Η στήριξη των Αμερικανών στους Κούρδους της Συρίας προκαλεί εντάσεις μεταξύ Ερντογάν και Μπάιντεν

FILE PHOTO: Κούρδισσες, μέλη των αντάρτικων ομάδων του YPG αναπαύονται μετά από μία εκ των πολλών μαχών που έδωσαν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. EPA, MURTAJA LATEEF




Οι πρώτες εντάσεις μεταξύ του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν, ψυχραίνουν το κλίμα ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί Τετάρτη και Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Τα παραπάνω σημειώνει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας Le Monde στην Κωνσταντινούπολη, Marie Jégo αναφερόμενη στην ανταλλαγή δηλώσεων από τις δύο πλευρές, μετά το θάνατο των Τούρκων στρατιωτών στο Ιράκ, στην κλήση του Τούρκου Πρέσβη στην Άγκυρα στο τουρκικό ΥΠΕΞ, αλλά και στην τηλεφωνική επικοινωνία Blinken – Cavusoglu.

Γίνεται αναφορά στα όσα υποστηρίζει το PKK για το θάνατο των Τούρκων στρατιωτών, στη σύλληψη 718 Κούρδων σε 40 περιοχές της Τουρκίας, καθώς και στο αίτημα του κόμματος της αντιπολίτευσης Deva, του Ali Babacan για διεξαγωγή κοινοβουλευτικής έρευνας σχετικά με την επιχείρηση, επικρίνοντας την κυβέρνηση για μεγάλη καθυστέρηση απελευθέρωσης των αιχμαλώτων.

Κατά την δημοσιογράφο, ο θάνατος των Τούρκων ομήρων θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πρόσχημα, για την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της Άγκυρας στο βόρειο Ιράκ, με την έγκριση της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν και της Βαγδάτης, όπου η Τουρκία έχει εντείνει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις, προκαλώντας έντονες καταστροφές με το βομβαρδισμό εκατοντάδων χωριών.

Άλλωστε, όπως σημειώνεται, η εντατικοποίηση των τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων ήταν στο μενού της πρόσφατης επίσκεψης στην Τουρκία του Ιρακινού πρωθυπουργού Moustafa Al-Kazimi, ο οποίος έγινε δεκτός με μεγάλες τιμές στις 17 Δεκεμβρίου 2020 στο Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα.

Ο τουρκικός στρατός σκοπεύει στον έλεγχο του όρους Σιντζάρ, κοντά στα σύνορα Ιράκ-Συρίας, όπου το ΡΚΚ εγκατέστησε το Καλοκαίρι του 2014, ό, τι απέμεινε από τους Yazidi, μετά τις σφαγές από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Άλλωστε, όπως υπογραμμίζεται, ο ίδιος ο Πρόεδρος Erdogan προειδοποίησε χθες, ότι πλέον «κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές για τρομοκράτες, ούτε το Καντίλ (η έδρα του ΡΚΚ στα σύνορα Ιράκ-Ιράν), ούτε το Σιντζάρ, ούτε η Συρία».

Σημειώνεται, ότι στη Συρία, ο τουρκικός στρατός δυσκολεύει τη ζωή των κουρδικών δυνάμεων YPG – του συριακού κλάδου του ΡΚΚ, του οποίου ο ρόλος ήταν κρίσιμος στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους – οι οποίες, υποστηριζόμενες και στρατιωτικά εκπαιδευμένες από την Ουάσινγκτον, ελέγχουν τους θύλακες κατά μήκος των τουρκικών συνόρων, προκαλώντας θυμό στην Άγκυρα, η οποία κατηγορεί την Ουάσινγκτον, ότι ενθαρρύνει τις φιλοδοξίες τους για αυτονομία.

Επισημαίνεται η πρόσφατη δήλωση του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Άγκυρα προς τα τουρκικά ΜΜΕ, ότι η συνεργασία με τις συριακές κουρδικές δυνάμεις θα συνεχιστεί, συμβουλεύοντας  την Τουρκία να απαλλαγεί από τους ρωσικούς πυραύλους S-400, προκειμένου να αρθούν οι κυρώσεις, ένα μήνυμα που επαναλήφθηκε τη Δευτέρα, από τον κ. Blinken.

Κατά τη Marie Jégoη υποστήριξη των ΗΠΑ στους YPG και η τουρκική αγορά των ρωσικών πυραύλων δηλητηριάζουν τις σχέσεις με τους παραδοσιακούς συμμάχους της Τουρκίας, ανίσχυροι να αντιμετωπίσουν τη στρατιωτική φρενίτιδα του Erdogan.

ΠΗΓΗ: Le MondeMarie Jégo – Premières tensions entre Erdogan et l’administration Biden

Το αμαρτωλό τρίγωνο Ρωσίας, Τουρκίας και Οικρανίας: Η μάχη που θα δούμε στη Μαύρη Θάλασσα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: