Ή Πάσχα ή καλοκαίρι: Προβληματισμένοι για το άνοιγμα οι επιστήμονες, συνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι

Κόσμος παρακολουθεί την παρέλαση από τα μπαλκόνια κεντρικού ξενοδοχείου, Αθήνα Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ /ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ




Συνδριάζουν σήμερα οι λοιμωξιολόγοι προκειμένου να αποτιμήσουν την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, με την προοπτική πάντως ανοίγματος του λιανεμπορίου την επόμενη εβδομάδα να έχει  ουσιαστικά απομακρυνθεί ενώ οι εβδομάδες πριν από το Πάσχα προβάλλουν πλέον ως το νέο χρονικό ορόσημο για επανεναρξη δραστηριοτήτων.

Μερίδα επιστημόνων μάλιστα, όπως ο καθηγητής Ν. Θωμαϊδης, κρατούν επιφυλάξεις τους αν η αγορά θα μπορέσει να ανοίξει ακόμη και πριν από το Πάσχα.

Μιλώντας στο MEGA, ο καθηγητής του ΕΚΠΑ υπογράμμισε ότι τα στοιχεία από τις αναλύσεις λυμάτων στην Αττική, δείχνουν ότι η προηγούμενη εβδομάδα έκλεισε με ύφεση 27% υπογραμμίζοντας, όμως, ότι παρατηρείται μια σταθερή διασπορά του ιού στην κοινότητα.

«Τα στοιχεία από τις αναλύσεις λυμάτων στην Αττική λένε τα εξής: Την προηγούμενη εβδομάδα κλείσαμε με μία ύφεση 27%. Πρέπει να δούμε αν συνεχίζεται και αυτή τη βδομάδα αυτή η τάση. Εμείς βλέπουμε πολύ υψηλό ιικό φορτίο, που σημαίνει μια σταθερή διασπορά στην κοινότητα. Ελπίζουμε να συνεχιστεί η ύφεση, ώστε να υπάρξει τάση», είπε ο κ. Θωμαΐδης.

Από την πλευρά του, μιλώντας στο ίοδιο κανάλι, ο κ. Βατόπουλος εκτίμησε ότι τα κρούσματα θα αρχίσουν να μειώνονται από την επόμενη εβδομάδα και μετά και συνέστησε υπομονή και ψυχραιμία.

«Τα κρούσματα λογικά θα αρχίσουν να ελαττώνονται από την επόμενη εβδομάδα. Η θετικότητα είναι πολύ υψηλή. Χρειάζεται υπομονή και ψυχραιμία και ο κόσμος πρέπει να εξακολουθήσει να τηρεί τα μέτρα, τις αποστάσεις, τις μάσκες, να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Λέω συνέχεια για τις μικρές κωμοπόλεις και τα χωριά, όπου με γάμους και λοιπές κοινωνικές εκδηλώσεις διασπείρεται ο ιός, που δείχνει πόσο γρήγορα μεταδίδεται ο ιός. Γίνεται επίθεση του ιού, σε περιοχή που δεν είχε καθόλου κρούσματα», ανέφερε.

«Οριακά για το Πάσχα»

Αναφορικά με το πώς θα είναι η κατάσταση τις επόμενες εβδομάδες αλλά και το τι θα γίνει το Πάσχα, ο κ. Θωμαΐδης υπογράμμισε ότι αν υπάρξει ύφεση αυτή τη βδομάδα και διαμορφωθεί τάση μείωσης, αλλά θα χρειαστεί αρκετό καιρό για να πέσει το ιικό φορτίο.

«Είμαστε οριακά για το Πάσχα, το να μπορέσουμε να έχουμε άνοιγμα και ελεύθερες μετακινήσεις. Χρειαζόμαστε περίπου ένα μήνα για να μειωθεί σημαντικά το ιικό φορτίο», είπε.

«Είναι λίγο πρόωρο να δούμε αν μπορούν να ανοίξουν οι μετακινήσεις το Πάσχα. Έτσι μεταδόθηκε ο ιός σε όλη την Ελλάδα. Για να γίνει κάποιο άνοιγμα πρέπει να τηρούμε όλοι τα μέτρα. Έχουμε τη μετάλλαξη που έχει αυξήσει τη μεταδοτικότητα του ιού, αλλά έχουμε και το εμβόλιο, και το αυξημένο testing. Εγώ δεν μπορώ 40 ημέρες πριν το Πάσχα να έχω άποψη για το τι θα γίνει τότε», είπε από την πλευρά του ο κ. Βατόπουλος.

Στην κορύφωση του τρίτου κύματος βρίσκεται η χώρα μας, σύμφωνα με τον Καθηγητή Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Ευ. Μανωλόπουλο που μίλησε στον ΑΝΤ1.

Όπως τόνισε, η κατάσταση θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται το επόμενο διάστημα, αλλά προέβλεψε ότι ο Απρίλιος θα είναι επιβαρυμένος. Πρόσθεσε δε ότι λόγω του εμβολιασμού θα αποφευχθεί το τέταρτο κύμα κορονοϊού.

Για την άρση του lockdown είπε ότι είναι μια δύσκολη υπόθεση, για την οποία θα πρέπει να παρθούν αποφάσεις, οι οποίοι δεν μπορούν να στηριχθούν στα νούμερα, καθώς αυτά θα είναι ψηλά για τρεις με τέσσερις εβδομάδες ακόμα.

Σε ερώτηση για το εάν το φετινό Πάσχα θα είναι καλύτερο σε σχέση με το περσινό, απάντησε ότι η επιλογή είναι μία: ή θα κάνουμε Πάσχα ή θα κάνουμε καλοκαίρι.

Συνεχής είναι ο προβληματισμός στους ειδικούς για τον υψηλό αριθμό των κρουσμάτων του κορωνοϊού.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε άλλα 2.588 κρούσματα, αλλά αυτό που προβληματίζει είναι η αύξηση στο ποσοστό μεταδοτικότητας των μεταλλάξεων.

Ενδοοικογενειακή μετάδοση

Τα περισσότερα κρούσματα είναι από ενδοοικογενειακή μετάδοση. Κάπου υπήρχαν ασυμπτωματικοί και μετέδιδαν. Τώρα που άνοιξε ο καιρός, ας ανοίξουν την εστίαση σε εξωτερικούς χώρους, να μπορεί κάποιος να κάτσει έξω σε ένα τραπέζι με αποστάσεις και μέτρα, για να σταματήσουν οι επισκέψεις από σπίτι σε σπίτι», ανέφερε από την πλευρά της πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Ματίνα Παγώνη μιλώντας στο Μega.

«Τώρα οι εμβολιασμοί έχουν προχωρήσει αρκετά, νομίζω ότι μετά το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα μπορούσε να ξεκινήσει το σταδιακό άνοιγμα και της εστίασης και των καταστημάτων, για να μπορέσει λίγο ο χώρος να χαλαρώσει λίγο. Η εστίαση θα πρέπει να ανοίξει από τις 10-15 Απριλίου και μετά, μετά τα καταστήματα, δεν γίνονται όλα μαζί. Είναι πολύ δύσκολο να τηρηθούν τώρα τα μέτρα. Βλέπουμε πόσο πιεσμένος είναι ο κόσμος. Μέχρι αρχές Μαΐου ας δούμε πως θα είναι τα πράγματα, για να δούμε αν θα μπορούμε να πάμε στα χωριά μας το Πάσχα», συνέχισε στο ίδιο θέμα.

«Το ότι ξεκίνησαν και άνοιξαν τα κομμωτήρια, είναι και αυτό μια ανάσα. Βλέπουμε ότι οι αποστάσεις και τα ραντεβού τηρούνται. Αν ξεκινήσουν όλα σταδιακά και σιγά – σιγά, νομίζω ότι θα είναι καλύτερα, θα είναι μια ανάσα. Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο, έχει περάσει ένας χρόνος. Υπάρχει μεγάλη ψυχολογική πίεση, και αυτό θα είναι μια ανάσα», τόνισε η κ. Παγώνη.

Με πληροφορίες από MEGA, ANT1

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝEWS GOOGLE

2.588 νέα κρούσματα, 52 θάνατοι και 706 διασωληνωμένοι: Κόκκινη η Αθήνα με 1.317 νέες μολύνσεις

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: