Τι έσοδα έχουν διεθνώς οι σύλλογοι και τι κερδίζουν την εποχή της πανδημίας

File Photo ΑΠΕ-ΜΠΕ




Έσοδα και κέρδη των ποδοσφαιρικών συλλόγων, επλήγησαν από την πανδημία Covid-19.

Αυτό είναι το συμπέρασμα της τελευταίας έκθεσης της KPMG (συμβουλευτική εταιρεία με έδρα την Ολλανδία), που μελέτησε τα δεδομένα 43 συλλόγων σε 10 ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (Αγγλία, Ισπανία, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Σκωτία, Αυστρία, Τουρκία), οι οποίοι παρουσίασαν μείωση 1,2 δισ ευρώ (-13%) στα συνολικά λειτουργικά έσοδα (8,304 δισ. ευρώ).

Φαίνεται έτσι ότι ενώ οι πρόσφατες σεζόν πριν από την πανδημία του κορωναϊού έδειξαν μια σταθερή πορεία ανάπτυξης της ποδοσφαιρικής βιομηχανίας, η προηγούμενη σεζόν ήταν κακή για τους περισσότερους συλλόγους. Ο μέσος όρος μείωσης του συνολικού εισοδήματος μεταξύ των συλλόγων που ερωτήθηκαν ήταν 28,5 εκατ. ευρώ, όμως παρατηρούνται σημαντικές διαφορές, που κυμαίνονται από τεράστιες απώλειες έως μέτρια αύξηση εσόδων.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Μπαρτσελόνα υπέστησαν τις μεγαλύτερες ετήσιες μειώσεις στα λειτουργικά έσοδα σε απόλυτους όρους, σημειώνοντας μείωση 131,6 και 126,1 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, ετήσια πτώση 18,5% και 15,0%. Ήταν επίσης οι μόνοι σύλλογοι με μειώσεις σε λειτουργικά έσοδα άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Η μείωση των 89 εκατομμυρίων ευρώ της  Πόρτο αποτέλεσε την υψηλότερη ετήσια πτώση σε ποσοστό (-50%), κυρίως λόγω της πρόωρης αποχώρησής της από το Champions League. Η μελέτη περιλαμβάνει επίσης 11 συλλόγους που κατάφεραν να αυξήσουν τα λειτουργικά τους έσοδα κατά τη διάρκεια της σεζόν.

Τα συνολικά έσοδα της Χετάφε αυξήθηκαν κατά 27,6 εκατ. ευρώ, ή 46,1%, καθώς επωφελήθηκε από την καλή πορεία της στο Europa League («16»), ενώ η 2η υψηλότερη αύξηση, 19,1 εκατ. ευρώ καταγράφηκε από την Μπράγκα, που κατάφερε να προκριθεί  στις «32» της διοργάνωσης.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αντ. Βαζογιάννης

Αθήνα, Ελλάδα

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Ο Μπαρτομέου για το συμβόλαιο του Μέσι: Χωρίς την πανδημία η Μπαρτσελόνα μπορούσε να πληρώσει άνετα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: