Έντονες αντιδράσεις γονέων και εκπαιδευτικών για την απόφαση να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία στη Λεμεσό

Αντιδρούν γονείς και εκπαιδευτικοί για τα κλειστά σχολεία στη Λεμεσό. ΚΥΠΕ




Χαστούκι στην Κυβέρνηση από τους οργανωμένους γονείς αλλά και τους εκπαιδευτικούς δευτερόλεπτα μετά τις ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας.

Το Υπουργικό Συμβούλιο, όχι μόνο δεν αποφάσισε επιστροφή των μαθητών του Γυμνασίου στις τάξεις τους, αλλά έκανε ακόμα ένα βήμα πίσω, στέλνοντας ξανά στην τηλεκπαίδευση και τους μαθητές της Δημοτικής Εκπαίδευσης στην επαρχία της Λεμεσού.

Καταιγισμός δηλώσεων, θύελλα αντιδράσεων και έντονη αναστάτωση μεταξύ των γονιών, οι οποίοι αυτή τη φορά, δεν φαίνεται να πείθονται καθόλου από τις εξαγγελίες των αρμοδίων υπουργών για παραχώρηση επιδομάτων για σκοπούς φύλαξης των παιδιών τους αφού προτάσσουν το δικό τους δικαίωμα για επιστροφή στους χώρους εργασίας τους. «Σήμερα μας είπαν, ότι οι μαθητές των Γυμνασίων είναι η αιτία της μετάδοσης του ιού στην κοινότητα. Πρέπει να αλλάξουν την απόφαση τους. Είναι ντροπή», ανέφερε μερικά λεπτά μετά τις ανακοινώσεις ο πρόεδρος των οργανωμένων γονιών Μέσης εκπαίδευσης, ενώ ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Θέμης Πολυβίου επέλεξε αντί σχολίου να πει «κρίμα και πάλι κρίμα».

Οι αποφάσεις για την εκπαίδευση, αναπόφευκτα μετά τον ξεσηκωμό γονιών και εκπαιδευτικών, έβαλαν αυτομάτως σε δεύτερη μοίρα και την επαναλειτουργία, με αυστηρούς περιορισμούς, των χώρων εστίασης αλλά και τις χαλαρώσεις που δόθηκαν για την Καθαρά Δευτέρα.

Ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, ανακοινώνοντας τις αποφάσεις της Κυβέρνησης, πρόταξε τα βεβαρημένα επιδημιολογικά δεδομένα, τονίζοντας ότι «η εικόνα στα Δημοτικά Σχολεία παγκύπρια είναι επιβαρυμένη με άκρως ανησυχητικά τα δεδομένα στην Επαρχία Λεμεσού» και αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Κύπρου ανέφερε ότι «από την ανάλυση των εισαγωγών/νοσηλειών των τελευταίων ημέρων, διαπιστώνεται ότι οι περισσότερες μεταδόσεις έγιναν σε ενδοοικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον, καθώς και σε χώρους εργασίας, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας έχει μειωθεί, παρατηρώντας εισαγωγές σε υγιή άτομα μικρότερης ηλικίας που αναπτύσσουν έντονα καρδιοαναπνευστικά συμπτώματα και χρειάζονται νοσηλεία». Οι αποφάσεις της Κυβέρνησης, είπε, χωρίζονται σε δύο πυλώνες.

Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι από πλευράς των επιστημόνων, σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση για τους μαθητές γυμνασίου, είχε κατατεθεί ενδιάμεση λύση, για καθυστέρηση στην επιστροφή τους στις τάξεις τους υπό την προϋπόθεση ότι το υπουργείο Παιδείας θα προετοιμαζόταν εντός των ημερών για την εφαρμογή εκ περιτροπής παρουσίας των παιδιών στα σχολεία τους. Για τη Δημοτική Εκπαίδευση, οι επιστήμονες δεν έδωσαν το πράσινο φως, αφού μεταξύ τους δεν υπήρχε ομοφωνία και όπως πληροφορούμαστε ζήτησαν περισσότερα στοιχεία για να μπορέσουν να στηρίξουν μια τέτοια απόφαση.

Εισήγηση των επιστημόνων, αποτελούσε η απόφαση για τη μείωση του ποσοστού εργαζομένων στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών.

Από 16 μέχρι 31 Μαρτίου

-Επαναφέρεται το 30% σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών με αναπροσαρμογή του προγράμματος εβδομαδιαίου ελέγχου rapid tests στο 25% των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών και παράλληλη ενίσχυση της εποπτείας και των ελέγχων.

-Αναστέλλεται η λειτουργία των Δημοτικών Σχολείων στην επαρχία Λεμεσού με φυσική παρουσία μαθητών μέχρι τις 31 Μαρτίου.

-Παρατείνεται η αναστολή φυσικής παρουσίας των μαθητών των Γυμνασίων σε παγκύπρια βάση για τις επόμενες δύο βδομάδες (μέχρι τις 31.03.2021).

Από τις 16 Μαρτίου

-Επαναλειτουργούν μόνο οι εξωτερικοί χώροι των υποστατικών εστίασης, με αυστηρό πρωτόκολλο.

-Μετακινείται η ώρα ισχύος της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 9 στις 11 το βράδυ (τα 2 γραπτά μηνύματα ανά άτομο παραμένουν).

-Οι πολίτες για τις μετακινήσεις τους από και προς τους χώρους εστίασης πρέπει να χρησιμοποιούν ένα από τα δύο γραπτά μηνύματα που δικαιούνται ανά εικοσιτετράωρο, στον αριθμό 2 στο 8998.

-Για την Καθαρά Δευτέρα μόνο, επιτρέπεται η πρόσβαση σε πλατείες και πάρκα μέχρι 6 άτομα με υποχρεωτική χρήση μάσκας από άτομα διαφορετικών νοικοκυριών και ταυτόχρονα θα επιτρέπεται η πρόσβαση σε εκδρομικούς χώρους και φράγματα.

Εντελώς διαφορετικό το μήνυμα των επιστημόνων

Ζήτησαν τη συνεργασία των πολιτών, προτάσσοντας την ανάγκη για ψυχολογική ανάταση μέσω χαλαρώσεων

Η δημοσιογραφική διάσκεψη που έδωσαν από κοινού τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής και τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής για την ψυχολογική στήριξη των πολιτών, «πνίγηκε» στη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσαν οι αποφάσεις της Κυβέρνησης για τον τομέα της εκπαίδευσης.

Ωστόσο, οι τοποθετήσεις τους ήταν σαφείς: «Θα το πω έτσι απλά: Τα ψέματα τελείωσαν», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ΣΕΕ Κωνσταντίνος Τσιούτης τονίζοντας ότι «έχουμε συμπληρώσει ήδη ένα χρόνο μέσα στην πανδημία και δεν γίνεται να πιστεύουμε ότι ο Μάρτιος του 2020 είναι ο ίδιος με το Μάρτιο του 2021. Όταν κλεινόμαστε μειώνονται τα περιστατικά, μειώνονται οι νοσηλείες, μειώνονται οι άνθρωποι που αρρωστούν. Όταν χαλαρώνουμε αρχίζουν αυτά και αυξάνονται».

Αυτή τη στιγμή, παραδέχθηκε, «υπάρχει μια νέα σοβαρή έξαρση», ωστόσο, «από εδώ και πέρα να συνεργαστούμε όλοι από κοινού και να ενεργούμε θέλοντας να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τον διπλανό μας. Χρειάζεται καλή επικοινωνία μεταξύ μας, καλή επιτήρηση, συνεργασία μεταξύ μας και στόχος είναι να κρατήσουμε την κατάσταση εδώ που είναι και αν είναι δυνατό να τη βελτιώσουμε».

Παρόμοια ήταν και η τοποθέτηση του επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής για την ψυχολογική στήριξη των πολιτών Καθηγητή Κωνσταντίνου Φελλά: «Δεν υπάρχει το Κράτος, η Κυβέρνηση, οι πολίτες. Είμαστε μαζί ενωμένοι σε αυτό και πρέπει μαζί να συνεχίσουμε» και τόνισε πως «οφείλουμε όλοι, να συμπεριφερόμαστε σαν να είμαστε φορείς του ιού που δεν πρέπει να μεταδώσουμε στους άλλους. Με πλήρη συναίσθηση της προστασίας των συνανθρώπων και των αγαπημένων μας προσώπων».

Από πλευράς του το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, επίκουρος Καθηγητής Γιώργος Νικολόπουλος, έστειλε το δικό του μήνυμα στους πολίτες και κυρίως στους πολίτες της Επαρχίας Λεμεσού: «Στην παρούσα φάση, στη συγκεκριμένη επαρχία, φαίνεται ότι υπάρχει μια μειωμένη συνεργασία των συμπολιτών μας στο να φοράμε τις μάσκες, να κρατάμε τις αποστάσεις, να περιορίσουμε τον συγχρωτισμό στους κλειστούς χώρους. Η πανδημική κόπωση που την έχουμε συζητήσει τόσο καιρό, έχει ίσως μεγαλύτερες επιπτώσεις. Νομίζω ότι αυτό μπορούμε να το βάλουμε στην άκρη και να δούμε από εδώ και πέρα τι μπορεί να γίνει και νομίζω ότι το μήνυμα είναι ότι μπορούμε να κάνουμε μια καινούργια αρχή, να συνεργαστούμε όλοι και να πετύχουμε το κοινό καλό».

Έτοιμος να αναλάβει πρωτοβουλία ο Τσιούτης

«Μην επιτίθεστε στους ειδικούς με αφορμή τις πολιτικές αποφάσεις», αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter, o επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής δρ Κωνσταντίνος Τσιούτης, σημειώνοντας ότι οι αποφάσεις μπορεί να έχουν βάση κάποιες από τις εισηγήσεις των ειδικών αλλά δεν είναι πάντα οι εισηγήσεις τους.

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, ο δρ. Τσιούτης, δηλώνει την ετοιμότητα της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς για να παρέχουν τη βοήθεια προκειμένου να γίνουν τα σχολεία πιο ασφαλή για τα παιδιά, τους δασκάλους και τους καθηγητές.

Όπως σημειώνει, ως επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, αναλαμβάνει την πρωτοβουλία για να μεταφέρει στην Κυβέρνηση, στον υπουργό Υγείας και τον υπουργό Παιδείας, προσωπικά, ώστε να μελετηθεί με προσοχή η εφαρμογή των πρωτοκόλλων που να διασφαλίζουν όσο το δυνατό περισσότερο τη φυσική παρουσία των παιδιών στις τάξεις τους.

«Για να πετύχει όμως η προσπάθεια, απαιτείται η συνεργασία όλων» καταλήγει.

Πηγή: Φilenews, Μαριλένα Παναγή

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

 

Η «μπάλα» στη Βουλή για τα ονόματα των 25 πολιτικών που φέρονται να έλαβαν δάνεια με ευνοϊκούς όρους

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: