Το μήνυμα της Ελλάδας στους τουρίστες: Προχωράμε στην εφαρμογή του διαβατηρίου εμβολιασμού

FILE PHOTO: Δύση του ηλίου στο Ναύπλιο. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Εν αναμονή της πιθανότητας μιας ευρωπαϊκής απόφασης για το διαβατήριο εμβολιασμού, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αγωνίζεται για την αποδοχή του, εντείνει τις διμερείς συμφωνίες με χώρες εκτός της ΕυρωπαΪκής Ένωσης, γράφει στην εφημερίδα Le Figaro η Alexia Kefalas.

Από τις 23 Ιανουαρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κάνει το διαβατήριο εμβολιασμού μία από τις προτεραιότητές του και προσπάθησε, πολλές φορές, να ευαισθητοποιήσει, έναν προς έναν, Ευρωπαίους αρχηγούς κρατών.  Το βασικό επιχείρημά του είναι μια απλή πρόταση:

«Δεν έχουμε τίποτα άλλο από το εμβόλιο, οπότε ας στοιχηματίσουμε πάνω σε αυτό για να επανεκκινήσουμε την οικονομία». Υπέβαλλε ακόμη και ένα μοντέλο ηλεκτρονικού «πράσινου διαβατηρίου» στους εταίρους του, για να επιταχύνει τις αποφάσεις πριν από το Καλοκαίρι. Διότι, αν και η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι καλυμμένη, με παρατεταμένους κάθε εβδομάδα περιορισμούς σε πολλές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας, και με μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους να είναι κλειστά, οι αρχές εργάζονται για την ανάκαμψη του τουρισμού.

Όλοι οι κάτοικοι των μικρών νησιών, όλων των ηλικιών, εμβολιάστηκαν για να καλωσορίσουν με πλήρη ασφάλεια τους πρώτους επισκέπτες. Οι επαγγελματίες του τουρισμού θα μπορούν επίσης να εμβολιαστούν ως προτεραιότητα, από τον επόμενο μήνα. Τέλος, τα αεροδρόμια της χώρας βρίσκονται στη διαδικασία δημιουργίας μιας ειδικής γραμμής, που ονομάζεται “fast lane”, που προορίζεται για ταξιδιώτες εφοδιασμένους με  το «πολύτιμο διαβατήριο».

«Πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού και όχι ένα διαβατήριο», καθησυχάζει ο Χάρης Θεοχάρη, στην εφημερίδα Le Figaro.

Ο Έλληνας Υπουργός Τουρισμού προσθέτει, ότι «όλοι οι Γάλλοι, και οι Ευρωπαίοι, ακόμη και χωρίς εμβολιασμό, θα μπορούν να πάνε στην Ελλάδα αυτό το Καλοκαίρι και να κάνουν καλές διακοπές. Απλά, όσοι έχουν εμβολιαστεί, δεν θα χρειαστεί να υποβληθούν στο απαιτούμενο τεστ PCR ή να εφαρμόσουν μια καραντίνα επτά ημερών, όπως συμβαίνει σήμερα».  

Άλλωστε, σε αυτή τη γραμμή προτεραιότητας, η ελληνική κυβέρνηση σκέφτεται να δεχτεί Ρώσους τουρίστες, εμβολιασμένους με Sputnik-V. Τέρμα λοιπόν οποιοσδήποτε γεωπολιτικός ανταγωνισμός, ακόμη και οποιαδήποτε πιθανότητα συζήτησης στην κοινωνία, σχετικά με την «κατηγοριοποίηση του πληθυσμού» ή οποιοδήποτε «ηθικό» πρόβλημα.

Η Ελλάδα προχωρά. Αρνείται επίσης, να είναι όμηρος της άρνησης ορισμένων ευρωπαίων εταίρων, απρόθυμων να εφαρμόσουν ένα τέτοιο διαβατήριο, και αυξάνει τις διμερείς συμφωνίες.

Έτσι, πριν από ένα δεκαπενθήμερο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ταξίδεψε στο Ισραήλ για λίγες ώρες, προκειμένου να υπογράψει μια συνεργασία για να διευκολύνει τη μετακίνηση των «εμβολιασμένων» από τις αντίστοιχες χώρες τους. Σύμφωνα με τα αγγλικά ΜΜΕ, ο Έλληνας πρωθυπουργός ετοιμάζεται να κάνει το ίδιο με το Ηνωμένο Βασίλειο, τον δεύτερο αδιαμφισβήτητο πρωταθλητή του εμβολιασμού. 

Η βούληση της Αθήνας είναι να δείξει, ότι η χώρα ανοίγει τα σύνορά της ευκολότερα στους εμβολιασμένους, επειδή αποτελούν την εγγύηση, ότι δεν θα είναι βάρος για τα ελληνικά νοσοκομεία, καταρρακωμένα από την οικονομική κρίση των τελευταίων δέκα ετών. Οι «μη εμβολιασμένοι» είναι επίσης ευπρόσδεκτοι, αλλά θα πρέπει να ακολουθήσουν την τρέχουσα διαδικασία, παρέχοντας τεστ PCR τουλάχιστον 72 ωρών και να υποβάλλονται σε δειγματοληπτικά τεστ, κατά την άφιξη, καθώς και επταήμερη καραντίνα.

Αυτή η ελληνική πολιτική δυσαρεστεί ορισμένους Ευρωπαίους εταίρους, αλλά η Αθήνα λέει, ότι δεν έχει άλλη επιλογή. Μετά από ένα καταστροφικό Καλοκαίρι το  2020, με πτώση της τουριστικής δραστηριότητας κατά 74% σε σύγκριση με το 2019, και απώλειες έως και 700 εκ. ευρώ μόνο στην πρωτεύουσα, οι επαγγελματίες σήμαναν συναγερμό, ειδικά επειδή οι πενιχρές κρατικές ενισχύσεις είναι στα πρόθυρα εξάντλησης.

Ο τουριστικός τομέας είναι ο δεύτερος πυλώνας της οικονομίας της χώρας, πίσω από αυτόν της ναυτιλίας. Αντιπροσωπεύει σχεδόν το 22% του ΑΕΠ,  απασχολεί έναν στους πέντε εργαζόμενους και αφορά σε 150 τομείς δραστηριότητας. Αλλά σήμερα όλα είναι παγωμένα. Τα ανοίγματα και τα κλεισίματα λόγω των εγκλεισμών, έχουν πλήξει υπερβολικά τους επαγγελματίες και ιδιαίτερα τους ξενοδόχους, οι οποίοι είναι οι πρώτοι που υποστηρίζουν τη στρατηγική του πρωθυπουργού. 

Ως εκ τούτου, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει, ακόμη κι αυτό σημαίνει ότι προχωρά μόνη της.

ΠΗΓΗ: Le Figaro, Alexia Kefalas – La Grèce avance sur la mise en œuvre d’un passeport vaccinal

Προκαλεί σεισμό η σύλληψη του Λιγνάδη: Η μαύρη μάσκα, το σκούρο σκούφο και οι χειροπέδες…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: