Έτοιμο το πόρισμα: Δεν ευθύνεται η Frontex για τις επαναπροωθήσεις μεταναστών, διαψεύδει και η Ελλάδα…

FILE PHOTO: Παιδάκια παίζουν στο δρόμο ενώ πρόσφυγες και μετανάστες από το κατεστραμμένο στρατόπεδο της Μόριας περιμένουν να μπουν στο νέο προσωρινό στρατόπεδο κοντά στο Καρά Τεπέ, στη Λέσβο. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ




Aνταπόκριση από τις Βρυξέλλες του πρακτορείου Αssociated Ρress, (κείμενο Lorne Cook), αναφέρεται στο πόρισμα έρευνας, βάσει του οποίου απαλλάσσεται η Frontex από τις κατηγορίες για εμπλοκή της σε πρακτικές επαναπροωθήσεων μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία.

Προσθέτει ότι οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν εάν τα άτομα που εμπλέκονται στα πέντε περιστατικά (για τα οποία δεν αποσαφηνίστηκε ο ρόλος της Frontex) συνελήφθησαν από τις τουρκικές αρχές ή έφτασαν με ασφάλεια σε ελληνικό έδαφος.

Όπως αναφέρουν στην έκθεσή τους οι εν λόγω ερευνητές, συνεχίζει η ανταπόκριση, «δεν υπάρχει ένδειξη ότι κάποιος τραυματίστηκε, καταγράφηκε ως αγνοούμενος ή πέθανε σε σχέση με τα αντίστοιχα περιστατικά», επιμένοντας ταυτόχρονα ότι θα πρέπει να υποβάλλονται αναφορές αμέσως μετά την καταγγελία σοβαρών περιστατικών και να ενημερώνονται οι υπάλληλοι με αρμοδιότητα στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τονίζεται, δε, ότι η Frontex έπρεπε να έχει προσλάβει 40 υπαλλήλους με αντίστοιχη αρμοδιότητα, μέχρι το 2021, ωστόσο, τον τελευταίο μήνα δεν είχαν γίνει ανάλογες προσλήψεις.

Η έκθεση προβλέπει, επίσης, την καταγραφή σε βίντεο των δράσεων της Frontex (από αέρος και θαλάσσης), προκειμένου να εξετάζονται οι ενέργειες των εθνικών αστυνομικών δυνάμεων και των υπαλλήλων της Frontex.

ΠΗΓΗ: Αssociated Ρress, Lorne Cook – Probe into EU border agency leaves some questions unanswered

Σύμφωνα με την εφημερίδα Independent, η έρευνα για τους ισχυρισμούς ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής Frontex ενεπλάκη σε παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών στο Αιγαίο, την απαλλάσσει από οποιαδήποτε σχέση με τα περισσότερα περιστατικά αλλά δεν στάθηκε δυνατόν να βρει τί συνέβη σε πέντε περιπτώσεις, σύμφωνα με την επίσημη αναφορά για τις καταγγελίες.

Η αναφορά συντάχθηκε από ειδική ομάδα εργασίας που συστάθηκε για να διερευνήσει τις καταγγελίες ότι προσωπικό, πλοία ή αεροσκάφη της Frontex έλαβαν μέρος ή βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση σε περισσότερα από δέκα περιστατικά επαναπροώθησης στη θάλασσα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας πέρυσι. Τα ευρήματα της έρευνας θα είναι το αντικείμενο μιας έκτακτης σύσκεψης του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού την Παρασκευή.

Η Frontex απέρριψε τις καταγγελίες περί επαναπροωθήσεων και δήλωσε ότι η δική της εσωτερική έρευνα δεν βρήκε κανένα στοιχείο που να τεκμηριώνει τους ισχυρισμούς. Η Ελλάδα, η οποία είναι υπεύθυνη για τις επιχειρήσεις, και τον συντονισμό της Frontex στην επικράτειά της, έχει διαψεύσει πληροφορίες περί επαναπροωθήσεων από τους συνοριοφύλακές της.

Η ομάδα εργασίας απάλλαξε την Frontex από οποιαδήποτε εσφαλμένη ενέργεια σε 8 περιπτώσεις, αλλά δήλωσε ότι σε πέντε περιπτώσεις “δεν στάθηκε δυνατόν να εξαχθούν συμπεράσματα για τα περιστατικά πέραν κάθε λογικής αμφιβολίας”, σύμφωνα με τη διατύπωση της αναφοράς, της οποίας έλαβε γνώση το Associated Press.

Οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν εάν όσοι εμπλέκονται στις πέντε περιπτώσεις συνελέγησαν από τις τουρκικές αρχές ή έφτασαν με ασφάλεια σε ελληνικό έδαφος. “Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι υπήρξε τραυματισμός, ότι αναφέρθηκε εξαφάνιση ή θάνατος σε σχέση με τα αντίστοιχα περιστατικά”, αναφέρει η έκθεση.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Independent – Probe into EU border agency leaves some questions unanswered

Η Τουρκία δεν επέτρεψε σε πεζοναύτες της Ε.Ε. να ελέγξουν δυο πλοία με προορισμό τη Λιβύη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: