Handelsblatt: Διαπραγματεύσεις Γερμανίας-Άγκυρας για το προσφυγικό, προβληματισμός στην Αθήνα

File Photo: Ναυάγιο πλοιαρίου με μετανάστες στα ανοιχτά της Λιβύης . APE-MPE




Πέντε χρόνια αφού τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για τους πρόσφυγες, Βερολίνο και Άγκυρα έχουν ξεκινήσει ένα νέο κύκλο διαπραγματεύσεων για να καταλήξουν σε μια νέα εκδοχή αυτής της συμφωνίας.

Όπως αναφέρει η γερμανική Handelsblatt, σε αυτές τις συζητήσεις μετέχουν – εκτός από την καγκελαρία- το υπουργείο Εσωτερικών και ο νέος επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών Αρμιν Λασέτ.

Από την τουρκική πλευρά τις διαπραγματεύσεις έχει αναλάβει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι. Η Ελλάδα, γράφει η Handelsblatt, «η χώρα δηλαδή που επηρεάζεται άμεσα από τη συμφωνία, έχει μείνει απ’ έξω από αυτές τις συζητήσεις και η κυβέρνηση στην Αθήνα δεν είναι ευχαριστημένη».

Τόσο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, όσο και η Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν θέλει να απαντήσουν σε σχετικές ερωτήσεις της εφημερίδας, ενώ δημόσια θέση στο θέμα δεν παίνρει και η Αγκυρα. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο αριθμός προσφύγων και μεταναστών θα αυξηθεί και πάλι λόγω της πανδημίας- αναφέρεται στο ρεπορτάζ- ωστόσο τα κονδύλια που έχουν χορηγηθεί στην Τουρκία από το 2016 έχουν ήδη εξαντληθεί.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συναντηθούν πάλι στις 25 Μαρτίου και το θέμα θα συζητθέι για πρώτη φορά στις Βρυξέλλες. Οπως γράφει η Handelsblatt, η Τουρκία επιθυμεί να παρίσταται σε σύνοδο κορυφής μέχρι τον Ιούλιο, αλλά πολλοί στις Βρυξέλλες πιστεύουν ότι αυτό δεν θα είναι εφικτό.

Η Άγκυρα, ως γνωστόν, ελπίζει στην επέκταση της τελωνειακής ένωσης με την Ε.Ε. για να περιλαμβάνονται άνθρακας, χάλυβας και αγροτικά προϊόντα και συμφωνία για χωρίς βίζα μετακίνηση των πολιτών της στις χώρες της Ένωσης. Αυτά ήδη αναφέρονται στη συμφωνία του 2016, αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί. Η Γερμανία – αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ- δεν απορρίπτει την επέκταση της τελωνειακής ένωσης, αλλά προτιμά αυτή τη φορά να μη συμπεριληφθεί στη συμφωνία για το μεταναστευτικό. Η Αθήνα, από την άλλη πλευρά, προς το παρόν είναι αντίθετη.

Ένα άλλο σημείο «ευαίσθητο» των διαπραγματεύσεων που γίνονται διαδικτυακά, είναι ότι η Τουρκία θέλει να χρησιμοποιήσει ευρωπαϊκά κονδύλια στη Συρία, σε περιοχές κοντά στα σύνορα, όπου δεν σημειώνονται συγκρούσεις, «για την ανέγερση σχολείων ή νοσοκομείων», πρόταση που βρίσκει αντίθετη τη γερμανική κυβέρνηση.

Στην ελληνική πρωτεύουσα- γράφει η Handelsblatt- επικρατεί καχυποψία. Το γεγονός ότι η Άνγκελα Μέρκελ αντιμετωπίζει το θέμα με τον ίδιο τρόπο που έκανε τις διαπραγματεύσεις το 2016, αντιμετωπίζεται, σύμφωνα με διπλωμάτη στην Αθήνα: «με ανάμεικτα συναισθήματα», καθώς πιστεύεται ότι αφενός τώρα, σε αντίθεση με το 2016, δεν συντρέχουν λόγοι να διαπραγματεύεται η Γερμανία μόνη της και αφετέρου ότι το Βερολίνο θα δεχθεί πολλές υποχωρήσεις απέναντι στην Τουρκία.

Η Άγκυρα πρέπει πρώτα να εφαρμόσει την υπάρχουσα συμφωνία, είπαν διπλωμάτες στην εφημερίδα, υποστηρίζοντας ότι αντίθετα με τις υποσχέσεις που έχει δώσει, η Τουρκία δεν δέχεται πίσω μετανάστες που φθάνουν στα ελληνικά νησιά. Γι αυτό και οι συμβιμβασμοί που είναι υπό διαπραγμάτευση τώρα- για την απελευθέρωση της βίζας και την τελωνειακή ένωση- απορρίπτονται.

Πηγή: efsyn.gr

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGE NEWS

 

Η Τουρκία δεν μπορεί να παίζει με όρους αλά καρτ δήλωσε ο Βαρβιτσιώτης

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: