Είναι πολύ ισχυρό, άρα και πιο επικίνδυνο, το νέο κύμα του κορωναϊού στην Ελλάδα: Τρομάζουν οι μεταλλάξεις…

File Photo: Περιπολικά σε αστυνομική επιχείρηση. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Η μάχη με τον κορωνοϊό στην Ελλάδα, εξελίσσεται σε αγώνα αντοχής απέναντι στις μεταλλάξεις και την κόπωση των πολιτών από τα περιοριστικά μέτρα.

Αυτό αποτυπώθηκε και στα επιδημιολογικά δεδομένα της εβδομάδας που παρουσιάστηκαν την Παρασκευή κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.215, εκ των οποίων 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Παρά τα αυστηρό πλαίσιο στην Αττική και σε πολλές ακόμη περιοχές, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι το ισχυρό κύμα που βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία 24ωρα θα συνεχιστεί και την ερχόμενη εβδομάδα, «δείχνοντας» προς αποκλιμάκωση προς το τέλος του Μαρτίου.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, από όσα ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου προκύπτει πλέον κυριαρχία της βρετανικής μετάλλαξης, με την ίδια να μιλά για «αγώνας που γίνεται ακόμα πιο άνισος».

Η επικράτηση της εν λόγω παραλλαγής του ιού αφορά πλέον το 60%-70% των νέων κρουσμάτων στο σύνολο της χώρας και έως το 90% στην Αττική και την Κρήτη.

Σε ανάλογο μήκος κύματος, κινήθηκε, άλλωστε και ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης, μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής στον ΣΚΑΪ.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι σε όλη τη χώρα έχουν επικρατήσει οι μεταλλάξεις και γι’ αυτό δεν μειώνονται τα κρούσματα. Στην Κρήτη έχουν επικρατήσει απολύτως. Αυτός είναι ο λόγος που το κύμα αυτό δεν υποχωρεί. Είναι ανθεκτικό», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ προειδοποίησε για περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων την ερχόμενη εβδομάδα.

«Δεν αποκλείεται να δούμε και 2.800-3.000 κρούσματα κάποια μέρα. Αυτό θα συνεχιστεί περίπου μέχρι τις 15-18 Μαρτίου και γύρω στις 20-25 Μαρτίου θα δούμε να αποκλιμακώνονται τα νούμερα προς τα κάτω, πάρα πολύ αργά».

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 201.677 (ημερήσια μεταβολή +1,1%), εκ των οποίων 51,7% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 71 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.885 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 32, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.664 θάνατοι. Το 95,8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 451 (68,3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 84,7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.398 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 402 (ημερήσια μεταβολή +10,14%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 335 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 44 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι τα 79 έτη.

  • Δοκιμασία χωρίς τέλος στα νοσοκομεία

Τα παραπάνω προμηνύουν και για ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση όσον αφορά την πίεση προς το Σύστημα Υγείας, που εδώ και μέρες κινείται στα όριά του, με τις ενδείξεις να παραπέμπουν σε δοκιμασία διαρκείας και τον Μάρτιο.

Η κ. Παπαευαγγέλου σημείωσε πως αυτή την ώρα νοσηλεύονται με κορωνοϊό στη χώρα, πάνω 3.200 άτομα και την τελευταία εβδομάδα καταγράφονται καθημερινά 330 εισαγωγές ασθενών. Ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, σημείωσε ότι μονο στην Αττική τα εισιτήρια στα νοσοκομεία είναι περίπου 200 ανά ημέρα.

  • Στο «βαθύ κόκκινο» Φωκίδα και Ανώγεια – Άρση lockdown στη Λάρισα – Διευκρινίσεις για ΚΤΕΟ και γάμους

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου εντάσσονται από το Σάββατο 6 Μαρτίου στις 6 το πρωί η περιφερειακή ενότητα Φωκίδας καθώς και ο δήμος Ανωγείων, όπως ανακοίνωσε, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα.

Τα κρούσματα στο Δήμο Ανωγείων έχουν σχεδόν διπλασιαστεί μέσα σε 2 ημέρες. Παράλληλα, ο 14ήμερος μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους στο δήμο είναι 588 ο δείκτης, όταν το όριο συναγερμού του Ευρωπαϊκού ECDC είναι 150. Όσον αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας, τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί από 19 στις 27 Φεβρουαρίου σε 59 χθες, ενώ το εβδομαδιαίο ποσοστό αύξησης έχει φτάσει στο 240%.

Ακόμη, όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, αναστέλλεται η ένταξη της περιφερειακής Ενότητας Λάρισας από αύριο στο «βαθύ κόκκινο» λόγω του δεύτερου και εξίσου ισχυρού σεισμού των 5,9 ρίχτερ που σημειώθηκε χθες. «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις, εξετάζουμε τα δεδομένα, ενημερωνόμαστε διαρκώς για την πορεία των ελέγχων και της αποκατάστασης των ζημιών στην ευρύτερη περιοχή και είμαστε σε διαδικασία μελέτης εντός του Σαββατοκύριακου ενός ειδικού πλαισίου με έμφαση φυσικά στα ζητήματα δημόσιας υγείας, αντιλαμβανόμενοι όμως και τις ιδιαίτερες περιστάσεις και ανάγκες. Πλαίσιο που σκοπεύουμε να ανακοινώσουμε από Δευτέρα», επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς.

Παράλληλα έδωσε διευκρινίσεις για την μετάβαση σε ΚΤΕΟ καθώς και για την τέλεση γάμων. Για τη μετάβαση σε ΚΤΕΟ δεν υφίστανται οι περιορισμοί που ανακοινώθηκαν για τον κωδικό 2 (μετακίνηση εντός οικείου δήμου ή σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από την κατοικία). Για τη μετακίνηση απαιτείται αποστολή SMS με τον κωδικό 2 (ή έντυπη βεβαίωση) καθώς και αποδεικτικό του ραντεβού με το ΚΤΕΟ. Όσον αφορά την τέλεση γάμων, αυτή θα επιτρέπεται με την παρουσία όμως αυστηρά έως 9 ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του θρησκευτικού ή πολιτικού λειτουργού καθώς και του αναγκαίου βοηθητικού προσωπικού. Η άρση της αναστολής των τελετών γάμου προέκυψε ύστερα από ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής υπέρ του αιτήματος του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την εφαρμογή ίδιων όρων στην τέλεση πολιτικών και θρησκευτικών γάμων.

Ακόμη, ο κ. Χαρδαλιάς έκρουσε «τον κώδωνα του κινδύνου για το αυξημένο ιικό φορτίο που παρουσιάζουν κάποιες περιφερειακές ενότητες στη χώρα. Συγκεκριμένα, το ιικό φορτίο είναι ιδιαίτερα αυξημένο στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης (ιδιαίτερα δε στους Δήμους Εορδαίας και Κοζάνης), στις Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς, Ιωαννίνων, Καβάλας, Ημαθίας (και ιδιαίτερα στο Δήμο Αλεξάνδρειας), καθώς και στις Περιφερειακές Ενότητες Σερρών, Κιλκίς, Ζακύνθου, Χανίων και Ρεθύμνης. Στις περιοχές αυτές οι δείκτες του μέσου όρου των 14 ημερών ανά 100.000 κατοίκους καθώς και των 7 ημερών, σιγά-σιγά επιδεινώνονται και πλησιάζουν το επίπεδο του συναγερμού. Ο κ. Χαρδαλιάς επέστησε την προσοχή και απηύθυνε έκκληση για πιστή εφαρμογή των μέτρων, ειδικά σε αυτές τις περιοχές. «Είναι ζωτικής σημασίας, καθώς είναι ο μόνος τρόπος για να μην χρειαστούν επιπλέον μέτρα, πόσο μάλλον που οι περισσότερες από αυτές τις περιοχές έχουν ταλαιπωρηθεί πρόσφατα από τέτοιου είδους πρόσθετα περιοριστικά μέτρα», τόνισε.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι την ίδια ώρα που σε όλο τον κόσμο, χώρες προσπαθούν να αντισταθούν στο 4ο κύμα, «εμείς παλεύουμε για να αποκρούσουμε το 3ο κύμα. Κάτω από δύσκολες επιδημιολογικές συνθήκες και με την κούραση να συνοδεύει την καθημερινή προσπάθεια όλων μας. Και με τις μεταλλάξεις να δυσχεραίνουν και να επιβαρύνουν την καθημερινότητά μας», ενώ προσέθεσε ότι οι μεταλλάξεις επιταχύνουν την μετάδοση του ιού, επιβαρύνοντας την επιδημιολογική εικόνα της χώρας από άκρη σε άκρη.

Παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη που υπάρχει για τον περιορισμό των μετακινήσεων ώστε να περιοριστεί η διασπορά του ιού από περιοχή σε περιοχή, από γειτονιά σε γειτονιά, από παρέα σε παρέα, από οικογένεια σε οικογένεια.

«Πέρσι τον Μάρτιο βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη συγκυρία. Και τότε, για να προστατεύσουμε εμάς και τους γύρω μας, γίναμε ιδιαίτερα προσεκτικοί, έτσι καταφέραμε και κάναμε τη διαφορά. Έτσι πρέπει να παραμείνουμε και τώρα, που πλησιάζουμε πια στο τέλος της περιπέτειας αυτής. Γιατί πλέον έχουμε στη διάθεσή μας τα εμβόλια που με τόση προσμονή περιμέναμε. Και γνωρίζουμε ότι λειτουργούν.

Και αφού μας παρέχεται η δυνατότητα, πλέον είναι θέμα ατομικής υπευθυνότητας να προστατεύσουμε εμάς και τους γύρω μας, κάνοντας το εμβόλιο. Η αντίστροφη μέτρηση για να επιστρέψουμε με ασφάλεια στην προ-covid καθημερινότητα, έχει ξεκινήσει. Με την επιχείρηση «Ελευθερία» κάνουμε κάθε μέρα και ένα βήμα προς το τέλος της πανδημίας και την άρση των περιορισμών που μας έχει επιβάλλει. Προς εκείνη τη στιγμή που θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε σταδιακά στις συνήθειες μας, στις καθημερινές -μικρότερες και μεγαλύτερες- απολαύσεις που έχουμε στερηθεί -και θα μπορέσουμε να το κάνουμε παρέα με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, χωρίς φόβο», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ερωτηθείς αν θα ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες εφόσον βελτιωθούν οι επιδημιολογικοί δείκτες ο κ. Χαρδαλιάς είπε: «Εφόσον μπορέσουμε να τηρήσουμε αυστηρά τα μέτρα θα μπορέσουμε να βελτιωθούν οι επιδημιολογικοί μας δείκτες. Αν καταφέρουμε τα επόμενα εικοσιτετράωρα να μειώσουμε τις μετακινήσεις μας στις απολύτως αναγκαίες, αν μπορέσουμε να αποφύγουμε οποιαδήποτε μετακίνηση είναι περιττή, αν στην τόση κούραση που υπάρχει μπορέσουμε να πείσουμε τους εαυτούς μας ότι δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα περιττό απλά για άλλη μια φορά να συνεισφέρουμε στην κοινή προσπάθεια όπως κάνει η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού νομίζω ότι θα βελτιωθούν οι επιδημιολογικοί δείκτες οπότε ούτως ή άλλως προτεραιότητα είναι με τη βελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών να υπάρχουν μια σειρά δραστηριοτήτων οι οποίες θα ανοίξουν».

Ερωτηθείς γιατί οι εισηγήσεις και οι αποφάσεις δεν αφορούσαν σε μέτρα ελέγχου της διασποράς στους χώρους εργασίας εφόσον οι χώροι εργασίας και οι συνάξεις στα σπίτια αποτελούν αιτίες εξάπλωσης της πανδημίας τις τελευταίες εβδομάδες ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι έχουν ξεκινήσει ενδελεχείς έλεγχοι σε όλη τη χώρα σε πάρα πολλές επιχειρήσεις ενώ προσέθεσε ότι το ζήτημα θα εντατικοποιηθεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα γιατί χρειαζόταν ένας χρόνος συμμόρφωσης.

«Είναι ξεκάθαρο το μήνυμα και προκύπτει και από τις ιχνηλατήσεις ότι σε συντριπτικό ποσοστό αυτές οι 2 περιπτώσεις ήταν που συνέβαλαν στην διασπορά του ιού. Βήμα- βήμα πάμε και παρατηρούμε τα δεδομένα και ανάλογα με τα δεδομένα που υπάρχουν, υπάρχουν εργαλεία που η κυβέρνηση πάντα σε συνεννόηση και με εισήγηση των επιδημιολόγων μπορεί να χρησιμοποιήσει είτε στην κατεύθυνση του να αυστηροποιήσει τα υπάρχοντα μέτρα είτε να μπορέσει να κάνει ένα βήμα πίσω σε σχέση με τα περιοριστικά αυτά μέτρα. Είναι μια δύσκολη πορεία , ένας μαραθώνιος και προσπαθούμε βήμα- βήμα με βάση τα πραγματικά δεδομένα να παίρνουμε τις κατάλληλες αποφάσεις», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Παπαευαγγέλου: Αυξητική τάση του επιδημιολογικού φορτίου σε πολλές περιοχές της χώρας

Αυξητική τάση σε πολλές περιοχές της χώρας παρουσιάζει το επιδημιολογικό φορτίο του νέου κορονοϊού.

Ο δείκτης θετικότητας άγγιξε το 4%, οι νοσηλείες αυξήθηκαν, η πίεση στο σύστημα υγείας είναι εμφανής, ωστόσο ο δείκτης θνητότητας παραμένει σταθερά χαμηλός, ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Η κα Παπαευαγγέλου έκανε λόγο για διπλασιασμό του επιδημιολογικού φορτίου τις τελευταίες 15 μέρες, με τα ενεργά κρούσματα να φτάνουν τα 16.500. Η ηλικιακή ομάδα 20-65 βρίσκεται στην κορυφή των νέων κρουσμάτων, ενώ μείωση παρουσιάζουν οι άνω των 75 ετών – και αυτό όπως είπε, οφείλεται στον εμβολιασμό. Επιβαρυμένη είναι και η κατάσταση στην Αττική με μεγάλη διασπορά σε όλες τις γειτονιές, ενώ 37% αύξηση είχαμε και στην Θεσσαλονίκη.

Η πληρότητα των ΜΕΘ covid στην Αττική αγγίζει το 87% και καθημερινά στην επικράτεια καταγράφονται 330 εισαγωγές στα νοσοκομεία. Επανέλαβε ότι πρέπει να γίνει μια συλλογική προσπάθεια ώστε να κτίσουμε το τείχος ανοσίας με τον εμβολιασμό και να τηρούμε με αυστηρότητα τα μέτρα προστασίας. Η χρήση της μάσκας είναι η πιο αποτελεσματική παρέμβαση, τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου. “Ήμουν και παραμένων αισιόδοξη ότι θα τα καταφέρουμε” κατέληξε.

  • Στην εποχή των μεταλλάξεων ο αγώνας μας κατά του κορονοιού γίνεται ακόμα πιο άνισος

Στην εποχή των μεταλλάξεων, ο αγώνας μας κατά του κορονοιού είναι ακόμα πιο άνισος, τόνισε απόψε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου. Ελπίζουμε ότι μία μείωση των κρουσμάτων θα μας επιτρέψει μετά τις επόμενες 2 εβδομάδες να ανοίξουμε κάποιες δραστηριότητες, ανέφερε, αλλά τόνισε πως η πίεση στο σύστημα Υγείας θα διαρκέσει για τουλάχιστον 3 με 4 εβδομάδες ακόμα. «Περιμένουμε την μείωση των κρουσμάτων για να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε την άρση κάποιον μέτρων» είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο η πραγματικότητα τώρα στη χώρα, όπως την περιέγραψε η κα Παπαευαγγέλου, είναι διαφορετική, καθώς καταγράφεται αυξητική τάση του επιδημιολογικού φορτίου σε πολλές περιοχές και ο δείκτης θετικότητας άγγιξε το 4%. Η ίδια έκανε λόγο για αύξηση των νοσηλειών. τονίζοντας ότι αυτή την ώρα νοσηλεύονται με κορονοϊό στη χώρα, πάνω 3200 άτομα και την τελευταία εβδομάδα καταγράφονται καθημερινά 330 εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία.

Η κα Παπαευαγγέλου μίλησε για διπλασιασμό του επιδημιολογικού φορτίου τις τελευταίες 15 μέρες, με τα ενεργά κρούσματα να φτάνουν τα 16.500. Η ηλικιακή ομάδα 20-65 βρίσκεται στην κορυφή των νέων κρουσμάτων, ενώ μείωση παρουσιάζουν οι άνω των 75 ετών – και αυτό όπως είπε, οφείλεται στον εμβολιασμό. Επιβαρυμένη είναι και η κατάσταση στην Αττική, με μεγάλη διασπορά σε όλες τις γειτονιές, ενώ 37% αύξηση είχαμε και στην Θεσσαλονίκη, όπου τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε 2000.

Η πληρότητα των ΜΕΘ covid στην Αττική αγγίζει το 87%, παρότι αυξήθηκαν οι κλίνες όπως είπε, και πρόσθεσε ότι μόνο την προηγούμενη εβδομάδα διασωληνώθηκαν 196 ασθενείς. Η ίδια πάντως παρατήρησε, πως ο δείκτης που αφορά τους θανάτους σε σχέση με τα κρούσματα παραμένει χαμηλός στη χώρα μας.

Προσπαθώντας να εξηγήσει γιατί φτάσαμε σήμερα σε αυτή την κατάσταση, κυρίως στην Αττική, είπε ότι σε αυτό συνέβαλε ο χειμωνιάτικος καιρός των προηγούμενων ημερών, που αύξησε τον συγχρωτισμό στους κλειστούς χώρους, αλλά και το γεγονός ότι οι νέες μολύνσεις, σχετίζονται πλέον σε μεγάλο βαθμό με τις μεταλλάξεις. Επίσης ένας άλλος λόγος είναι, η ήδη μεγάλη διασπορά που υπάρχει στην κοινότητα, η οποία, όπως είπε, κάνει την μετάδοση του ιού ακόμα πιο εύκολη. Αυτοί οι παράγοντες σε συνδυασμό με την χαλάρωση που είναι δικαιολογημένη, καθώς υπάρχει κόπωση, αύξησαν τα κρούσματα τις τελευταίες μέρες, εξήγησε.

Η κυρία Παπαευαγγέλου επεσήμανε πως «δεν μπορούμε να πούμε ότι τα μέτρα δεν ήταν αποτελεσματικά. Ας αναλογιστούμε τι θα είχε γίνει αν δεν είχαν ληφθεί αυτά τα μέτρα».

Η ίδια προέβλεψε ότι το σύστημα υγείας θα πιεστεί και τις επόμενες εβδομάδες, καθώς όπως είπε, είναι πιθανό την ερχόμενη εβδομάδα, τουλάχιστον 200 άτομα να χρειαστούν νοσηλεία σε κρεβάτι ΜΕΘ.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυξάνεται η μετάδοση του ιού στους εξωτερικούς χώρους, ήταν ξεκάθαρη τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις, αλλά διευκρίνισε ότι «είναι διαφορετικό να κάνουν βόλτα δύο άνθρωποι σε έναν πεζόδρομο με μάσκα όπου δύσκολα μεταδίδεται ο ιός, από το να συγκεντρώνονται 5- 6 άτομα γύρω από ένα παγκάκι να βγάζουν τη μάσκα για να πιουν καφέ και να καπνίσουν, ενώ ταυτόχρονα μιλούν δυνατά και γελούν».

Σε άλλη ερώτηση που αφορούσε τις μεταλλάξεις, είπε ότι αυτές απασχολούν πολύ τους επιστήμονες, αλλά φαίνεται ότι η βρετανική μετάλλαξη αντιμετωπίζεται από τον εμβολιασμό και η Νοτιοαφρικανική μπορεί να αντιμετωπιστεί καλύτερα από κάποια εμβόλια. Μιλώντας για το μεταλλαγμένο στέλεχος της Βραζιλίας, είπε ότι είναι καινούργιο και δεν έχει μελετηθεί αρκετά, αλλά εμφανίστηκε καθησυχαστική μιλώντας για «την κυτταρική ανοσία» σε ανθρώπους που έχουν νοσήσει, καθώς εξήγησε ότι αναπτύσσουν σημαντική άμυνα στον ιό «μέσω ενεργοποιημένων λεμφοκυττάρων».

Τέλος, επανέλαβε ότι πρέπει να γίνει μια συλλογική προσπάθεια ώστε να κτίσουμε το τείχος ανοσίας με τον εμβολιασμό και να τηρούμε με αυστηρότητα τα μέτρα προστασίας. Όπως επανέλαβε, η χρήση της μάσκας είναι η πιο αποτελεσματική παρέμβαση. «Η χρήση μάσκας είναι η πιο αποτελεσματική, μη φαρμακευτική παρέμβαση, για τον περιορισμό της μετάδοσης» κατέληξε.

  • Κοντοζαμάνης: Οι επόμενες 15 μέρες κρίσιμες για το σύστημα υγείας – Νέες κλίνες θα διατεθούν στο ΕΣΥ

Το σύστημα Υγείας στην Αττική συνεχίζει να πιέζεται, ο αριθμός των εισαγωγών παραμένει μεν σταθερός αλλά σε υψηλά επίπεδα και οι επόμενες 10 με 15 μέρες είναι κρίσιμες, ανέφερε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Υπάρχει πίεση στο ΕΣΥ στην Αττική, με τον μέσο όρο εισαγωγών να είναι περίπου 200 την ημέρα και την τελευταία εβδομάδα οι εισαγωγές έφτασαν τις 1.600, ανέφερε ο κ. Κοντοζαμάνης. Τόνισε ότι ο μέσος όρος ηλικίας των εισαγωγών είναι τα 45 έτη και υπάρχουν διασωληνωμένοι οι οποίοι δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα. Η πληρότητα των ΜΕΘ covid στην Αττική αγγίζει το 87% και τις επόμενες ημέρες, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, θα δοθούν προς διάθεση νέες κλίνες ΜΕΘ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πίεση στο ΕΣΥ. Υπογράμμισε για άλλη μια φορά ότι πρέπει να τηρούμε ευλαβικά τα μέτρα προστασίας, τονίζοντας ότι η εξέλιξη θα ήταν δυσμενής εάν δεν είχαν ληφθεί.

Αναφερόμενος στη συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα την χαρακτήρισε “εποικοδομητική”, λέγοντας ότι σήμερα περισσότερες από 120 κλίνες ΜΕΘ έχουν διατεθεί και “φυσικά ανάλογα πως θα εξελιχθεί η νόσος εξετάζονται όλα τα σενάρια ώστε αν υπάρξει ζήτημα στα δημόσια νοσοκομεία να χρησιμοποιηθούν στο σύνολό τους οι δομές του ιδιωτικού φορέα”.

Υπερβολική η κίνηση παραίτησης του διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου “Αγία Όλγα”

“Η κίνηση του γιατρού ήταν υπερβολική και αβάσιμοι οι ισχυρισμοί του”, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, κληθείς να σχολιάσει την παραίτηση του διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου “Αγία Όλγα”, Ιωάννη Ιωαννίδη, ο οποίος ανέφερε ότι χθες το “Αγία Όλγα” “σε όλη την Αθήνα ήταν το μόνο νοσοκομείο για περιστατικά παθολογικά και Covid”, κάνοντας λόγο για “πλήρη αποτυχία και άγνοια των πραγματικών συνθηκών”.

Όπως είπε ο κ. Κοντοζαμάνης, “πράγματι το Νοσοκομείο “Αγία Όλγα” “είχε μία εργώδη εφημερία χθες και το Νοσοκομείο ανταπεξήλθε επιτυχώς”. Πρόσθεσε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε “το νοσοκομείο να εφημερεύει με ασφάλεια και να αντιμετωπίζει τόσο τα covid όσο και τα μη covid περιστατικά και σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε νοσηλεία περιστατικών με κορονοϊό μαζί με περιστατικά μη κορονοϊού”. Σημείωσε ότι “η αρμόδια υπεύθυνη της επιτροπής νοσοκομειακών λοιμώξεων έδωσε τις απαραίτητες κατευθύνσεις και όλα έγιναν σύμφωνα με τα πρωτόκολλα που προβλέπονται έτσι ώστε να είναι μία ασφαλής εφημερία και να αντιμετωπιστούν επιτυχώς τα περιστατικά”.

Γεωγραφική κατανομή των 2.215 κρουσμάτων covid-19

Η γεωγραφική κατανομή των 2.215 κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

122 κρούσματα στην Π.Ε. Ανατολικής Αττικής

113 κρούσματα στην Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών

147 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών

35 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικής Αττικής

314 κρούσματα στην Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών

97 κρούσματα στην Π.Ε. Νοτίου Τομέα Αθηνών

184 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

45 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων

247 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

37 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

37 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

20 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

17 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας

107 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

26 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

4 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

32 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

25 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

39 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Θάσου

4 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας

40 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

20 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Καλύμνου

12 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

5 κρούσματα στην Π.Ε. Kέας-Κύθνου

6 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Kεφαλληνίας

3 κρούσματα στην Π.Ε Κιλκίς

21 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

49 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

56 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

11 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

7 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Λήμνου

21 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

26 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

15 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

18 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

5 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου

8 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

3 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων

2 κρούσματα στην Π.Ε. Σύρου

5 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

40 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

11 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

15 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

10 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

60 κρούσματα υπό διερεύνηση

Έξι συλλήψεις και πρόστιμα ύψους 650.000 ευρώ για παραβίαση των μέτρων κατά του κορονοϊού

Πρόστιμα ύψους 650.000 ευρώ, έξι συλλήψεις και 15ήμερο «λουκέτο» σε δύο καταστήματα είναι ο απολογισμός των χθεσινών ελέγχων των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών για την τήρηση των μέτρων περιορισμού του κορονοϊού.

Συνολικά διενεργήθηκαν 83.737 έλεγχοι (οι 72.713 από την ΕΛ.ΑΣ.) και καταγράφηκαν 1.973 περιπτώσεις παραβίασης των μέτρων, εκ των οποίων το 77,5% ήταν άσκοπη μετακίνηση και το 19,5% μη χρήση μάσκας.

Φάουτσι στον ΣΚΑΪ: Η ανησυχία μου είναι ελάχιστη για παρενέργειες από τα εμβόλια

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: