Έρχεται δύσκολη εβδομάδα: Εκτίναξη κρουσμάτων, εισαγωγές 20άρηδων και 30άρηδων

File photo: Ερημο το κέντρο της Αθήνας, αλλά τα κρούσματα στα ύψη. ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Η συνεχής αύξηση των ημερήσιων εισαγωγών στα νοσοκομεία, η σταθερά υψηλοί αριθμοί νέων κρουσμάτων, οι ασφυκτικά γεμάτες μονάδες εντατικής θεραπείας και η “επιμονή” του ιού όπως εμφανίζεται στα λύματα Αττικής και Θεσσαλονίκης, δημιουργούν το εκρηκτικό μείγμα που οδηγεί τους ειδικούς να φοβούνται οποιαδήποτε σκέψη για άνοιγμα της αγοράς ή των σχολείων.

Οι ζοφερή εικόνα ενισχύεται από τις διαπιστώσεις για τεράστια διάδοση των μεταλλάξεων καθώς και το γεγονός ότι πλέον νοσηλεύονται ή ασθενούν όλο και περισσότερα άτομα νεότερων ηλικιακών κατηγοριών.

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι όσα αποκαλύπτουν τα μοντέλα του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθώς σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας Νίκο Τζανάκη «την άλλη εβδομάδα μπορεί να δούμε και 3.000 κρούσματα την ημέρα, ενώ από τις 20 Μαρτίου και μετά θα αρχίσουμε να βλέπουμε πτώση.

Συγκεκριμένα είπε ότι σύμφωνα με το μοντέλο που έτρεξε η ομάδα του χθες (5/3), «ο μέσος κυλιόμενος όρος την ερχόμενη εβδομάδα θα είναι γύρω στα 2.500 κρούσματα».

Ο κ. Τζανάκης ήταν απαισιόδοξος για την αποσυμφόρηση του ΕΣΥ λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δυστυχώς οι νοσηλείες στις ΜΕΘ θα συνεχίσουν να αυξάνονται και θα δούμε πάνω από 500 κρεβάτια, γύρω στα 550-560, ίσως φτάσουμε και τα 600 στην κορύφωση αυτού του κύματος. Η αποσυμπίεση θα έρθει μετά τις 20 Μαρτίου».

Στο 70% των κρουσμάτων οι μεταλλάξεις

Τη μεγάλη του ανησυχία για τις μεταλλάξεις εξέφρασε σήμερα ο διευθυντής Β’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Καπραβέλος εκτίμησε ότι από τον Απρίλιο θα αρχίσει η ύφεση της πανδημίας στη χώρα μας. Ωστόσο οι μεταλλάξεις είναι ο φόβος και το τρόμος των ειδικών, και συγκεκριμένα το αν αυτές μπορούν να κερδίσουν το εμβόλιο.

«Η επιστήμη θα προσαρμοστεί, αλλά θα πάρει χρόνο. Kαλό είναι να αποφεύγουμε τη διασπορά και να ελέγξουμε τις αλυσίδες μετάδοσης για να μπορέσουμε τελικά να εκριζώσουμε τον ιό» είπε ο κ. Καπραβέλος. Οι μεταλλάξεις όπως είπε παίζουν ρόλο στην αύξηση των κρουσμάτων, και πρέπει να περιοριστεί η κινητικότητα και ο συνωστισμός, και σε παρέες αλλά και στα ΜΜΜ.

«Στην εποχή των μεταλλάξεων ο αγώνας είναι άνισος», είπε χαρακτηριστικά η Βάνα Παπαευαγγέλου, ενώ από την πλευρά του ο Θανάσης Εξαδάκτυλος τόνισε πως «το νέο στέλεχος μετάλλαξης κινείται ταχύτερα από το προηγούμενο και θα κυριαρχήσει κάποια στιγμή».

Γκάγκα: Νοσηλεύουμε 20άρηδες και 30άρηδες

Οι πολίτες άνω των 80 ετών που μπήκαν στα  νοσοκομεία την τελευταία περίοδο  -με εξαίρεση μία γυναίκα- δεν είχαν κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοΐου, δήλωσε το Σάββατο στον ΣΚΑΪ η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας και διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Σωτηρία Μίνα Γκάγκα.

Όπως τόνισε, αυτό δείχνει ότι ο εμβολιασμός δρα προστατευτικά. Η κ. Γκάγκα σημείωσε ότι στη ΜΕΘ του νοσοκομείου υπάρχει διασωληνωμένος ασθενής 20 ετών, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, ενώ υπάρχουν και άλλοι διασωληνωμένοι ασθενείς κάτω των 38 ετών. «Κανείς δεν είναι απρόσβλητος» ανέφερε χαρακτηριστικά. Διευκρίνισε πάντως ότι οι πιο νεαροί ασθενείς είναι λίγοι.

Κανένα φως… από τα λύματα 

Αυξητική παραμένει η ημερήσια τάση στο ιικό φορτίο των λυμάτων της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εξέλιξη των μετρήσεων που γίνονται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ. από δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου:

Η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων δηλαδή της Τετάρτης 03/03 και της Πέμπτης 04/03, είναι

– αυξημένη κατά 15% σε σχέση τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 1/3 και της Τρίτης 2/3

– σταθερή (αύξηση μικρότερη του 3%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Τετάρτης 24/2 και Πέμπτης 25/2

     Ασφυκτιούν οι ΜΕΘ

Τα νοσοκομεία της Αττικής ασφυκτιούν, οι ΜΕΘ για τον κορωναϊό είναι κατειλημμένες κατά 87% και οι ήρωες της πρώτης γραμμής κρούουν των κώδωνα του κινδύνου.

«Εχουν κορεστεί όλα- και οι θάλαμοι και οι ΜΕΘ. Το νοσοκομείο είναι γεμάτο, βγάζουμε ένα εξιτήριο και υπάρχουν άνθρωποι που περιμένουν να μπουν. Αυτή τη στιγμή στο “Σωτηρία” έχουμε 84 κρεβάτια ΜΕΘ και σε αυτά είναι περίπου 65 διασωληνωμένοι ασθενείς» είπε η Μίνα Γκάγκα

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Είναι πολύ ισχυρό, άρα και πιο επικίνδυνο, το νέο κύμα του κορωναϊού στην Ελλάδα: Τρομάζουν οι μεταλλάξεις…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: