Επιτέλους ξυπνάνε: Πρόταση για ψηφιακό διαβατήριο εμβολιασμού καταθέτει η Κομισιόν μέσα στον Μάρτιο

FILE PHOTO: Αεροπλάνο της Lufthansa κατά τη διάρκεια απογείωσης. EPA, VINCENT JANNINK




Κερδίζει αποφασιστικά έδαφος η ιδέα του διαβατηρίου εμβολιασμού στην Ευρώπη.Το πρωί της Δευτέρας (1/3) η επικεφαλής της Eυρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι μέσα στον Μάρτιο θα παρουσιάσει μία πρόταση  για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού ψηφιακού διαβατηρίου εμβολιασμού.

«Όσον αφορά στην ερώτηση, με τι θα μπορούσε να μοιάζει το ψηφιακό, πράσινο διαβατήριο: Θα υποβάλουμε μία πρόταση τον Μάρτιο» δήλωσε η ντερ Λάιεν μιλώντας κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με γερμανούς βουλευτές.

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα οι ηγέτες της ΕΕ σε τηλεδιάσκεψη που είχαν συζήτησαν τα διαβατήρια εμβολιασμού.

Τα κράτη του Νότου -η Ελλάδα, στην οποία ανήκει και η πατρότητα της ιδέας, η Ισπανία και η Ιταλία- που  εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, πιστεύουν ότι ένα τέτοιο σύστημα θα μπορούσε να διευκολύνει τα αεροπορικά ταξίδια, βοηθώντας  να αποφευχθεί η επανάληψη της καταστροφικής περιόδου των καλοκαιρινών διακοπών του περασμένου έτους.

Ωστόσο, άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, εμφανίζονται πιο διστακτικές, καθώς αξιωματούχοι τονίζουν ότι το σχέδιο αυτό ενδέχεται να δημιουργήσει μια de facto υποχρέωση εμβολιασμού και να εισαγάγει διακρίσεις για όσους δεν μπορούν ή δεν θα λάβουν το εμβόλιο.

Η Γαλλία ιδίως, όπου η αντιεμβολιαστική τάση είναι ιδιαίτερα ισχυρή και όπου η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να μην καταστήσει τους εμβολιασμούς υποχρεωτικούς, θεωρεί την ιδέα των διαβατηρίων εμβολιασμού «πρόωρη», δήλωσε σήμερα Γάλλος αξιωματούχος.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε το βράδυ της Πέμπτης, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ είχε δηλώσει ότι υπάρχει συναίνεση για τη θεσμοθέτηση των πιστοποιητικών εμβολιασμού, αλλά όχι και για τον τρόπο που αυτά θα χρησιμοποιηθούν.

Η  δημιουργία των πιστοποιητικών δεν σημαίνει ότι θα επιτρέπεται να ταξιδεύουν μόνο όσοι διαθέτουν διαβατήριο εμβολιασμού, αλλά ότι η αντιμετώπισή τους θα είναι ενδεχομένως διαφορετική (π.χ λιγότερες διατυπώσεις και έλεγχοι στα αεροδρόμια).

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝEWS GOOGLE

ΙΑΤΑ: Ζητεί από Κομισιόν υιοθέτηση πρότασης Μητσοτάκη για “διαβατήριο εμβολιασμού”

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: