Αδωνις Γεωργιάδης: Το άνοιγμα του λιανεμπορίου είναι κοντά, δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο το «ακορντεόν»

File photo: Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης se σούπερ μάρκετ στην διάρκεια του πρώτου λοκντάουν. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Παντελής Σαίτας
Εάν συνεχιστεί η τάση σταθεροποίησης των κρουσμάτων της πανδημίας και ακολουθήσει μια μικρή τάση μείωσης, τότε το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου είναι κοντά, ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

O κ. Γεωργιάδης μιλώντας σήμερα, στον ραδιοφωνικό σταθμό “Παραπολιτικά FM 90,1” υπογράμμισε ότι «στόχος είναι ό,τι ανοίξει τώρα να μην ξανακλείσει. Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο το ακορντεόν». Αναλυτικά ο υπουργός είπε για το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου:

«Αυτή η εβδομάδα είναι πολύ κρίσιμη. Εάν η τάση σταθεροποίησης συνεχιστεί και ακολουθήσει μια μικρή τάση μείωσης, τότε το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου είναι κοντά. Τις τελευταίες ημέρες, στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, φαίνεται μια μείωση. Αν αυτό συνεχιστεί νομίζω ότι μέσα στην εβδομάδα θα μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις. Δυστυχώς, είμαστε αναγκασμένοι να ακολουθούμε τους ρυθμούς της πανδημίας.

Το κριτήριο για να ανοίξουμε είναι η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο που να μας επιτρέψει να ελπίζουμε ότι δεν θα προκαλέσουμε νέα μεγάλη αύξηση και πίεση στο ΕΣΥ.

Στόχος μας είναι ό,τι ανοίξει τώρα να μην ξανακλείσει. Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο το ακορντεόν. Ελπίζουμε ότι με το τείχος προστασίας που μας προσφέρουν οι εμβολιασμοί θα μπορέσουμε να ανοίξουμε -πάντα με μέτρα προστασίας- χωρίς να χρειαστεί να ξανακλείσουμε».

Για self tests, Παππά και Δραγασάκη

Επίσης ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για «παραμύθι» του ΣΥΡΙΖΑ για τα self tests και τη Siemens σημειώνοντας ότι «από την ώρα που ανακοινώθηκε η απόφαση της κυβέρνησης για τα self tests, ΣΥΡΙΖΑ, Βαξεβάνης και ΣΙΑ έχτισαν ένα παραμύθι ότι αυτό θα το αναλάβει η Siemens».

«Ότι η απόφαση δηλαδή δεν πάρθηκε για λόγους δημόσιας υγείας για να ανοίξει η αγορά, αλλά για να δώσουμε δουλειά στη Siemens. Και προφανώς για να πλήξουν τον πρωθυπουργό και να πετάξουν λάσπη εναντίον του. Από τις 30 εταιρίες που κατέθεσαν φάκελο για να πάρουν μέρος στον διαγωνισμό, καμία από αυτές δεν ήταν η Siemens. Άρα, όλο αυτό το παραμύθι που στήθηκε ήταν ένα ψέμα», σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Απαντώντας σε ερώτηση για την υπόθεση Παππά είπε τα εξής: «Η υπόθεση Παππά είναι ένας φάκελος που έχει έρθει από την Ελληνική Δικαιοσύνη στη Βουλή. Με αυτά που έχω ακούσει είναι πολύ δύσκολο να μη συσταθεί Προκαταρκτική Επιτροπή και ο κ. Παππάς να μην λογοδοτήσει. Όταν ο αρμόδιος υπουργός που είχε κάνει τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες επιτρέπει εις γνώσιν του να συμμετάσχει στον διαγωνισμό κάποιος που δεν πληροί τις προϋποθέσεις, αυτό από μόνο του είναι πολύ μεγάλο θέμα. Σε αυτό δεν έχει δώσει καμία απάντηση ο κ. Παππάς. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι σε κάτι τόσο σοβαρό ο κ. Τσίπρας δεν ήταν ενήμερος».

Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης απαντώντας σε ερώτηση για τις καταγγελίες Βαρουφάκη κατά Δραγασάκη σημείωσε: «Ο κ. Βαρουφάκης έχει κάνει μια πολύ σοβαρή καταγγελία κατά του κ. Δραγασάκη. Είπε ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν εντολοδόχος κάποιων ιδιωτικών συμφερόντων και ότι έφτιαξε έναν νόμο όπως του τον ζήτησαν οι μέτοχοι του ΟΠΑΠ. Ο κ. Τσίπρας δεν έχει κάνει καμία δήλωση. Ούτε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Το να αφήνει ο κ. Τσίπρας ακάλυπτο τον κ. Δραγασάκη δείχνει ότι και ο ίδιος ο Τσίπρας έχει ευθύνη. Μόνος του τον πέρασε το νόμο ο Δραγασάκης;».

 Τα μέτρα στήριξης θα συνεχιστούν

Επίσης ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στον ρ/σ realfm 97,8 αναφορικά με το άνοιγμα και το κλείσιμο της αγοράς σχολίασε «μπορείτε να μου δείξετε μια χώρα που δεν έχει ακορντεόν; Είναι ρητορικό το ερώτημα. Το ακορντεόν δυστυχώς είναι μια πρακτική που μπήκε στη ζωή της ανθρωπότητας και το επέβαλε η πανδημία, δεν είναι εφεύρεση της ελληνικής κυβέρνησης».

«Όλος ο στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης και ό,τι εργαλεία έχουμε φτιάξει είναι ό,τι ανοίξει να μην ξανακλείσει. Αυτός είναι ο στόχος, γι’ αυτό μπήκαμε γρήγορα στα self test, γι’ αυτό προχωράμε τους εμβολιασμούς με μεγάλη ταχύτητα, ώστε όταν πούμε ανοίγουμε, αυτή τη φορά να ανοίξουμε με τέρμα» προσέθεσε.

«Για να ικανοποιήσω τη σωστή αγωνία του κ. Χαρίτση, θα σας πω ότι κανένας μας δεν σκέφτεται με το άνοιγμα να σταματήσουν τα μέτρα στήριξης. Τα μέτρα στήριξης θα συνεχιστούν και για μεγάλο χρονικό διάστημα και για μετά το άνοιγμα. Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι η αγορά έχει υποστεί μεγάλη ζημία και το εθνικό μας στοίχημα είναι να μην μείνει κανείς πίσω. Είναι σωστή η παρατήρηση του κ. Χαρίτση» ανέφερε.

Ερωτηθείς για το σχέδιο για το σταδιακό άνοιγμα είπε ότι «εγώ δεν λέω ημερομηνίες, είμαι πολύ προσεκτικός, γιατί αυτό θα αποφασιστεί μέσα στην εβδομάδα, μένει να δούμε την τάση» υπογραμμίζοντας:

«Το λιανικό εμπόριο δεν αντέχει άλλο να είναι κλειστό. Άρα είναι απόλυτη κυβερνητική προτεραιότητα να ανοίξει το λιανικό εμπόριο».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

ΑΑΔΕ: Συμπλήρωση και υποβολή δήλωσης φόρου μεταβίβασης ακινήτων μέσα σε 15΄

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: