Ποια η επιθυμία του Μπάιντεν για τον Ερντογάν: Να υποστεί μία βαριά εκλογική ήττα και να πάει σπίτι του…

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο. EPA, Stefani Reynolds / POOL




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Δεν εξέπληξε όσους μελετούν -από την προεκλογική περίοδο- τον τρόπο σκέψης των αξιωματούχων της νέας αμερικανικής κυβέρνησης, η απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με επίσημη και δημόσια ανακοίνωση, στον αυταρχικό υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας.

Και δεν εξέπληξε διότι την «πορεία του (τουρκικού) φιδιού» την είδαμε από το καλοκαίρι. Οι βολές εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν ήταν συχνές, όπως και η αλλαγή πολιτικής.

Διαγνώσαμε σωστά ότι τούτη η κυβέρνηση της Αμερικής, θα χρησιμοποιήσει ως μέτρο πίεσης τα ανθρώπινα δικαιώματα, μέσω του σεβασμού των οποίων θα καθορίζει και τις πολιτικές της. Την ίδια στιγμή, οι αξιωματούχοι που ασχολούνται με τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ασφάλειας και άμυνας, ενώ θα αλλάξουν τις πολιτικές του πρώην υπουργού Μάικ Πομπέο στα περισσότερα θέματα, θα συνεχίσουν την ενδυνάμωση των σχέσεων με το Ισραήλ και την Ελλάδα και την Κύπρο.

  • Γράφαμε χθες σε τούτη τη στήλη, ότι ξεκίνησαν οι αψιμαχίες μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας. Μόνο που οι αψιμαχίες εξελίσσονται πια σε διπλωματικό πόλεμο. Και δεν χρειάζονται πανηγυρισμοί. Διότι η σχέση των ΗΠΑ και της Ελλάδας είναι ήδη στρατηγική.
  • Δεν υποστηρίζω ότι δεν επηρεάζεται από τα προβλήματα μεταξύ της Αμερικής και της Τουρκίας. Αλλά ο κ. Πομπέο είχε καταλάβει νωρίς ότι έπρεπε να διαχωρίσει τις σχέσεις. Και το υλοποίησε τον Σεπτέμβριο.

Μετά από ερωτήσεις που υποβλήθηκαν, ανάμεσα στις οποίες και της Hellas Journal, αντέδρασε με σκληρό τρόπο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις απαράδεκτες δηλώσεις του Σουλεϊμαν Σοϊλου. Υπενθυμίζω ότι ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι βρισκόταν πίσω από το πραξικόπημα του 2016, εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν.

Βεβαίως έχει επικρατήσει η άποψη πλέον ότι ήταν σικέ το πραξικόπημα για να προχωρήσει ο ισλαμιστής ηγέτης σε ένα αυταρχικό καθεστώς και να φυλακίσει τους αντιπάλους του. Χιλιάδες Τούρκοι βρίσκονται στις φυλακές.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέψευσε τους ισχυρισμούς με ασυνήθιστη σε σκληρότητα ανακοίνωση.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες -είπε- δεν είχαν καμία συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 στην Τουρκία και το καταδίκασαν αμέσως. Οι πρόσφατοι ισχυρισμοί για το αντίθετο από ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους είναι εντελώς ψευδείς”.

Ο εκπρόσωπος Νέντ Πράις, δεν έμεινε μέχρι εκεί.

  • “Αυτές οι παρατηρήσεις -τόνισε- και άλλοι αβάσιμοι και ανεύθυνοι ισχυρισμοί για την ευθύνη των Ηνωμένων Πολιτειών για γεγονότα στην Τουρκία δεν συνάδουν με το καθεστώς της Τουρκίας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ και στρατηγικού εταίρου των Ηνωμένων Πολιτειών”.

Σύμφωνα με πληροφορίες η αμερικανική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ για την Τουρκία, η οποία ήταν έντονα φιλοτουρκική, έχει αλλάξει από τους καινούργιους. Και προκαλεί εντύπωση ότι άλλαξε με το …καλημέρα. Εννοώ αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Τζο Μπάιντεν.

Στο πρώτο θέμα που παρατηρήθηκε αλλαγή, είναι βεβαίως τα ανθρώπινα δικαιώματα. Έχουμε επίσημες ανακοινώσεις για τις φυλακίσεις αντιπάλων του Ερντογάν, διαβάσαμε ανακοίνωση για τις διαδηλώσεις των φοιτητών καθώς εκφράζονται φόβοι ότι θα αντιμετωπιστούν με τον γνωστό τρόπο του Ερντογάν. Οι Αμερικανοί φοβούνται ότι η εξέγερση θα πνιγεί στο αίμα. Είναι η γνωστή μέθοδος των ισλαμιστών της Άγκυρας.

Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι όλα τα προβλήματα που εντοπίστηκαν στις σχέσεις με την Τουρκία κατά τη διακυβέρνηση της χώρας από τον Τραμπ, έχουν ανέβει στην επιφάνεια. Η κυβέρνηση του κ. Μπάιντεν θα αντιμετωπίσει, φαίνεται, σκληρά τον πρόεδρο της Τουρκίας. Άλλωστε φαίνεται να επικρατεί η άποψη ότι ήδη «αποσύρθηκε» από τη Δύση. Έχουν τα στοιχεία και τις αποδείξεις -που διέθετε και ο κ. Τραμπ- για τη συμμαχία του Ερντογάν με τη Μόσχα εναντίον των στρατηγικών συμφερόντων της Ουάσιγκτον.

Να μην ξεχνάμε, ότι στο θέμα των S-400 υπάρχει και η μεγάλη πίεση της Βουλής και της Γερουσίας. Πιστεύουμε ότι θα έχουμε εξελίξεις. Θα έχει σημασία η ερμηνεία του νόμου για τις (νέες) κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για τη στρατιωτική συνεργασία της με τη Ρωσία.

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, απέρριψε ήδη τη δημιουργία επιτροπής για να εξετάσει το πρόβλημα που δημιούργησε η αγορά του ρωσικού συστήματος.

Αυτό σημαίνει ότι η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να απαιτεί την ακύρωση αυτής της αγοράς. Πως θα γίνει αυτό, ειλικρινά δεν γνωρίζουμε διότι πλέον οι S-400 έχουν εγκατασταθεί στο τουρκικό έδαφος.

  • Και έχει σημασία επίσης ότι οι Αμερικανοί στις ανακοινώσεις τους κάνουν πάντα αναφορά στην ενδυνάμωση του ΝΑΤΟ και στην αντισυμμαχική συμπεριφορά της κατοχικής Τουρκίας.

Προς το παρόν, οι Αμερικανοί και οι Τούρκοι, θα συνεργάζονται σε όποιους τομείς μπορούν -όπως είπε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα- διότι είναι πολύ δυσάρεστη η κατάσταση που δημιούργησε ο Ερντογάν στην Αμερική. Και θα οργανώνονται σε άλλα επίπεδα.

ΩΣ ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Λέμε πάντα ότι οι Αμερικανοί είναι …τυχεροί στην ατυχία τους. Οι συμμαχίες που σχηματίστηκαν στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, από το Ισραήλ, την Κύπρο, την Ελλάδα, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλες χώρες, είναι όλες φιλοδυτικές. Και να πέσει το τουρκικό κάστρο, τα αμερικανικά συμφέροντα είναι προστατευμένα. Αλλά, οι Αμερικανοί -όπως όλοι οι μεγάλοι τζογαδόροι- τα θέλουν όλα. Όμως, ο Ερντογάν θα τους πουλήσει πολύ ακριβά το τομάρι του. Εκτός αν συμβεί αυτό που ευχήθηκε ο πρόεδρος Μπάιντεν. Να πάει στο σπίτι του μετά από μία βαριά εκλογική ήττα… Ο κ. Μπάιντεν είναι ένας πολύ Δημοκρατικός άνθρωπος. Δεν αναμειγνύεται σε πραξικοπήματα και παράνομες ενέργειες. Αλλά η υποστήριξη των αντιπάλων του Ερντογάν στις εκλογές, είναι μία δημοκρατική ενέργεια…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Ο Ερντογάν -μέσω του υπηρέτη Σοϊλού- θεωρεί τον Πρόεδρο Μπάιντεν υπεύθυνο για το πραξικόπημα!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: