Μέχρι την Καθαρά Δευτέρα το lockdown: Στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού οι αρχές της χώρας

Προληπτικούς ελέγχους για covid-19 διενήργησε κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, στην Αγία Τριάδα Μιδέας του Δήμου Ναυπλιέων στην Αργολίδα, Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Οοι συνθήκες «ασφυξίας» που έχουν διαμορφωθεί στα νοσοκομεία της χώρας, με επίκεντρο την Αττική, λόγω της ραγδαίας αύξησης των εισαγωγών τα τελευταία 24ωρα, αλλά και της ολοένα και κλιμακούμενης πίεσης στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, διατηρούν σε διαρκή συναγερμό τις υγειονομικές και πολιτικές αρχές της χώρας.

Το παραπάνω σκηνικό φαίνεται πως οδηγεί σε νέα παράταση του lockdown έως την Καθαρά Δευτέρα, στις 15 Μαρτίου,

O επιχειρησιακός σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας έχει τεθεί στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού προκειμένου να εξασφαλιστούν τόσο απλές κλίνες Covid όσο και κλίνες ΜΕΘ.

Τα νοσοκομεία της Αττικής δέχονται τις περισσότερες από τις μισές νέες εισαγωγές και το σύστημα υγείας δοκιμάζεται. Η κάλυψη στις ΜΕΘ Covid στο λεκανοπέδιο φθάνει το 90%, με τα μεγάλα νοσοκομεία αναφοράς να έχουν γεμίσει, όπως το Σωτηρία, ο Ευαγγελισμός και το «Αττικόν» όπου η πληρότητα φθάνει το 100%. «Ανάσα» αναμένεται να δώσει τις επόμενες ημέρες το άνοιγμα τουλάχιστον 40 κλινών ΜΕΘ Covid στην Αττική.

Mέχρι την Παρασκευή oι κλίνες ΜΕΘ Covid αναμένεται να φθάσουν τις 340 από 295 που είναι σήμερα. Αυτό θα επιτευχθεί, με τη μετατροπή κλινών ΜΕΘ για άλλα νοσήματα σε ΜΕΘ Covid, στα νοσοκομεία Αττικόν, Ευαγγελισμός και ΚΑΤ.

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.176, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 192.270 (ημερήσια μεταβολή +0,6%), εκ των οποίων 51,8% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 45 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.443 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 30, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.534 θάνατοι. Το 95,7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 406 (70,4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 85% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.347 ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 259 (ημερήσια μεταβολή -11%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 292 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 44 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι τα 79 έτη.

Εντός της εβδομάδας οι εμβολιασμοί θα ξεπεράσουν το 1 εκατ.

Το ενδεχόμενο να διευρυνθεί η περίοδος μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης σε συγκεκριμένα εμβόλια κατά του κορονοϊού, άφησε ανοιχτό απόψε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

«Είναι μια από τις προοπτικές να μεγαλώσει το διάστημα» τόνισε χαρακτηριστικά και είπε ότι διεθνώς γίνεται συζήτηση για το θέμα, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι από την πρώτη και μόνο δόση αναπτύσσονται σημαντικά αντισώματα και μειώνεται η πιθανότητα για βαριά νόσηση.

«Υπάρχουν υψηλοί τίτλοι εξουδετερωτικών αντισωμάτων από την πρώτη κιόλας δόση γι’ αυτό και έχει ανοίξει μία συζήτηση για την διεύρυνση της περιόδου από την Α έως την Β δόση», είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι αν κάποιος καθυστερήσει τη δεύτερη δόση μπορεί αυτή να γίνει και να είναι εξίσου αποτελεσματική παρότι έγινε με καθυστέρηση. Η ίδια τόνισε ότι ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να νοσήσουν μετά την πρώτη ή ακόμη και μετά την δεύτερη δόση, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι το εμβόλιο δεν τους προστατεύει, καθώς αυτό συνέβη πιθανότατα πριν τον εμβολιασμό.

Επίσης, η κα Θεοδωρίδου επισήμανε ότι όσοι έχουν περάσει τον κορονοϊό θα εμβολιαστούν σύμφωνα με τα όσα ισχύουν σε κάθε χώρα και απάντησε στο ερώτημα γιατί όσοι εμβολιάζονται θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα. Όπως είπε χαρακτηριστικά «θα πρέπει να το κάνουν, καθώς αν βρεθούν σε περιβάλλον με υψηλό ιικό φορτίο, υπάρχει ο κίνδυνος να μολυνθούν και να μεταφέρουν τον ιό. Η ίδια είπε ότι παραμένει μεγάλο ερώτημα το διάστημα και το οποίο κρατάει η ανοσία μετά τον εμβολιασμό αλλά και την φυσική νόσηση.

Απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για το πότε θα έχουμε ένα ικανοποιητικό τείχος ανοσίας λόγω του εμβολιασμού αλλά και της φυσικής νόσησης, εκτίμησε ότι γύρω στον Ιούνιο αυτό το τείχος ανοσίας θα έχει χτιστεί εφόσον όλα εξελιχθούν ικανοποιητικά. Μάλιστα πρόσθεσε ότι όλα τα εμβόλια προσφέρουν προστασία για στελέχη της νότιας Αφρικής, όχι όμως τόσο μεγάλη όσο για τα στελέχη της μεγάλης Βρετανίας αλλά και για τον ιό, όπως τον γνωρίζουμε από την αρχή της εμφάνισης του.

Η κυρία Θεοδωρίδου ήταν ξεκάθαρη, τονίζοντας πως αυτά που καθορίζουν σήμερα το μέλλον μας είναι τα εμβόλια και αναφέρθηκε στα τρία διαφορετικά εμβόλια που γίνονται σήμερα στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι τα πραγματικά αποτελέσματα σε πραγματικούς εμβολιασμούς και όχι σε μελέτες είναι καλύτερα από τα ερευνητικά.

Όσον αφορά την ασφάλεια είπε «κανένα σοβαρό συμβάν δεν έχει καταγραφεί διεθνώς ενώ η αποτελεσματικότητα είναι μεγάλη καθώς υπάρχει πρόληψη σοβαρής νόσου, αποφυγή νοσηλείας και πρόληψη του θανάτου που φτάνει στο 100%.

Τα εμβόλια, όπως είπε, δεν συμβάλουν μόνο στη μείωση της συμπτωματικής λοίμωξης, αλλά και στη μείωση των μεταδόσεων όπου υπάρχει υψηλό ιικό φορτίο που αυξάνει τη μεταδοτικότητα και προσέθεσε ότι και τα τρία εμβόλια που έχουμε σήμερα στη χώρα είναι αποτελεσματικά για την βρετανική μετάλλαξη.

Επίσης αναφέρθηκε στο εμβόλιο της Johnson & Johnson του οποίου οι πρώτες δόσεις αναμένονται στη χώρα μας μέσα τον Απρίλιο, τονίζοντας ότι πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι προσφέρει 86% πρόληψη για σοβαρή νόσο και 100% πρόληψη θανάτου. Όπως είπε το μεγάλο το πλεονέκτημα του είναι ότι είναι ένα εύχρηστο και μονοδοσικό εμβόλιο.

Παράταση του lockdown

Υπέρ του σεναρίου παράτασης έως τις 15 Μαρτίου τάσσονται, παράλληλα, αρκετά μέλη της επιστημονικής κοινότητας

Ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι «αυτός είναι ο χειρότερος δυνατός συνδυασμός αυτή την στιγμή στην Αττική» και σημειώσε ότι αυτή η περίοδος είναι βαθιά κόκκινη περίοδος και ότι είναι κρίσιμο αυτό το 15νθήμερο.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι υπάρχει θέμα με την τήρηση των μέτρων και έκανε έκκληση για την σωστή εφαρμογή τους. Ωστόσο, φάνηκε αισιόδοξος για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων από τις 15 Μαρτίου και μετά.

«Είναι δεδομένο ότι δεν εφαρμόζουμε τα μέτρα και δεν έχουμε την απόδοση που θέλουμε», δήλωσε από την πλευρά του, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι η απόδοση των μέτρων σε σχέση με τον προηγούμενο Μάρτιο είναι στο 45%. Παράλληλα, μιλώντας στον ΑΝΤ1, χαρακτήρισε σημαντικό πρόβλημα τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, διασπορά των οποίων υπάρχει σε αρκετές περιοχές.

Τέλος και ο γιατρός-ερευνητής Γιώργος Παυλάκης τόνισε πως «το να κατηγορούμε τα μέτρα είναι κακό και λάθος» και υποστήριξε ότι χρειάζεται πειθαρχία και υπομονή. Ο κ. Παυλάκης υποστήριξε – μιλώντας στο Mega – ότι χρειάζεται «ένα ολικό lockdown δύο εβδομάδων ώστε να ανοίξουμε αργότερα με προοπτικές να σωθεί κάτι από την οικονομία και να περάσουμε ένα καλό καλοκαίρι».

Για την εστίαση είπε ότι θα είναι η τελευταία που θα ανοίξει, όπως για τα σχολεία είπε ότι αν ανοίξουν τότε υπάρχει κίνδυνος για ένα μεγάλο τσουνάμι. «Ξεχάστε την εστίαση μέχρι το Πάσχα αν δεν πέσουν τα κρούσματα, πρέπει να επαναληφθεί το περσινό μοντέλο και να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος», κατέληξε.

  • Το μήνυμα του πρωθυπουργού

Kατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με αντικείμενο τη δωρεά 18 φορητών κλινών Μονάδας Εντατικής Θεραπείας από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» στο Δημόσιο και το ΕΣΥ, ο πρωθυπουργός ανέφερε:

«Γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι υπάρχει μεγάλη κούραση. Όμως πρέπει να κάνουμε μία προσπάθεια ακόμα, ειδικά αυτές τις δύο εβδομάδες, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας της οικονομίας αλλά και της εκπαίδευσης».

Όπως έγραφε, άλλωστε, η «Καθημερινη» την Κυριακή, με πολύ προσεκτικά βήματα, ώστε να μην υπάρξει πισωγύρισμα, η κυβέρνηση έχει ήδη αρχίσει να μελετάει την επόμενη, μετά την πανδημία, ημέρα.

Ο στόχος είναι, με δεδομένο πως ο εμβολιασμός προχωράει διαρκώς και εντός της εβδομάδας αναμένεται να σπάσει το φράγμα τού ενός εκατομμυρίου, όταν η επιτροπή των ειδικών ανάψει το πράσινο φως για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, που θα είναι και η πρώτη οικονομική δραστηριότητα που θα επανέλθει, να μην ξανακλείσει, και η οικονομική και κοινωνική ζωή να αρχίσει σταδιακά να επιστρέφει στην κανονικότητα.

Θεμιστοκλέους: Ελάχιστες οι περιπτώσεις παρεμβάσεων στην προτεραιοποίηση των εμβολιασμών

Νέο ημερήσιο ρεκόρ στους εμβολιασμούς αναμένεται να καταγραφεί σήμερα καθώς εκτιμάται ότι περισσότεροι από 34.000 άνθρωποι θα εμβολιαστούν μέχρι το βράδυ, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ήδη, όπως είπε έχουν γίνει 915.000 εμβολιασμοί Στην Ελλάδα και «εντός της εβδομάδας αναμένεται να ξεπεράσουμε το 1 εκατομμύριο».

Ο κύριος Θεμιστοκλέους είπε ότι οι περισσότερες από 300 μοναδικές δόσεις μεταφέρθηκαν στα νησιά από την αρχή της επιχείρησης «Ελευθερία» και προσέθεσε ότι «πηγαίνοντας 2 και 3 φορές εκεί, στα νησιά έχουν εμβολιαστεί όλοι όσοι ήθελαν να εμβολιστούν» αναφέροντας το παράδειγμα του Καστελόριζου.

Είπε, επίσης, ότι αναφέρθηκαν 1.266 συμβάντα που αφορούσαν τις παρενέργειες για το εμβόλιο, αλλά ελάχιστα τελικά συνδέθηκαν με τη χρήση του εμβολίου. «Έως σήμερα έχουν καταγραφεί μόνο 6 περιπτώσεις σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς» είπε.

Σε ερωτήσεις που δέχτηκε ο κύριος Θεμιστοκλέους για το ζήτημα της διαφάνειας και της παρέμβασης στη σειρά προτεραιοποίησης, είπε ότι υπάρχουν αναφορές και έχουν εντοπιστεί ήδη κάποιες περιπτώσεις που συνέβη αυτό και οι υπεύθυνοι έχουν κληθεί να λογοδοτήσουν.

Ωστόσο, τόνισε ότι είναι λίγα τα περιστατικά παράκαμψης και είπε ότι «έχουν ήδη επιβληθεί κυρώσεις όπου υπήρχαν ευθύνες, τις οποίες αποδώσαμε, και το ίδιο θα κάνουμε για οποιαδήποτε νέα περίπτωση καταγραφεί». Να είστε σίγουροι ότι διερευνώνται όλα τα περιστατικά που καταγγέλλονται, κατέληξε.

Ο κύριος Θεμιστοκλέους έκανε ακόμη λόγο για αυξημένες παραδόσεις εμβολίων τον Απρίλιο και είπε ότι όταν θα υπάρχουν τα στοιχεία, πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα, θα ανακοινωθούν πόσες δόσεις αναμένονται από κάθε εταιρεία και πότε θα μπορέσει να ξεκινήσει και ο εμβολιασμός για τις ηλικίες κάτω των 50 ετών.

γεωγραφική κατανομή των 1.176 κρουσμάτων covid-19

Η γεωγραφική κατανομή των 1.176 κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

52 κρούσματα στην Π.Ε. Ανατολικής Αττικής

56 κρούσματα στην Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών

89 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών

22 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικής Αττικής

159 κρούσματα στην Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών

65 κρούσματα στην Π.Ε. Νοτίου Τομέα Αθηνών

92 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

18 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων

111 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

18 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

25 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

15 κρούσματα στην Π.Ε Αρκαδίας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας

81 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Δράμας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

30 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

10 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

22 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Θάσου

14 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

19 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

5 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου

9 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Κιλκίς

13 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

26 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

45 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Λασιθίου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

4 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

1 κρούσμα στην Π.Ε. Πέλλας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

10 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

4 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου

4 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

23 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

9 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

16 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

25 κρούσματα υπό διερεύνηση

Θεοδωρίδου: Η τήρηση των μέτρων προστασίας ισχύει για εμβολιασμένους και μη

Στα εμβόλια αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19. Πριν από δύο μήνες ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα και σήμερα κυκλοφορούν τρία εμβόλια (Pfizer, Moderna, AstraZeneca) τα οποία είναι αποτελεσματικά και για την βρετανική μετάλλαξη.

Αναφέρθηκε και στο εμβόλιο Johnson & Johnson το οποίο είναι αποτελεσματικό κατά 86% για σοβαρή νόσο και 100% για θάνατο. Είναι  μονοδοσικό και εύχρηστο, είπε. Καμία δόση δεν ακυρώνεται ακόμα και αν καθυστερήσει η δεύτερη δόση, όσον αφορά πρώτα τρία εμβόλια.

Επισήμανε ότι ορισμένοι μπορεί να νοσήσουν ακόμα και από την πρώτη και δεύτερη δόση, αλλά αυτό δεν μειώνει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Ανέφερε επίσης ότι ακόμα και όσοι έχουν νοσήσει θα πρέπει να εμβολιαστούν.

Τέλος, επανέλαβε ότι η τήρηση των μέτρων είναι απαραίτητη και αυτό πρέπει να ισχύσει και για όσους έχουν εμβολιαστεί.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ, OPEN

Κούρτοβικ για Κουφοντίνα: Η γ.γ. αντεγκληματικής πολιτικής ψεύδεται, οργανωμένη επίθεση με «σκονάκια»

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: