.

«Δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της πράξης του. Εγώ έχω πάει και στα δικαστήρια στον Κορυδαλλό. Και έχουμε τρελαθεί. Toυς βλέπαμε να γελάνε. Μας έπιανε ταραχή. Μέχρι που να πεθάνω θα το θυμάμαι», τόνισε η Ανθούσα Μάτη.

Όσον αφορά στην απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα σχολίασε η αδελφή του Μάτη:

«Να κάτσει εκεί που είναι, εκεί που τον έχουν βάλει σε αυτή τη φυλακή και να μη ζητάει να έρθει στον Κορυδαλλό. Φυλακή η μία, φυλακή και η άλλη. Είχε καλομάθει στις άδειες ο κύριος. Ξέρετε πού μένω εγώ; Εγώ είμαι εδώ στην Άνοιξη και αυτός βολτάριζε στον Βαρνάβα και στην Αθήνα μέσα με τον γιο του. Εμένα ο αδελφός μου, πού κάνει βόλτες; Στον άλλο κόσμο;».

«Ούτε θέλουμε να πεθάνει από την απεργία πείνας ούτε τίποτα. Ας κάτσει εκεί να κάνει την ποινή του όπως την κάνουν και άλλοι φυλακισμένοι», κατέληξε.

  • Πελώνη: Η Ελλάδα είναι μια αστική Δημοκρατία, δεν θα γίνει μια εκβιαζόμενη Δημοκρατία, ούτε μια τρομοκρατημένη Πολιτεία

Ολοκληρώνοντας την εισαγωγική της τοποθέτηση κατά την εξ αποστάσεως ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Είπε: «Είναι προφανές ότι ο καταδικασμένος για 11 δολοφονίες Δημήτρης Κουφοντίνας ζητά προνομιακή μεταχείριση εκτός του πλαισίου του νόμου. Εκβιάζει με την απεργία πείνας που ο ίδιος επέλεξε. Και μάλιστα ενώ ουδέποτε προσέφυγε στη Δικαιοσύνη για το αίτημά του, παρότι η έννομη τάξη του δίνει αυτή τη δυνατότητα. Ο ίδιος επέλεξε να θέσει τη ζωή του σε κίνδυνο.

Η Δημοκρατία δεν εκδικείται, ούτε εκβιάζεται. Η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη να εφαρμόζει τον νόμο χωρίς διακρίσεις. Και αυτό θα πράξει».

Όπως τόνισε η κ. Πελώνη, «ο εκβιασμός του πολυϊσοβίτη, με τον οποίο συντάσσεται η αξιωματική αντιπολίτευση, δεν αφορά την συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας που έχει άλλα προβλήματα, άλλες αγωνίες και άλλες προτεραιότητες. Αφορά μια μικρή μειοψηφία, με την οποία συντάσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρός του, αυτόκλητος συνήγορος, έσπευσε να συνταχθεί με το αίτημα του πολυϊσοβίτη, ζητώντας από την κυβέρνηση να παραβιάσει την έννομη τάξη και να αλλάξει τη στάση της. Και αυτό απέναντι σε έναν κρατούμενο που δεν έχει επιδείξει στοιχειώδη μεταμέλεια για τα εγκλήματά του».

Και κλείνοντας η κ. Πελώνη τόνισε: «Οι εκφοβισμοί, η τρομοκράτηση, ο εξαναγκασμός της οργανωμένης Πολιτείας να απεμπολήσει το κυριαρχικό της δικαίωμα για τον τρόπο κράτησης των καταδίκων, δεν θα περάσουν. Η Ελλάδα είναι μια αστική Δημοκρατία. Δεν θα γίνει μια εκβιαζόμενη Δημοκρατία. Ούτε μια τρομοκρατημένη Πολιτεία».

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Η Κυβέρνηση και η αντιπολίτευση ανταλλάσσουν πυρά με την κυβερνητική εκπρόσωπο να ασκεί κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

“Ο Πρόεδρός του ΣΥΡΙΖΑ, αυτόκλητος συνήγορος, έσπευσε να συνταχθεί με το αίτημα του πολυϊσοβίτη, ζητώντας από την Κυβέρνηση να παραβιάσει την έννομη τάξη και να αλλάξει τη στάση της. Και αυτό απέναντι σε έναν κρατούμενο που δεν έχει επιδείξει στοιχειώδη μεταμέλεια για τα εγκλήματά του”, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος, κατηγορεί τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι επιλέγει την στρατηγική της έντασης:

“Η κα Πελώνη οφείλει να εξηγήσει στους πολίτες εάν θεωρεί «αυτόκλητους συνηγόρους» του Κουφοντίνα, πέρα από τον ΣΥΡΙΖΑ, και τους βουλευτές της ΝΔ κ.κ. Κουμουτσάκο και Τζαβάρα, το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ, το Μέρα 25, την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, την Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τον Συνήγορο του Πολίτη, τη Διεθνή Αμνηστία και τους εκατοντάδες νομικούς και ακαδημαϊκούς που ζητούν την τήρηση του νόμου”.

Ο Παύλος Χρηστίδης εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, δήλωσε:

“Δική της είναι η νομοθετική διάταξη για την μεταγωγή του στη φυλακή αρχικής κράτησης (Κορυδαλλός). Τα δε, μετέπειτα διαδικαστικά τεχνάσματα (επίκληση κορονοϊού) την εκθέτουν ακόμα περισσότερο”.

Το ΚΚΕ επισημαίνει πως: “Οι πράξεις του Κουφοντίνα έχουν κριθεί πολιτικά, ηθικά και νομικά με την καταδίκη του. Σήμερα όμως δεν κρίνεται αυτό, αλλά το δικαίωμα ενός κρατούμενου στη δίκαιη και αξιοπρεπή μεταχείριση”.

“Η κυβέρνηση επιλέγει να παρανομήσει, ρισκάροντας την ύπαρξη του πρώτου νεκρού απεργού πείνας και δίψας πλέον, στην Ευρώπη, από την εποχή ακόμα της Θάτσερ”, δήλωσε μιλώντας στο CNN GREECE, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜΕΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης.

Η συνήγορος του Κουφοντίνα, Ιωάννα Κούρτοβικ, επιμένει ότι από την πλευρά του έχουν ασκηθεί όλες οι νόμιμες διαδικασίες για το αίτημα μεταφοράς στον Κορυδαλλό με τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής να αναφέρει ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα χορηγήθηκαν όλα τα έγγραφα που είχαν ζητηθεί.

Όπως επισημαίνει η κ. Κούρτοβικ: “Με επιστολή της, η κα Νικολάου δήλωσε ότι υπήρχαν απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών, βάσει της οποίας ο κρατούμενος είχε μεταχθεί στον Κορυδαλλό και εν συνεχεία στο Δομοκό με δική της απόφαση και αρνήθηκε να χορηγήσει αντίγραφα. Η δήλωση αυτή, σύμφωνα με την οποία, μέσα σε μία ώρα, είχε μεταχθεί στον Κορυδαλλό και συνεχόμενα στον Δομοκό, ήταν αυτή που εξώθησε τον κρατούμενο στην απεργία πείνας”.

Από την πλευρά της η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής αναφέρει πως:

“Τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες ως προς τη μεταγωγή του κρατουμένου. Αναφορικά με τις αιτιάσεις της συνηγόρου του Κουφοντίνα περί μη χορήγησης αντιγράφων των αποφάσεων, απαντούμε ότι είναι απολύτως ψευδείς και πρόκειται για μια παρελκυστική τακτική από την πλευρά της”.

Το βράδυ της Δευτέρας 1/3/2021, η κ. Κούρτοβικ επανήλθε με νέα δήλωση όπου μεταξύ άλλων ανέφερε:

“Η γεν.γραμματέας αντεγκληματικής πολιτικής, ψεύδεται για μία φορά ακόμη, ενώ ολόκληρη η πολιτειακή εξουσία έχει επιδοθεί σε μία οργανωμένη επίθεση με «σκονάκια» προετοιμασίας (πως αλλιώς όλοι , βουλευτές, αντιπρόεδροι, πρωθυπουργός και συγγενείς θυμάτων εμφανίζονται να έχουν γνώση των δικαστικών ενεργειών ενός κρατούμενου;) και προσπαθούν να πλήξουν τον απεργό, διαστρέφοντας την ουσία των αιτιών της ακραίας διαμαρτυρίας του.

Μας καλούν να απευθυνθούμε στα δικαστήρια, ενώ γνωρίζουν ότι αυτό δεν είναι δυνατό γιατί δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις και φρόντισαν να μην είναι δυνατό να γίνει .

Προσπαθούν να πείσουν ότι ένα μικρό τοπικό πρωτοδικείο μπορεί να ορθώσει ανάστημα απέναντι σε μία απόφαση της κεντρικής πολιτικής εξουσίας, που η δηλητηριώδης ρητορική έχει καταστήσει πρώτο θέμα στις ειδήσεις.

Μας εγκαλούν ότι παρελκύουμε την διαδικασία (!!) χωρίς να ερυθριούν, καθώς, αφού τον απέκλεισαν από κάθε νόμιμη δικαίωμα και κάθε διαδικασία, λοιδορούν έναν άνθρωπο που βιώνει το μαρτύριο της στέρησης τροφής επί 53 μέρες (και άρνησης λήψης υγρών επί πολλές ημέρες) στην εντατική ενός νοσοκομείου”.

Tην ίδια ώρα τη διαμαρτυρία τους στο περιεχόμενο της ανακοίνωσης της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων σχετικά με τον  Κουφοντίνα, εκφράζουν 41 δικαστικοί λειτουργοί οι οποίοι ζητούν να απέχει η συνδικαλιστική τους ένωση στο εξής «από τέτοιες ενέργειες, οι οποίες είναι βέβαιο πως αποδοκιμάζονται, όπως αναφέρουν, από την πλειοψηφία του δικαστικού σώματος».

Την απεργία πείνας και τα αιτήματα που διατυπώνει ο Δημήτρης Κουφοντίνας, σχολιάζει με τον δικό της τρόπο, η αδερφή του αστυνομικού Χρήστου Μάτη, που δολοφονήθηκε το 1984 από το χέρι του τρομοκράτη της 17Ν, λέγοντας:

“Ο αδερφός μου μπορεί να σηκωθεί να κάνει απεργία πείνας από εκεί που βρίσκεται; Όχι. Να καθίσει και αυτός εκεί που είναι και να μην εκβιάζει ολόκληρο κράτος. Να σταματήσει την απεργία πείνας, να σιτιστεί κανονικά και να ζήσει όσο ζήσει ας πούμε, δεν θέλουμε εμείς να πεθάνει”.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, στόχος αγνώστων έγινε τα ξημερώματα περιπολικό που βρισκόταν εν κινήσει, στην περιοχή του Ζωγράφου ενώ εμπρησμοί αυτοκινήτων και μηχανών σημειώθηκαν σε Νέα Σμύρνη, Άγιο Δημήτριο και στο κέντρο της Αθήνας.

  • Χατζηδάκης για Κουφοντίνα: Είναι ζήτημα νομιμότητας – Δεν μπορεί να εκβιάζεται μια Πολιτεία

«Αντί κάποιοι να πιέζουν την κυβέρνηση να κάνει εξαίρεση για τον Κουφοντίνα, να τον πείσουν να σταματήσει την απεργία πείνας και να χρησιμοποιήσει τα μέσα που έχει και να μην εκβιάζει την κυβέρνηση», σημείωσε αναφερόμενος στις εξελίξεις της υπόθεσης Κουφοντίνα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης.

Πρόσθεσε δε, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, πως «είναι ζήτημα νομιμότητας και όχι δεξιάς – αριστεράς, λιγότερης ή περισσότερης ευαισθησίας». Ο κ. Χατζηδάκης φέρνοντας ως παράδειγμα τους καταδικασμένους της Χρυσής Αυγής διερωτήθηκε: «Αυτοί που σήμερα διαμαρτύρονται για τον Κουφοντίνα, εάν αύριο μεθαύριο για τον οποιοδήποτε λόγο κάνουν μια απεργία πείνας ο Ρουπακιάς και ο Μιχαλολιάκος, θα προτείνουν στην κυβέρνηση να υποχωρήσει και να παραβιάσει τη νομιμότητα; Ειλικρινά με ενδιαφέρει η απάντησή τους!».

«Κανένας δεν θέλει να πεθάνει κανένας άνθρωπος ότι και να έχει κάνει στη ζωή του ούτε υπάρχει κάποιο πνεύμα εκδίκησης», ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης προσθέτοντας ότι «από την άλλη πλευρά δεν μπορεί να εκβιάζεται και μία Πολιτεία. Ιδιαίτερα όταν δεν έχουν ασκηθεί, ξαναλέω, δεν έχουν χρησιμοποιηθεί όλα τα μέσα που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος. Και κυρίως δεν μπορεί να εφαρμόζονται δύο μέτρα και δύο σταθμά: να είναι κανείς και σωστά καταγγελτικός και καταδικαστικός απέναντι στη Χρυσή Αυγή και την ίδια στιγμή προς την άλλη πλευρά να υπάρχει μία διαφορετική κατεύθυνση. Εκτός αν δεν υπάρχει και εγώ κάνω λάθος».

ΠΗΓΗ: OPEN, ΕΘΝΟΣ, ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μέχρι την Καθαρά Δευτέρα το lockdown: Στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού οι αρχές της χώρας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: