Πρεμιέρα για τα mega εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη: Ξεκίνησε και ο εμβολιασμός των εξηντάρηδων

File photo: Tο νέο εμβολιαστικό κέντρο “Προμηθέας” που στεγάζεται στο εκθεσιακό κέντρο “Hellexpo” στο Μαρούσι, Αθήνα Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




Σε νέα φάση μπαίνει από σήμερα η εθνική εκστρατεία εμβολιασμού με την επωνυμία “Ελευθερία” καθώς ξεκίνησε η λειτουργία των δυο mega εμβολιαστικών κέντρων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ παράλληλα άρχισε ο εμβολιασμός της ηλικιακής ομάδα 60 έως 64 ετών με το εμβόλιο της Οξφόρδης/AstraZeneca.

  • Hδη μέχρι χθες είχαν εμβολιαστεί συνολικά 517.000 πολίτες με το εμβόλιο Pfizer/BioNTech και σε λειτουργία βρίσκονται 750 εμβολιαστικά κέντρα και 100 κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ.

Τα δύο mega κέντρα που υποδέχονται τους πολίτες για εμβολιασμό είναι η Helexpo Αθήνας και η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, στα οποία σταδιακά θα λειτουργούν πολλαπλές μονάδες εμβολιασμού ενώ στην πλήρη ανάπτυξή τους θα φτάσουν στους επόμενους δυο μήνες όταν και θα υπάρξει η αύξηση των παραδόσεων εμβολίων από τις φαρμακευτικές εταιρίες.

Στα mega εμβολιαστικά κέντρα θα γίνονται εμβολιασμοί με τα εμβόλια της Pfizer/BioNTech. Για το εμβόλιο της Οξφόρδης/AstraZeneca λειτουργεί πλέον ξεχωριστό σύστημα σε διαφορετικά εμβολιαστικά κέντρα, σε νοσοκομεία και δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

  • Μέσα στην εβδομάδα θα αρχίσει επίσης ο εμβολιασμός των πολιτών της ηλικιακής ομάδας 75 έως 79 ετών. Οι ομάδες 60-64 ετών και 75 έως 79 εκτιμάται ότι συγκεντρώνουν γύρω στο ένα εκατομμύριο άτομα τα οποία θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται ότι στην εμβολιαστική εκστρατεία «Ελευθερία» έχουν περιληφθεί μέχρι τώρα οι υγειονομικοί του συστήματος υγείας, ιδιωτικού και δημόσιου, οι φιλοξενούμενοι και οι εργαζόμενοι των προνοιακών δομών, των Κέντρων Χρονίως Πασχόντων και των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Το υπουργείο Υγείας έχει ανακοινώσει ότι οι υγειονομικοί οι οποίοι δεν είχαν δηλώσει αρχικά επιθυμία να εμβολιαστούν μπορούν να το πράξουν τώρα λαμβάνοντας τις αδιάθετες δόσεις σε νοσοκομεία ή κλείνοντας ραντεβού στην σχετική πλατφόρμα emvolio.gov.gr.

  • Tέλος, ολοκληρώθηκε ο εμβολιασμός των ατόμων 80 ετών και άνω. Ο εμβολιασμός τους έγινε σε δυο υποομάδες, 85 ετών και άνω και 80 έως 84 ετών.

Πλέον έχουν σειρά οι πολίτες ηλικίας 75-79 χρόνων οι οποίοι θα λάβουν το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech και Μοderna, όπως θα το λάβουν και εκείνοι της ομάδας 70-74 χρόνων που αναμένεται να μπουν στον προγραμματισμό των ραντεβού τους το επόμενο 10ήμερο.

Ως το τέλος Μαρτίου η Ελλάδα θα έχει χορηγήσει στους πολίτες της περισσότερα από 1,7 εκατ. εμβόλια.

Τον Ιανουάριο έγιναν 270.000 εμβολιασμοί και τον τρέχοντα μήνα αναμένεται να χορηγηθούν περί τις 650.000 δόσεις.

Από τις 27 Δεκεμβρίου όταν και ξεκίνησαν οι πρώτοι εμβολιασμοί,  έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 517.000 εμβολιασμοί.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ως το Πάσχα μεγάλο μέρος των πολιτών από 60 έως 74 χρόνων θα έχει εμβολιαστεί, όπως επίσης και τα άτομα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα που βρίσκονται σε πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με λοίμωξη covid-19.

Πρόκειται για μεταμοσχευμένους, αιμοκαθαιρόμενους, ανοσοκατεσταλμένους, ογκολογικούς ασθενείς που βρίσκονται υπό χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία και ανοσοθεραπεία, πάσχοντες από πολύ σοβαρές πνευμονολογικές παθήσεις όπως η κυστική ίνωση, η πνευμονική αρτηριακή υπέρταση, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και το σοβαρό άσθμα.

Εάν μέχρι το τέλος Απριλίου έχουν θωρακιστεί έναντι του κορωναϊού οι προαναφερθείσες, ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, είναι προφανές πως θα έχει γίνει μια σημαντική μετάβαση στη φάση εκείνη όπου η λοίμωξη covid-19 θα είναι μια ήπια νόσος για τους νεότερους και δεν θα απειλεί με νοσηλεία ή και θάνατο τους μεγαλύτερους, σηματοδοτώντας έτσι την ελάφρυνση του ΕΣΥ και τη χαλάρωση των μέτρων.

Στο τέλος του επόμενου μήνα αναμένεται να εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) το εμβόλιο της Johnson&Johnson που θεωρείται βέβαιον πως θα ανατρέψει τα δεδομένα της εμβολιαστικής επιχείρησης στην Ελλάδα όπως και παγκοσμίως. Καθώς πρόκειται για εμβόλιο μιας δόσης και δεν απαιτεί ιδιαίτερες συνθήκες συντήρησής, αλλά όπως όλα τα κλασικά εμβόλια που γνωρίζουμε, εξετάζεται το ενδεχόμενο οι εμβολιασμοί αυτοί να γίνονται και στα φαρμακεία.

Έχοντας ακολουθηθεί σε γενικές γραμμές μέχρι τώρα το χρονοδιάγραμμα του πρώτου τριμήνου, βάσει και των εμβολίων που έχουν παραληφθεί, η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι θα επιτύχει ανάλογα θετικά αποτελέσματα στον εμβολιασμό και για το δεύτερο τρίμηνο, από Απρίλιο έως και Ιούνιο – ένα διάστημα μείζονος σημασίας για τη θωράκιση της χώρας ενόψει της τουριστικής περιόδου.

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

 

Ηλίας Μόσιαλος: 66 περιπτώσεις αναφυλαξίας σε 17,5 εκ. εμβολιασμούς, τι πρέπει να γνωρίζουμε

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: