Αυτός είναι: Ο Ερντογάν τάσσεται εναντίον των γυναικών και των Κούρδων για να …κερδίσει τις εκλογές!

Χιλιάδες γυναίκες διαδήλωσαν εναντίον του αυταρχικού ηγέτη της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, στην Κωνσταντινούπολη. EPA, TOLGA BOZOGLU




Η ταχύτητα, με την οποία αλλάζει το πολιτικό κλίμα στην Τουρκία, είναι συναρπαστική. Μέσα σε μία νύχτα, χωρίς αιτιολόγηση και χωρίς καμία συζήτηση, ο αρχηγός του κράτους αποφασίζει ότι η χώρα θα καταγγείλει την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την Προστασία των Γυναικών από την ανδρική βία.

Ένας γνωστός βουλευτής του φιλοκουρδικού κόμματος της αντιπολίτευσης HDP συνελήφθη μια μέρα αργότερα μπροστά από το γραφείο του, στο δρόμο προς την πρωινή προσευχή.

Τα παραπάνω αναφέρει η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. Η ανταπόκριση του Tomas Avenarius από την Κωνσταντινούπολη αναφέρει, μεταξύ άλλων:

Τίτλος: «Η σκληρότητα του Erdoğan»
Υπότιτλος: «Ο Τούρκος Πρόεδρος φοβάται για την επανεκλογή του και γι’ αυτό στρέφεται στην αντιπαράθεση. Η αντιπολίτευση ξυλοκοπείται, οι γυναίκες υποβαθμίζονται σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Δυστυχώς δεν έχει να φοβάται πολλά από το εξωτερικό»

Λίγες ημέρες νωρίτερα ξεκίνησε διαδικασία απαγόρευσης του HDP, της δεύτερης ισχυρότερης αντιπολιτευόμενης πολιτικής δύναμης της χώρας, για αυτονομιστική δράση και φερόμενη υποστήριξη στην τρομοκρατία.

Και ξαφνικά ο Πρόεδρος Recep Tayyip Erdoğan απολύει τον επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας και αναστατώνει την μόλις πρόσφατα μεταρρυθμισθείσα Οικονομική Πολιτική. Με αυτόν τον τρόπο η ασταθής από οικονομικής απόψεως Τουρκία δεν θα ανακτήσει την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών. Και ούτε και την εμπιστοσύνη των πολιτών που καταλαβαίνουν έστω και λίγο από Οικονομία.

Η καταγγελία της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης αποτελεί βαριά προσβολή προς τις γυναίκες στην Τουρκία. Καλούνται να βλέπουν τον εαυτό τους ως αυτό που είναι στα μάτια των ισλαμιστών και των αιώνια προσκολλημένων στην παράδοση: Ως άνθρωποι και πολίτες δευτέρας κατηγορίας. Το γεγονός ότι ο Πρόεδρος κατά τα φαινόμενα το αποφάσισε αυτό μόνος του το καθιστά ακόμη πιο σαφές: Η υποστήριξη που λαμβάνει ο Erdoğan από τους ισλαμιστές είναι πιο σημαντική γι’ αυτόν από την ευημερία του μισού πληθυσμού.

Η διαδικασία απαγόρευσης του HDP δείχνει έναν παρόμοιο τρόπο σκέψης: Όποιος αντιπολιτεύεται είναι επομένως εχθρός. Όποιος σε πολιτικό επίπεδο δραστηριοποιείται υπέρ των αιτημάτων της κουρδικής μειονότητας, είναι φίλος των τρομοκρατών. Μπορεί κανείς να έχει διάφορες απόψεις σε σχέση με την εγγύτητα του HDP προς το PKK. Ωστόσο, το HDP είναι η δεύτερη ισχυρότερη δύναμη της αντιπολίτευσης στο Κοινοβούλιο. Οι βουλευτές του δεν ψηφίστηκαν μόνο από Κούρδους, αλλά και από μη Κούρδους αριστερούς και φιλελεύθερους ψηφοφόρους. Σε όλους αυτούς στερείται το δικαίωμα να αρθρώνουν λόγο. Και αυτό είναι ξεκάθαρο.

Ο Erdoğan αναζητεί την αντιπαράθεση τόσο στην Εσωτερική, όσο και στην Εξωτερική Πολιτική. Μια εξήγηση γι’ αυτό είναι τα εσωτερικά πολιτικά προβλήματα. Αυτός και το κόμμα του AKP χάνουν σε υποστήριξη και ο Πρόεδρος φοβάται για την επανεκλογή του το 2023. Αυτό το πρόβλημα το αντιμετωπίζει με τον συνήθη αδίστακτο τρόπο: Η αντιπολίτευση ξυλοκοπείται, κλείνεται στην φυλακή, αποκλείεται από την πολιτική δράση με δικαστικές αποφάσεις, ενώ οι γυναίκες υποβαθμίζονται.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, δεν φαίνεται να νοιάζεται για την απομόνωσή του στην Εξωτερική Πολιτική. Ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ τον αγνοεί: Ο Joe Biden δεν έχει επικοινωνήσει ακόμη με τον Erdoğan. Και αυτό, αν και η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος στο ΝΑΤΟ και στενός σύμμαχος των ΗΠΑ. Μέχρι που αγόρασε όπλα από την Ρωσία.

Και η Ευρώπη; Από την ανάμειξη του Erdoğan στους εμφυλίους πολέμους στην Συρία και την Λιβύη έως την πολιτική των κανονιοφόρων έναντι της Ελλάδας στη Μεσόγειο, οι Βρυξέλλες δεν έχουν και πολλούς λόγους να αντιλαμβάνονται την Τουρκία ως εταίρο. Μόνο οι οικονομικές σχέσεις και το τρέχον ζήτημα των προσφύγων αναγκάζουν ακόμα την ΕΕ να αντιμετωπίζει με κάποια αισιοδοξία τις μη αληθοφανείς μεταρρυθμιστικές υποσχέσεις του Erdoğan.

Με όλα αυτά, ο Τούρκος Πρόεδρος γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν χρειάζεται να λαμβάνει στα σοβαρά υπόψη τους πολιτικούς στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο που απειλούν με αδύναμες κυρώσεις: Τίποτα δεν θα του συμβεί ούτως ή άλλως. Και μία αισθητή αντίδραση από την Ουάσιγκτον δεν έχει ακόμα υπάρξει. Ο Erdoğan θα συνεχίσει προς το παρόν να στρέφεται προς την σκληρότητα.

Μιχάλης Ιγνατίου στο OPEN: Αναμένουμε τηλεφώνημα Μπάιντεν σε Μητσοτάκη * Εντυπωσιακή στήριξη στην Ελλάδα

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: