Σήμα στους Βρετανούς τουρίστες να ετοιμάζονται για διακοπές: Λόγω του πιστοποιητικού εμβολιασμού

FILE PHOTO: A couple enjoys the sunset on the deck of the ferry boat ‘Nissos Mykonos’, while sailing in the Aegean sea, Greece, 20 August 2020. EPA/DIMITRIS TOSIDIS




Οι Βρετανοί που ονειρεύονται διακοπές στη Μεσόγειο μπορούν να αρχίσουν να προγραμματίζουν το ταξίδι τους, αφού οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν χθες το βράδυ να εισαγάγουν διαβατήρια εμβολίων έως το καλοκαίρι, γράφει στην εφημερίδα Times ο Jack Parrock.

«Όλοι συμφώνησαν ότι χρειαζόμαστε ένα ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Merkel σε δημοσιογράφους μετά από μια διαδικτυακή σύνοδο κορυφής της ΕΕ. “Αυτό θα κάνει τα ταξίδια εντός της ΕΕ δυνατά και θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο και για περαιτέρω ταξίδια από τρίτες χώρες στην ΕΕ.”

Ωστόσο, είπε ότι μπορεί να χρειαστούν τρεις μήνες για να δημιουργήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την τεχνολογία για τέτοια έγγραφα, πράγμα που σημαίνει ότι το σχέδιο ενδέχεται να μην είναι έτοιμο τη στιγμή που η βρετανική κυβέρνηση αναμένει να ανοίξει τα ταξίδια στο εξωτερικό, στις 17 Μαΐου.

Η Ελλάδα έχει ηγηθεί της πρωτοβουλίας για ένα πρόγραμμα που θα επιτρέπει σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί να ταξιδεύουν ελεύθερα. Η Αθήνα σχεδιάζει να ανοίξει τον τουριστικό της τομέα από τις αρχές Μαΐου, το Ελληνικό Ορθόδοξο Πάσχα. Η Ελλάδα, η πιο χρεωμένη χώρα της ΕΕ, είναι πρόθυμη να ανοίξει στους επισκέπτες αυτό το καλοκαίρι και έχει ήδη συνομιλίες σχετικά με πιστοποιητικά εμβολίων με τη βρετανική κυβέρνηση για να διευκολύνει τα ταξίδια.

Η Ισπανία πιέζει επίσης να καθιερωθεί μια πολιτική διαβατηρίων σε επίπεδο ΕΕ. Ο Manuel Muñiz, Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, πρότεινε να απαλλαγούν οι κάτοχοι πιστοποιητικών εμβολίων από την υποχρέωση τεστ κορωνοϊού και επισήμανε ότι η θέσπιση κανόνων σε ολόκληρη την ΕΕ θα «προστατεύσει την κινητικότητα σύμφωνα με όλα τα κριτήρια υγείας, τα οποία είναι απολύτως ζωτικής σημασίας για τις οικονομίες μας». Η Ισπανία σημείωσε πτώση στους Βρετανούς τουρίστες κατά 82% το 2020 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής της χώρας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Έλληνας πρωθυπουργός, προειδοποίησε νωρίτερα άλλους ηγέτες της ΕΕ ότι εάν δεν καταλήξουν σε συμφωνία για πιστοποιητικά εμβολίων «ο ιδιωτικός τομέας θα το κάνει για εμάς». Η Ελλάδα παρέχει ήδη στους πολίτες της πιστοποιητικό μετά τον εμβολιασμό.

ΠΗΓΗ: Times, Jack Parrock – Covid vaccination passports ‘will be here by summer

Το μήνυμα της Ελλάδας στους τουρίστες: Προχωράμε στην εφαρμογή του διαβατηρίου εμβολιασμού

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: