Εμβόλιο AstraZeneca: Μετά τον ΠΟΫ σήμερα η απόφαση και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων

File Photo Φιαλίδιο με το εμβόλιο AstraZeneca EPA/LUONG THAI LINH μέσω ΚΥΠΕ




Σήμερα αναμένεται η απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για το εμβόλιο της AstraZeneca μετά από τα ελάχιστα μεμονωμένα περιστατικά εμφάνισης θρόμβων σε ορισμένες χώρες αφού χορηγήθηκε το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Την Τετάρτη το βράδυ ιταλικά μέσα ενημέρωση ανέφεραν πως «όλα δείχνουν ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα δώσει το `ελεύθερο` για την εκ νέου χορήγηση του εμβολίου AstraZeneca».

Πρόσθεσαν, ότι Ιταλία και Γαλλία, μόλις δοθεί το πιθανό «πράσινο φως», θα συνεχίσουν με αυξημένο ρυθμό τους εμβολιασμούς, και με το βρετανο-σουηδικό σκεύασμα κατά του κορωνοϊού. Στην Ιταλία, μάλιστα, τα εμβόλια αναμένεται ότι σύντομα θα χορηγούνται στα φαρμακεία, αλλά και σε μεγάλες πισίνες, σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Την Τετάρτη η Επιτροπή Ασφάλειας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανακοίνωσε ότι εξακολουθεί να θεωρεί πως τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19 υπερτερούν των κινδύνων και συνιστά την συνέχιση των εμβολιασμών.

Η Επιτροπή «αξιολογεί προσεκτικά τα δεδομένα ασφαλείας για το εμβόλιο της AstraZeneca. Οταν η αξιολόγηση ολοκληρωθεί, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα κοινοποιήσει αμέσως τα ευρήματα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Υπάρχουν πολλές, καθησυχαστικές αποδείξεις που δείχνουν ότι δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για εμφάνιση θρόμβων από το εμβόλιο της AstraZeneca για την Covid-19, διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής αρχίατρος της Αγγλίας, σημειώνοντας ότι αναμένει πως ο

«Στο παρασκήνιο, γίνεται πολλή δουλειά για να δούμε αν υπάρχει κάποια σχέση (σ.σ. του εμβολίου) με αυτό που αποκαλούμε θρομβοεμβολικά επεισόδια», είπε ο Τζόναθαν Βαν-Ταμ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη.

«Και τώρα εμφανίζονται πολλές αποδείξεις που είναι καθησυχαστικές», ότι δεν υπάρχει κάποια ένδειξη αυξημένου κινδύνου, πρόσθεσε. «Αναμένω, χωρίς να θέλω να προκαταβάλω τα ευρήματά τους, ότι αυτά θα είναι τα τελικά συμπεράσματα του ΕΜΑ και του MHRA», του βρετανικού οργανισμού φαρμάκων, σημείωσε ο Βαν-Ταμ.

Δεσμευτική για την γερμανική κυβέρνηση θα είναι η απόφαση που θα λάβει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, η χορήγηση του οποίου έχει προσωρινά ανασταλεί, διευκρίνισε το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας.

«Σαφώς εξαρτάται από την απόφαση του ΕΜΑ. Σαφώς, η απόφαση του ΕΜΑ είναι δεσμευτική. Σαφώς, θα ακολουθήσουμε την απόφαση του ΕΜΑ, διότι θα αποφασίσει και κατά πόσο τα νέα στοιχεία που υπάρχουν από την Γερμανία και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες -να υπενθυμίσω ότι εν τω μεταξύ υπάρχει και όγδοο περιστατικό θρόμβωσης στον εγκέφαλο- θα επηρεάσουν την αδειοδότηση του εμβολίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Χάνο Κάουτς. «Υπό αυτή την έννοια θα το περιμένουμε και θα αποφασίσουμε περαιτέρω», προσέθεσε και επισήμανε ότι θα ακολουθήσουν συνεδριάσεις της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμών και του Ινστιτούτου «Πάουλ Έρλιχ».

Στην Ελλάδα οι εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο εμβόλιο συνεχίζονται κανονικά ενώ η Κύπρος ανέβαλλε για μέχρι και σήμερα 7.500 εμβολιασμούς με το εμβόλιο αυτό μέχρι να ανακοινωθεί η απόφαση του ΕΜΑ.

Από την πλευρά της η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακού, χαρακτήρισε «ιδιαίτερα προβληματικές» τις παραδόσεις της εταιρείας AstraZeneca, τονίζοντας, ωστόσο, ότι «να μην ξεχνάμε ότι, εδώ, έχουν υπογραφεί συμφωνίες προαγοράς και αυτό που ζητούμε από όλες τις εταιρείες είναι να τηρούν αυτές τις συμφωνίες, που έχουν υπογράψει μαζί με την Επιτροπή και, βεβαίως, με τα κράτη μέλη».

Αναφερόμενη στην τελική απόφαση του ΕΜΑ σχετικά με το εμβόλιο της εταιρείας, τόνισε ότι, από την αρχή, τα θέματα ασφάλειας ήταν «ουσιαστικής σημασίας για μας», όπως είπε, γι’ αυτό και «ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων μελετά όλα τα δεδομένα τις τελευταίες ημέρες». Συγκεκριμένα, όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών στην ΕΕ, η επίτροπος Υγείας είπε: «Εμείς, έχουμε προχωρήσει -και εξασφαλίσει- ώστε να υπάρχει μία νωρίτερη παράδοση του εμβολίου της Pfizer – 4 εκατ. δόσεις – πριν από τέλος Μαρτίου, και, προχθές, η πρόεδρος Φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ακόμη 10 εκατ. δόσεις, οι οποίες θα παραδοθούν νωρίτερα, στο δεύτερο τρίμηνο του 2021. Με αυτά τα δεδομένα, αναμένουμε ότι από τον Απρίλιο θα έχουμε περίπου 100 εκατ. δόσεις -και παραδόσεις- το μήνα στο δεύτερο τρίμηνο. Και είναι μία σημαντική βελτίωση από τους αριθμούς που είχαμε τους πρώτους τρεις μήνες».

«Καταλαβαίνω ότι υπάρχει αυτή η ανυπομονησία και η κούραση για την πανδημία, για τα μέτρα. Έχουμε και τις μεταλλάξεις, οι οποίες, όπως βλέπουμε, έχουν δημιουργήσει, μία άλλη, διαφορετική πίεση και στα συστήματα υγείας και στους πολίτες», είπε και, αμέσως προσέθεσε: «Έχουμε βάλει έναν στόχο: Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα έχουμε εμβολιάσει το 70% των ενήλικων ευρωπαίων πολιτών. Είναι ένας εφικτός στόχος, με τους αριθμούς που έχουμε σήμερα, για τις παραδόσεις που θα έχουμε».

Επισήμανε ότι από τον Απρίλιο»μπαίνει ακόμη ένα εμβόλιο της Jonson & Jonson, μίας δόσης», οι παραδόσεις του οποίου, όπως είπε, αναμένονται περίπου στα μέσα Απριλίου. Έτσι, «θα έχουμε περίπου 200 εκατ. από το εμβόλιο της Pfizer, το δεύτερο τρίμηνο, περίπου 35 εκατ. από τη Moderna, 55 εκατ. από την Jonson & Jonson και, αν προχωρήσει και το εμβόλιο της AstraZeneca, ακόμα 70 εκατ.».

Με πληροφορίες από euronews.com

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Ρεκόρ πανδημίας με 3.465 κρούσματα και 630 διασωληνωμένους: 56 νέοι θάνατοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: