Ο Μπάιντεν δεσμεύθηκε να ανοικοδομήσει τις διεθνείς συμμαχίες και να “εμπλέξει ξανά” τις ΗΠΑ στον κόσμο

File photo: Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις. State Department Photo by Ron Przysucha




Άρθρο της εφημερίδας New Yok Times (κείμενο Jakes Lara) με τίτλο President moves to mend State Dept.’s tattered morale”, αναφέρεται στην ομιλία του Προέδρου ΤζοΜπάιντεν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, την οποία χαρακτηρίζει απολύτως αναγκαία για την αναπτέρωση του ηθικού των διπλωματών που είχε πληγεί από την απαξιωτική έναντι αυτών συμπεριφορά του πρώην Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος Biden δεσμεύθηκε να ανοικοδομήσει τις διεθνείς συμμαχίες και να “εμπλέξει ξανά” τις ΗΠΑ στον κόσμο. Παράλληλα επιδίωξε να “ξανακερδίσει” τους Αμερικανούς διπλωμάτες, η δουλειά των οποίων είναι να υλοποιήσουν το όραμά του. Επί προεδρίας Trump οι Αμερικανοί διπλωμάτες πάσχιζαν να προωθήσουν τις Αμερικανικές αξίες στο εξωτερικό δεχόμενοι παράλληλα τις επιθέσεις του πρώην Προέδρου.

«Ήταν δύσκολα αυτά τα λίγα χρόνια. Όμως είστε το πρόσωπο των ΗΠΑ και αυτό είναι που έχει σημασία. Είστε το επίκεντρο και η καρδιά όλων όσων προτίθεμαι να κάνω», τόνισε ο Πρόεδρος Biden απευθυνόμενος στο διπλωματικό προσωπικό.

Ωστόσο, παρόλη τη θετική παρότρυνση του Προέδρου Biden κάποιοι διπλωμάτες παρέμειναν δύσπιστοι για την εκπλήρωση αυτών των υποσχέσεων καθώς οι επί Trump πολιτικές τοποθετήσεις στα ανώτατα κλιμάκια του State Department, αντικαταστάθηκαν με το ίδιο πιστές προς τον Biden πολιτικές τοποθετήσεις, συνεχίζοντας έτσι τον αποκλεισμό των ανώτερων διπλωματών από αυτές τις θέσεις και προκαλώντας την απογοήτευσή τους.

Σύμφωνα με τον πρώην διπλωμάτη και μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας επί κυβερνήσεων Obama, Brett Bruen, οι διπλωμάτες έχουν χορτάσει από κομπασμούς και ηθικολογίες τα τελευταία τέσσερα χρόνια και αυτό που προσβλέπουν είναι η ουσιαστική υποστήριξη.

Ο Bruen μιλώντας με εν ενεργεία διπλωμάτες, διαπίστωσε την απογοήτευσή τους από την ομιλία Biden διότι δεν έθιξε το θέμα εξεύρεσης τρόπων ανάδειξης των διπλωματών καριέρας σε ανώτατες θέσεις.

Αλλά για κάποιους άλλους, η ομιλία του Προέδρο Biden, ήταν το απαραίτητο αντίδοτο στην έλλειψη εμπιστοσύνης και την απαξιωτική συμπεριφορά που επικρατούσε στο State Department επί Υπουργίας Rex Tillerson και Mike Pompeo.

Ο Tillerson είχε προχωρήσει σε περικοπές 1.000 θέσεων προσωπικού, ενώ ο Pompeo υποσχόμενος να αποκαταστήσει τον “κομπασμό” του διπλωματικού σώματος, υπονόμευσε υπαλλήλους που είχαν μεγαλύτερη επιτυχία στις διεθνείς σχέσεις όντας λιγότερο συγκρουσιακοί. Επίσης,  αρνήθηκε να υποστηρίξει άλλους υπαλλήλους που είχαν προκαλέσει την οργή του Trump ή να αντιταχθεί στον ισχυρισμό του Trump περί «βαθέως State Department.»

Μέχρι στιγμής -μια εβδομάδα έπειτα από την ανάληψη της θέσης του ΥΠΕΞ από τον Άντονι Μπλίνκεν- δεν έχουν ανακοινωθεί επισήμως ονόματα που θα καλύψουν τις ανώτατες θέσεις στο State Deparmtent. Ωστόσο ο εκπρόσωπος του State Department, Ned Price δήλωσε ότι ο αριθμός των πολιτικών τοποθετήσεων σε ανώτατες θέσεις «θα είναι πολύ μικρό μέγεθος δείγματος» και ότι ως επί το πλείστον οι ανώτατες θέσεις, θα πληρωθούν από διπλωμάτες καριέρας.

Σημειώνεται ακόμη ότι πολλοί διπλωμάτες έχουν εκφράσει κατ’ ιδίαν την ανησυχία τους επειδή ορισμένοι αξιωματούχοι οι οποίοι δεν υπερασπίστηκαν επαρκώς το State Department επί προεδρίας Trump, παρέμειναν σε καίριες θέσεις.

Όπως για παράδειγμα ο ΥΦΥΠΕΞ Πολιτικών Υποθέσεων David Hale, που κατηγόρησε τους διπλωμάτες ότι διέρρευσαν πληροφορίες για τη σύζυγο του ΥΠΕΞ Pompeo και την τότε Γενική Διευθύντρια Διπλωματικής Υπηρεσίας και νυν ΥΦΥΠΕΞ αρμόδια για την Διοίκηση, Carol  Perez, η οποία δεν είχε αποκηρύξει δημοσίως την απόφαση του Trump για απομάκρυνση της Αμερικανίδας Πρέσβεως από την Ουκρανία, Marie Yovanovitch.

Αναφέρεται επίσης στο δημοσίευμα, ότι στην ομιλία του ο Πρόεδρος Biden, ζήτησε από τους διπλωμάτες “διαφάνεια, ακεραιότητα και υπευθυνότητα” για να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη όλου του κόσμου προς τις ΗΠΑ, και υποσχέθηκε την “ισότητα, πολυπολιτισμικότητα, συμπερίληψη” στο προσωπικό του State Department ώστε να εκλείψει η επικρατούσα κουλτούρα του “λευκού, αρσενικού και απόφοιτου του Yale” (“pale, male and Yale culture”) στις προαγωγές του διπλωματικού προσωπικού.

Τέλος, αίσθηση προκάλεσε και η ομιλία του ΥΠΕΞ Blinken (που ξεκίνησε την καριέρα του στο State Department), και η δέσμευσή του ότι θα ανοικοδομήσει το State Department ώστε να «αντιπροσωπεύει πραγματικά τον Αμερικανικό λαό». 

ΠΗΓΗ: New York Times, Jakes Lara 

Το Fox News ματαίωσε την εκπομπή αμερικανού παρουσιαστή που ήταν ένθερμος υποστηρικτής του Τραμπ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: