ΙΑΤΑ: Ζητεί από Κομισιόν υιοθέτηση πρότασης Μητσοτάκη για “διαβατήριο εμβολιασμού”

File photo: Με ανοιχτή επιστολή προς την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ, η Ένωση ζητεί να υποστηριχθεί η πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού ώστε να συμφωνηθεί ένα κοινό ψηφιακό, ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού COVID-19. EPA, OLIVER LANG




Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA) κάλεσε όλους τους κλάδους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να στηρίξουν την πρόταση του Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για ένα ψηφιακό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά της COVID-19, το οποίο θα επιτρέπει σε όσους έχουν εμβολιαστεί να ταξιδεύουν ελεύθερα στην Ευρώπη χωρίς να κάνουν τεστ για τον κορωναϊό.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, σε ανοικτή επιστολή του προς την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο γενικός διευθυντής της IATA, Αλεξάντρ ντε Ζουνιάκ  καλεί όλες τις χώρες της Ε.Ε. να συντονίσουν τις πολιτικές τους, προκειμένου η Ευρώπη να αποκομίσει και πάλι τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη από την ελευθερία των μετακινήσεων, ξεκινώντας με όσους έχουν εμβολιαστεί.

Yπέρ της πρότασης του Κυριάκου Μητσοτάκη για καθορισμό κοινού πιστοποιητικού εμβολιασμού το οποίο θα ενέχει θέση και «διαβατηρίου» για τις μετακινήσεις και τη διευκόλυνση των ταξιδιών στην Ευρώπη, τάσσεται η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ).

«Η πρόταση του κ. Μητσοτάκη θα πρέπει να υιοθετηθεί από την Κομισιόν και όλα τα κράτη μέλη. Ο εμβολιασμός είναι κλειδί προκειμένου να ανοίξουν εκ νέου με ασφάλεια τα σύνορα ώστε να εκκινήσει η οικονομική ανάκαμψη», σημειώνει στην επιστολή ο γενικός διευθυντής της IATA, προσθέτοντας ότι «ένα πανευρωπαϊκό πιστοποιητικό θα ήταν ένα σημαντικό βήμα, ώστε οι κυβερνήσεις να ανοίξουν με ασφάλεια τα σύνορά τους, παρέχοντας και την εμπιστοσύνη στους επιβάτες να ταξιδέψουν χωρίς το εμπόδιο της καραντίνας».

Τονίζει δε ότι «η ελληνική πρόταση αφορά ένα εναρμονισμένο πιστοποιητικό εμβολιασμού που θα μπορούσε να συμβάλει στην αποκατάσταση της κινητικότητας σε διεθνή κλίμακα, κάτι το οποίο αποτελεί τη βάση για την αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας σε επίπεδα πριν από την κρίση». «Το αίτημα για εναρμονισμένη, ασφαλή επανεκκίνηση στον κλάδο των αερομεταφορών είναι πιο επείγον από ποτέ λόγω των lockdowns και των ταξιδιωτικών περιορισμών παγκοσμίως», σημειώνει επίσης, καταλήγοντας:

«Βρισκόμαστε σε πολύ δύσκολο σημείο όσον αφορά την πανδημία. Αλλά τα σκληρά μέτρα που λαμβάνονται σε συνδυασμό με την επιτάχυνση των προγραμμάτων εμβολιασμού πρέπει να μας δώσουν την ελπίδα ότι μπορούμε να αποκαταστήσουμε με ασφάλεια την ελευθερία μετακίνησης, για τη διάσωση θέσεων εργασίας και την τόνωση της οικονομίας».

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Η Wizz Air Abu Dhabi ξεκίνησε την γραμμή από και προς την Ελλάδα – Πρώτη πτήση της στην Αθήνα   

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: