Το στοίχημα της Ελλάδας για να σώσει τον τουρισμό της το καλοκαίρι: Όλες οι ελπίδες στο εμβόλιο…

File Photo: Στιγμιότυπο από το πανέμορφο Ναύπλιο. AΠΕ-ΜΠΕ, ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Άρθρο με τίτλο: «Τουρισμός: Η Ελλάδα στοιχηματίζει στο εμβόλιο για να σώσει το καλοκαίρι της» υπογράφει η δημοσιογράφος Alexia Kefalas στην εφημερίδα Le Figaro.

Στο άρθρο επισημαίνεται πως, η χώρα αντιμέτωπη με το Covid-19, προτείνει ένα «διαβατήριο υγείας» για την Ευρώπη και σχεδιάζει να καλωσορίσει τους εμβολιασμένους τουρίστες χωρίς περιορισμούς αυτό το καλοκαίρι. Διαπραγματεύσεις ξεκινούν με γειτονικά κράτη.

Η χώρα, που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την πανδημία του Covid-19 που έχει προκαλέσει περισσότερους από 5.900 θανάτους (σε 10,5 εκατομμύρια κατοίκους) μέχρι σήμερα, ξεκινά έναν μαραθώνιο για να σώσει την τουριστική σεζόν του 2021 που δεν έχει ακόμη ξεκινήσει. Τα πρώτα κρουαζιερόπλοια παραδοσιακά πλέουν από τον Φεβρουάριο στα ελληνικά νερά, τα σεμινάρια και οι σχολικές εκδρομές ακολουθούν, πριν από τη μαζική άφιξη των παραθεριστών, οι οποίοι επωφελούνται από τη μεσογειακή γλυκύτητα του κλίματος μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου.

Να υπενθυμίσουμε, ότι ο τουρισμός είναι ο κύριος οικονομικός πνεύμονας της χώρας. Αποτελεί περισσότερο από το 20% του ΑΕΠ, απασχολεί έναν στους πέντε εργαζόμενους και βοηθά πολλούς τομείς.

Όπως και οι περισσότεροι τουριστικοί προορισμοί, η Ελλάδα υπέστη ένα καταστροφικό καλοκαίρι το 2020. Η δραστηριότητα περιορίστηκε στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ πέρυσι, μείωση άνω του 70% σε σύγκριση με το οικονομικό έτος 2019, όταν η χώρα είχε συγκεντρώσει 18 δισεκατομμύρια έσοδα από τον τουρισμό. Πολλά ταξιδιωτικά γραφεία και ξενοδοχεία έχουν χρεοκοπήσει.

Σε αυτό το στάδιο, η πανδημία δεν υποχωρεί όσο αναμενόταν, ακόμη και αν, σύμφωνα με στοιχεία που ενημερώθηκαν στις 4 Φεβρουαρίου, η χώρα παραμένει μία από τις λιγότερο πληγείσες στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον αρμόδιο οργανισμό για την παρακολούθηση της επιδημίας (ECDC). Αλλά οι περισσότεροι επαγγελματίες αρνούνται να διαγράψουν τη σεζόν.

Στα νησιά, προετοιμάζονται ήδη. Και ειδικά στις Κυκλάδες, το τουριστικό επίκεντρο των καλοκαιρινών διακοπών, όπου οι κάτοικοι αρχίζουν να ξαναβάφουν τα σπίτια με ασβέστη, ενώ μερικά ξενοδοχεία έχουν ανοίξει τις κρατήσεις. Στα περισσότερα επιπλωμένα καταλύματα στη Μύκονο ή τη Σαντορίνη έχουν ήδη γίνει κρατήσεις για το καλοκαίρι, “ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν μερικές ακυρώσεις”, αναφέρουν οι επαγγελματίες.

Επειδή τα νησιά είναι πολύ δημοφιλή στους τουρίστες, η κυβέρνηση αποφάσισε να οργανώσει μια μαζική εκστρατεία εμβολιασμού, ακόμη και στα πιο μικρά, όπου υπάρχουν μόνο λίγοι κάτοικοι. «Το κλειδί για την επιτυχία της σεζόν έγκειται στο εμβόλιο, σύμφωνα με τον Γιάννη Γιαννακάκη, διευθυντή του γραφείου Athens Walking Tour.

Σήμερα, κανείς δεν είναι σίγουρος για το μέλλον, όλοι ζουν στον ρυθμό των επιστημονικών και πολιτικών αποφάσεων. Αλλά χάρη στον εμβολιασμό των πληθυσμών, οι διεθνείς πτήσεις θα μπορούν να ξαναρχίσουν χωρίς να φοβούνται ότι θα μπλοκαριστούν κάπου λόγω απροσδόκητου περιορισμού. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ο,τιδήποτε για να σώσουμε αυτήν τη σεζόν, είναι ζωτικής σημασίας », προσθέτει. Η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται παράλληλα για την ανάπτυξη αυτού του διαβατηρίου υγείας μέσω περιφερειακών συμμαχιών.

Τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πηγαίνει στην Κύπρο και μετά στο Ισραήλ. Στόχος του είναι η υπογραφή συμφωνίας που επιτρέπει στους εμβολιασμένους υπηκόους αυτών των χωρών να ταξιδεύουν ελεύθερα στην Ελλάδα.

«Το Ισραήλ είναι ένα πολύ σημαντικό για την Ελλάδα και εάν το 70% του ισραηλινού πληθυσμού εμβολιαστεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου, θα είναι ευκολότερο να αρχίσουμε σταδιακά να ανοίγουμε στους Ισραηλινούς», εξήγησε ο Έλληνας Πρωθυπουργός στο Reuters.

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε. Περίπου 340.000 Έλληνες έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα και η χώρα χαλαρώνει πολύ σταδιακά τις συνθήκες αυστηρού περιορισμού που ξεκίνησε τον Νοέμβριο.

ΠΗΓΗ: Le Figaro Alexia Kefalas

Κοντά στην …”κόλαση” πάλι η Ελλάδα: Η ανυπακοή ξεπέρασε όλα τα όρια, ορατή η απόλυτη καραντίνα…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: