Αυτό μόνο: Πιθανή αλλαγή όδευσης του EastMed ίσως να μην εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση από την Ε.Ε.

Η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κα Νατάσα Πηλείδου, μαζί με τον Υπουργό Ενέργειας του Ισραήλ δρ Yuval Steinitz και τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας κ. Κώστα Σκρέκα υπογράφουν Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ Κύπρου, Ελλάδος και Ισραήλ για συνεργασία σε σχέση με το έργο «EuroAsia Interconnector», Λευκωσία 8 Μαρτίου 2021. ΓΤΠ, ΣΤ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
Την Τρίτη η Υπουργός Ενέργειας, Νατάσα Πηλείδου, μεταβαίνει στο Κάιρο για την πρώτη επίσημη υπουργική σύνοδο των ιδρυτικών μελών του περιφερειακού διακυβερνητικού οργανισμού «East Mediterranean Gas Forum» (EMGF).

Με την ευκαιρία και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Πηλείδου τόνισε ότι πιθανή αλλαγή όδευσης του αγωγού EastMed ίσως να μην εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση από την Ε.Ε.

Στη διάρκεια του, θα συζητηθούν διάφορα θέματα όπως διαδικαστικά για το πώς θα δουλέψει ο διεθνής αυτός οργανισμός και άλλα σημαντικά ζητήματα, όπως ποιες χώρες είναι δυνατό να προστεθούν ως μέλη/παρατηρητές, αλλά και θέματα όπως οι χώρες που θα αναλάβουν την προεδρία όταν θα ξεκινήσει πλέον ο οργανισμός να λειτουργεί κανονικά.

Ο κ. Πηλείδου είπε ότι είναι μια σημαντική συνάντηση και ότι είναι σημαντικό που η Κύπρος είναι ανάμεσα στα ιδρυτικά μέλη του οργανισμού αυτού, οπότε έχει και το δικαίωμα να εκφράζει τη σύμφωνη γνώμη της ώστε να προστεθεί το οποιοδήποτε μέλος.

Ανέφερε παράλληλα ότι είναι πολύ σημαντικό πως υπάρχει ενδιαφέρον και από τις ΗΠΑ και από την ΕΕ για συμμετοχή ως παρατηρητές και με οικονομική στήριξη, κάτι που δείχνει ότι και ο διεθνής παράγοντας αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στον οργανισμό αυτό.

Είπε επίσης ότι στο πλαίσιο της πρώτης συνάντησης αυτής θα συζητηθεί και η υποβολή αιτήματος από την Γαλλία για συμμετοχή της ως πλήρες μέλος στον οργανισμό. Έχουν επίσης εκφράσει ενδιαφέρον τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ρωσία. Στον οργανισμό συμμετέχουν τόσο χώρες της Ανατολικής Μεσογείου όσο και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του φυσικού αερίου στην περιοχή.

  • Πιθανή αλλαγή όδευσης του EastMed ίσως να μην εξασφαλίσει χρηματοδότηση από ΕΕ

Ερωτηθείσα για δημοσιεύματα αναφορικά με την αλλαγή όδευσης του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, η κα Πηλείδου ανέφερε ότι η Κύπρος δεν έχει προσεγγιστεί για το θέμα αυτό και ως εκ τούτου δεν έχουν γίνει οποιεσδήποτε συζητήσεις για το θέμα.  

Ωστόσο η κα. Πηλείδου ανέφερε ότι μία τέτοια εξέλιξη θα άλλαζε σε μεγάλο βαθμό τον αρχικό σχεδιασμό που είχε υποβληθεί στην ΕΕ, βάσει του οποίου έχει αντληθεί χρηματοδότηση, η οποία έχει επιτρέψει μια σειρά από μελέτες που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί ή βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη.

Παράλληλα σημείωσε ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν προτίθεται να συνεχίσει να χρηματοδοτεί έργα φυσικού αερίου πέραν του 2020-21, άρα έργα που δεν έχουν ενταχθεί ήδη πιθανόν να μην μπορούν να συμπεριληφθούν.

  • «Σημαντικό βήμα η υπογραφή μνημονίου για τον EuroAsia Interconnector, λέει στο ΚΥΠΕ η Υπουργός Ενέργειας»

Σημαντικό βήμα για την προοπτική της άρσης της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου, χαρακτήρισε την υπογραφή μνημονίου συναντίληψης μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ τη Δευτέρα η Υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου.

Η Υπουργός ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ο Υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Γιούβαλ Στάινιτς βρέθηκε στην Κύπρο τη Δευτέρα για την υπογραφή του μνημονίου, αφού αυτό δείχνει τη δέσμευση της ισραηλινής Κυβέρνησης στο έργο EuroAsia Interconnector. Το ίδιο ισχύει και για  την Ελλάδα, καθώς από πλευράς της Ελληνικής Δημοκρατίας το Μνημόνιο υπλεγραψε ο Υπουργός Ενέργειας της χώρας Κώστας Σκρέκας, ο οποίος θα βρίσκεται σε σύνδεση μέσω διαδικτύου για να υπογράψει το μνημόνιο συνεργασίας. 

«Το μνημόνιο συνεργασίας είναι ένα σημαντικό βήμα για να προχωρήσει πλέον πολύ πιο γρήγορα το έργο αυτό και να βάλουμε τέλος στην ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου», σημείωσε η κα. Πηλείδου στο ΚΥΠΕ.

Πρόσθεσε ότι η Κύπρος είναι το τελευταίο κράτος-μέλος της ΕΕ το οποίο είναι ενεργειακά απομονωμένο και με το έργο αυτό επιτυγχάνεται όχι μόνο η ενεργειακή διασύνδεση με άλλα κράτη, κάτι που αυξάνει και ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια της Κύπρου, αλλά και η χώρα μπορεί να εντάξει πολύ περισσότερες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό της μείγμα, λόγω της σταθερότητας που θα προσφέρει στο δίκτυο μια τέτοια εξέλιξη.

Είπε επίσης ότι προστίθεται και η εξαγωγική δυνατότητα του ηλεκτρισμού που θα παράγεται στην Κύπρο, επομένως οι ΑΠΕ αποκτούν πολύ περισσότερο επενδυτικό ενδιαφέρον, αφού δεν θα αφορούν πλέον μόνο τους καταναλωτές της Κύπρου.

Παράλληλα, σημείωσε ότι γίνεται πάρα πολλή δουλειά για να υποβληθεί αίτημα για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσον αφορά το έργο, μέσω του ταμείου Connecting Europe Facility. Όπως είπε γύρω στον Απρίλιο θα πρέπει να γίνει η υποβολή του αιτήματος, επομένως ο φορέας υλοποίησης εργάζεται σκληρά για να ετοιμάσει όλα τα έγγραφα και τον σχεδιασμό που χρειάζεται για να υποβάλει ένα ολοκληρωμένο πλάνο στην ΕΕ.

Πρόσθεσε ότι από πλευράς της Κύπρου η διαδικασία αδειοδότησης έχει ολοκληρωθεί και επομένως με την εξασφάλιση της χρηματοδότησης από την ΕΕ, ο φορέας υλοποίησης θα μπορέσει να αρχίσει να κατασκευάζει το έργο. Το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί για ολοκλήρωση του έργου είναι μέχρι τις αρχές του 2025.

Κύπρος, Ελλάδα και Ισραήλ υπέγραψαν Μνημόνιο Συναντίληψης για συνεργασία στο «EuroAsia Interconnector»

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: