Από τις fake παραστάσεις της πρώτης «Γαλάζιας Πατρίδας» μέχρι τα 87 fake πλοία της Τουρκίας για την προβοκατόρικη άσκηση

Στιγμιότυπο που δημοσιοποίησε το τουρκικό υπουργείο άμυνας από την τελική φάση της άσκησης με την προβοκατόρικη ονομασία “Γαλάζια Πατρίδα”. ΠΗΓΗ τουρκικό υπουργείο Άμυνας




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ., HELLAS JOURNAL

Η πρώτη «Γαλάζια Πατρίδα» είχε μετατραπεί σ’ ένα τηλεοπτικό και φωτογραφικό show από την Άγκυρα, όπου πάνω από 40 δημοσιογράφοι από τουρκικά και διεθνή μέσα, είχαν προσκληθεί από το τουρκικό υπουργείο άμυνας να καλύψουν την άσκηση με την προβοκατόρικη ονομασία.

Για μια εβδομάδα το διαδίκτυο, οι τηλεοράσεις στην Τουρκία, όπως και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων είχαν κατακλειστεί από εικόνες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού που ασκούνταν από τη Μαύρη θάλασσα έως το κατεχόμενο κομμάτι της Κύπρου.

  • Η επιχείρηση να «ποτιστεί» η κοινή γνώμη ότι οι Τούρκοι είναι ένας ναυτικός λαός είχε περάσει τότε σε άλλο επίπεδο, ενώ και σήμερα ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος επαναλαμβάνει τα ίδια περίπου τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη «Γαλάζια Πατρίδα».

«Είμαστε μια χώρα που περιβάλλεται από θάλασσα στις 3 πλευρές της. Βλέπουμε ότι δια μέσου της ιστορίας για την επιβίωση του έθνους μας σε αυτή τη δύσκολη γεωγραφία, η ναυτική δύναμη έχει πάντα μεγάλη σημασία. Για την χώρα μας, το να διαθέτουμε ένα ισχυρό ναυτικό είναι αναγκαιότητα και όχι επιλογή», είπε μεταξύ άλλων σ’ ένα ακόμη παραλήρημα, ο Τούρκος πρόεδρος απευθυνόμενος προς τα στελέχη που έλαβαν μέρος στη Mavi Vatan.

Εκτός όμως από τις αιτιάσεις που ακούστηκαν από τον Ταγίπ Ερντογάν, εκκωφαντική ήταν η απουσία όλων εκείνων των 87 πολεμικών πλοίων που η Τουρκία είχε ανακοινώσει ότι θα λάμβαναν μέρος στην «Γαλάζια Πατρίδα».

Και εδώ σημειώνονταν από αξιόπιστες πηγές ότι στην πρώτη Γαλάζια Πατρίδα και πάλι για τον ίδιο αριθμό πολεμικών πλοίων ομιλούσαν, αλλά δεν ήταν -τότε-πάνω από σαράντα, όσα δηλαδή και οι δημοσιογράφοι με τα τηλεοπτικά συνεργεία που βρίσκονταν πάνω στα καταστρώματα κι έκαναν live συνδέσεις.

Εν έτει 2021 η Mavi Vatan ολοκληρώθηκε εδώ και λίγες ώρες με συνολική συμμετοχή πολεμικών πλοίων πολύ μικρότερη απ’ εκείνη που είχε ανακοινωθεί.

Σχεδόν 30 μονάδες επιφανείας πήραν μέρος και υποβρύχια που δεν ξεπερνούσαν τα δάχτυλα του ενός χεριού.
Αυτό σίγουρα δεν σημαίνει ότι η γείτονα δεν διαθέτει αυτές τις μονάδες για την θάλασσα αλλά σίγουρα δεν τις χρησιμοποίησε.

  • Άλλωστε και από τα λάθη μαθαίνει κανείς και δεν ξεχνά ότι τον Μάρτιο που ο Covid-19 θέριζε στη γείτονα, το πολεμικό ναυτικό της πέρασε πολύ δύσκολες στιγμές σε σημείο που τα πλοία επέστρεφαν το ένα μετά το άλλο έξω από τους ναυστάθμους, αλλά τα πληρώματα έμεναν μέσα στο πλοίο περνώντας ημέρες καραντίνας.

Από την αρχή στη σελίδα μας είχαμε επισημάνει ότι η Τουρκία για την φετινή Γαλάζια Πατρίδα σχεδίασε- όπως έλεγαν στρατιωτικές πηγές- πολύ προσεκτικά την άσκηση ώστε να μην προκαλέσει περαιτέρω την Αθήνα, αν και με τα fake news για την παρενόχληση του Cesme προσπάθησε να προβοκάρει και να σηκώσει την σκόνη της έντασης.

Βεβαίως το κρυφτό για τον 62ο γύρο των διερευνητικών επαφών συνεχίζεται κανονικά, με πηγές από το Επιτελείο να εκτιμούν ότι οι γείτονες θα «φορέσουν» το πλατύ τους χαμόγελο πριν τη σύνοδο κορυφής της 25ης Μαρτίου, ώστε να επιχειρήσουν να ξεγλιστρήσουν και πάλι από μια πιθανή απόφαση λήψης μέτρων.

Την ίδια στιγμή όμως που η τριανδρία Ερντογάν- Ακάρ- Τσαβούσογλου τα τελευταία 24ωρα έβαλαν μπροστά την τέχνη της ρητορικής των εντάσεων και των απειλών, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας με μια μόνο κίνηση, την δημοσιοποίηση ενός μόνο χάρτη με Ελληνικές σημαίες, υπενθύμισε την στρατιωτική ισχύ και τις συμμαχίες που έχει αναπτύξει η χώρα μας σ’ όλη την περιοχή και όχι μόνο, καθώς η αμοιβαία εμπιστοσύνη των χωρών με την Ελλάδα φτάνει ακόμη και 3500 ναυτικά μίλια μακριά, στον Περσικό Κόλπο…

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

 

Η αμυντική διπλωματία του Πολεμικού Ναυτικού: Σε ποιές θάλασσες προβάλει η Γαλανόλευκη [χάρτης]

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: