NY Times: Οι κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση προκαλούν τριγμούς στο χώρο των τεχνών στην Ελλάδα

File Photo: Ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Λιγνάδης. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Εκτενές άρθρο της Nikis Kitsantonis για το κύμα καταγγελιών που πυροδοτήθηκε στο χώρο των τεχνών στην Ελλάδα μετά τις αποκαλύψεις της Ελληνίδας Ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου πριν ένα μήνα για το χώρο του αθλητισμού. , δημοσιεύει η εφημερίδα The New York Times.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του διάσημου Εθνικού Θεάτρου παραιτήθηκε εν μέσω μιας σειράς αναφορών  για σεξουαλική κακοποίηση και παρενόχληση, τις οποίες αρνήθηκε. Το μεγαλύτερο μέρος των κατηγοριών – τόσο από άνδρες όσο και από γυναίκες – εμφανίστηκε σε ΜΜΕ, σημειώνεται στο άρθρο.

Οι εισαγγελείς στην Αθήνα χειρίζονται τις πιο σοβαρές υποθέσεις και έχουν δεσμευτεί να εξετάσουν όλους τους αξιόπιστους ισχυρισμούς.

Όπως σχολιάζεται, η καταιγίδα των κατηγοριών για γνωστά ονόματα και σεβαστά πρόσωπα στον ελληνικό χώρο των τεχνών εξελίσσεται σε μια από τις πιο συντηρητικές κοινωνίες της Ευρώπης, όπου αυτές οι κακοποιήσεις ακούγονταν από καιρό, αλλά δεν συζητήθηκαν ποτέ ανοιχτά, πόσο μάλλον να ασκηθούν διώξεις.

Ενώ οι δημόσιες κατηγορίες έχουν προκαλέσει αναταραχή στον κόσμο των τεχνών, παραμένει ασαφές εάν θα μπορούσαν ποτέ να ασκηθούν διώξεις, καθώς πολλά από τα αδικήματα έχουν παραγραφεί λόγω χρονικών ορίων.

Παρόλο που έχει ξεκινήσει μια συζήτηση για την τροποποίηση του νόμου για την ενίσχυση της προστασίας των θυμάτων σεξουαλικών αδικημάτων, νομικοί δήλωσαν ότι φαίνεται απίθανο η κυβέρνηση να κάνει οποιεσδήποτε σαρωτικές αλλαγές.

ΠΗΓΗ: The New York Times, Accusations of Sexual Harassment Rock Greek Arts World

Καφετζόπουλος κατά Γεωργουσόπουλου και Χωμενίδη: Μη γίνεστε «πλυντήρια», να μιλήσουν όλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: